Κίνα

Κίνα και ΗΠΑ αναπτύσσουν ομάδες κρούσης αεροπλανοφόρων

Το Ναυτικό του  Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας, έστειλε μια ομάδα μάχης του αεροπλανοφόρου του CNS Liaoning στα στενά του Miyako, μεταξύ Ιαπωνίας και Ταϊβάν, στις 4 Απριλίου 2021.

Ο σκοπός της άσκησης είναι να "βοηθήσει στην ανάπτυξη της ικανότητας να προστατεύει την εθνική κυριαρχία, την ασφάλεια και τα συμφέροντα της χώρας", σύμφωνα με το Ναυτικό. Ως μία από τις κύριες εισόδους από τη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας στη Θάλασσα των Φιλιππίνων, το Στενό Miyako είναι ζωτικής σημασίας για την Κίνα.

Το Liaoning τέθηκε σε λειτουργία από το κινεζικό ναυτικό το 2012. Ο καθορισμένος τύπος 001, είναι ικανός να μεταφέρει 40 αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένης μιας πτέρυγας μάχης 26 μαχητικών αεροσκαφών J-15, της κινεζικής έκδοσης του ρωσικού Su-33.

Την ίδια ημέρα, μια ομάδα κρούσης του αεροπλανοφόρου του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ , USS Theodore Roosevelt μπήκε στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας από τα Στενά της Μάλακας.

Το Carrier Air Wing Eleven του Theodore Roosevelt αποτελείται από εννέα μοίρες, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων Μοιρών του F / A-18F Super Hornet. «Είναι υπέροχο να επιστρέψουμε στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας για να διαβεβαιώσουμε τους συμμάχους και τους εταίρους μας ότι παραμένουμε δεσμευμένοι στην ελευθερία των θαλασσών», δήλωσε ο Doug Verissimo, διοικητής του Carrier Strike Group.

Η ανάπτυξη των δύο ομάδων αεροπλανοφόρων στην Ανατολική και τη Νότια Κίνα, πραγματοποιείται σε μια περίοδο αυξημένων εντάσεων στην περιοχή. Η Ταϊβάν είναι ένα σημείο διαμάχης μεταξύ των δύο δυνάμεων. Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Ταϊβάν ανέφερε ότι η Πολεμική Αεροπορία του Κινεζικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLAAF) πραγματοποίησε περίπου 380 εισόδους  στον  ΕΕΧ της χώρας το 2020, τον υψηλότερο  αριθμό από το 1996. Η αύξηση της δραστηριότητας  της Κινεζικής αεροπορίας αποδόθηκε στην αύξηση της σχέσης μεταξύ της νησιωτικής χώρας και των ΗΠΑ.

Καθ 'όλη τη διάρκεια της προεδρίας του Donald Trump, οι σχέσεις μεταξύ Ταϊβάν και ΗΠΑ ήταν πάρα πολύ καλές. Η στάση των Ηνωμένων Πολιτειών αναμένεται να παραμείνει η ίδια κατά τη διάρκεια της θητείας του Joe Biden. «Θα συνεχίσουμε να βοηθούμε την Ταϊβάν στη διατήρηση επαρκούς ικανότητας αυτοάμυνας», δήλωσε σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Ned Price. «Η δέσμευσή μας για την Ταϊβάν είναι σταθερή και συμβάλλει στη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας σε όλο το στενό της Ταϊβάν και εντός της περιοχής».

Μετά τις ειδήσεις για την κινεζική ανάπτυξη στις 4 Απριλίου 2021, το αντιτορπιλικό JS Suzutsuki της Ιαπωνικής Ναυτικής Αυτοάμυνας, μαζί με τα θαλάσσια περιπολικά αεροσκάφη, στάλθηκε για να παρακολουθεί την ομάδα μάχης.

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Yoshihide Suga δήλωσε ότι η ειρήνη και η σταθερότητα της Ταϊβάν είναι καθοριστικής σημασίας για την περιοχή και ότι η Ιαπωνία θα συνεργαστεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες για να ηρεμήσει τις αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ Κίνας και Ταϊβάν. Ο Σούγκα πρόκειται να συναντηθεί με τον Μπάιντεν μέχρι τα τέλη Απριλίου 2021.

Εκτίμηση

Η Κίνα αμφισβητεί την Αμερικανική κυριαρχία στη θάλασσα της Ανατολικής και νότιας Κίνας εμπράκτως πλέον. Η παρουσία της ομάδας κρούσης του αεροπλανοφόρου της  στη θάλασσα της Ανατολικής Κίνας αποτελεί  έμπρακτη απόδειξη περί τούτου, όπως και οι παραβιάσεις του ΕΕΧ της από την Κινεζική Πολεμική Αεροπορία

Η Ταϊβάν απειλείται ολοένα και περισσότερο από την Κίνα. Η αντιπαράθεση ΗΠΑ-Κίνας αυξάνεται ολοένα και περισσότερο. 

Στην παρούσα φάση  δύο είναι οι μεγάλες εστίες αντιπαλότητας των ΗΠΑ παγκοσμίως. Αυτή στην Ουκρανία με τη Ρωσία και εκείνη  με την Κίνα για την  Ταϊβάν και τη θαλάσσιας περιοχής της Ανατολικής και Νότιας θάλασσας της Κίνας

Και οι δύο έχουν τη δυναμική να "ξεφύγουν" από τον έλεγχο, με πιθανότερη αυτή μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας.

Η παγκόσμια κυριαρχία  θα "παιχτεί" για 2η φορά στον Ειρηνικό ωκεανό.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ