Κίνα

Η Τουρκία καλεί τον Κινέζο πρέσβη για εξηγήσεις για την απάντηση του στο θέμα των Ουιγούρων

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας κάλεσε την Τρίτη τον Κινέζο πρεσβευτή στην Άγκυρα για εξηγήσεις μετά από δημοσιεύσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου απαντούσε σε πολιτικούς της τουρκικής αντιπολίτευσης, οι οποίοι είχαν επικρίνει τη μεταχείριση των Ουιγούρων από το Πεκίνο, μια τουρκογενή  μουσουλμανική εθνοτική ομάδα, ανέφερε η εφημερίδα Sözcü.

«Η αυτόνομη περιοχή Xinjiang Uighur είναι αδιαχώριστο κομμάτι του κινεζικού εδάφους», δήλωσε η πρεσβεία στο Twitter νωρίτερα την Τρίτη, αφού ο δήμαρχος  της Άγκυρας Mansur Yavaş προερχόμενος από το κόμμα της αντιπολίτευσης CHP και η ηγέτης του κεντρικού δεξιού εθνικιστικού καλού κόμματος (İYİ) Meral Akşener μέσω Twitter  έκαναν υπόμνηση για την επέτειο  της σφαγής των Ουιγούρων.

Στις δημοσιεύσεις των κοινωνικών μέσων δικτύωσης της  Akşener και του Yavaş αμφισβητείται  η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Κίνας, δήλωσε η πρεσβεία, προσθέτοντας: «Η κινεζική πλευρά διατηρεί το νόμιμο δικαίωμά της να απαντήσει»

Ο Γιάβας και  η Ακσενέρ γιόρτασαν τη Δευτέρα τη σφαγή του Μπάρεν, όπου 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια  διαδήλωσης εναντίον της Κινέζικης κυριαρχίας από 3.000 Μουσουλμάνους Uighur.

Το περιστατικό ήταν η αρχή μιας εντατικής καταστολής της μουσουλμανικής μειονότητας της χώρας. Τουλάχιστον ένα εκατομμύριο Ουιγούροι έχουν συλληφθεί από το 2017 σε περισσότερα από 80 στρατόπεδα στην αυτόνομη βορειοδυτική περιοχή Xinxiang της Κίνας. Η Κίνα αρνείται τις αναφορές γενοκτονίας εναντίον των Ουιγούρων και αναφέρει ότι τα στρατόπεδα αποτελούν μέρος ενός προγράμματος επανεκπαίδευσης.

Η Akşener τη Δευτέρα ορκίστηκε να μην παραμείνει σιωπηλή ενάντια στην καταπίεση που αντιμετωπίζουν οι Ουιγούροι, λέγοντας ότι το Ανατολικό Τουρκεστάν, τώρα επαρχία Xinjiang, «μια μέρα θα ήταν ελεύθερο», ενώ ο Yavaş δήλωσε ότι η σφαγή του Μπάρεν  προκαλεί θλίψη με τα 31 χρόνια.

Η Τουρκία φιλοξενεί μία από τις μεγαλύτερες κοινότητες της διασποράς των Ουιγούρων, οι οποίες πραγματοποιούν τακτικές διαμαρτυρίες έξω από την κινεζική πρεσβεία στην Άγκυρα και το κινεζικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη.

Η Άγκυρα στο παρελθόν προσπάθησε να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των Ουιγούρων στην Κίνα, με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το 2019 να περιγράφει τη δίωξη της μειονότητας ως «γενοκτονία».

Ωστόσο ο Ερντογάν  τα τελευταία χρόνια για να αποφύγει να καταστρέψει τις ολοένα και πιο σημαντικές οικονομικές σχέσεις της χώρας  του με το Πεκίνο, έχει αλλάξει στάση στο θέμα των Ουιγούρων, μετριάζοντας τη λεκτική συμπεριφορά του.

Στην Τουρκία οι εκλογές φαίνεται ότι  πλησιάζουν και οι πολυάριθμοι Ουιγούροι που ζούν στην Τουρκία, αποτέλεσαν "στόχο" τόσο της Ασκενέρ του ΙΥΙ κόμματος, όσο και Δημάρχου της Άγκυρας  Γιαβάς ο οποίος σημειωτέον μαζί με τον Ιμάμογλου του δημάρχου της Κων/πολης ανήκουν στο κόμμα CHP της αντιπολίτευσης και δημοσκοπικά προηγούνται του Ερντογάν αμφότεροι.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ