Κίνα

Η Ταϊβάν θα αγοράσει νέους πυραύλους αντιαεροπορικής άμυνας από τις ΗΠΑ

Η Ταϊβάν δήλωσε ότι αποφάσισε να αγοράσει μια αναβαθμισμένη έκδοση του αντιαεροπορικού Patriot, που θα μπορούσε να είναι η πρώτη πώληση όπλων στο νησί από την κυβέρνηση Μπάιντεν, αν και οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη ανακοινώσει τη συμφωνία.

Σε σχόλια στο Reuters, η Πολεμική Αεροπορία της Ταϊβάν δήλωσε ότι σκοπεύει να αγοράσει πυραύλους Patriot Advanced Capability ‑ 3 (PAC-3) Missile Segment Enhancement (MSE), οι οποίοι θα παραδοθούν το 2025 και θα αναπτυχθούν τον επόμενο χρόνο. Η Πολεμική Αεροπορία δεν διευκρίνισε τον αριθμό των πυραύλων που θα αγοράσει η Ταϊβάν.

Εκπρόσωπος της Πολεμικής Αεροπορίας της Ταϊβάν είπε ότι η αγορά πραγματοποιήθηκε με βάση την «απειλή από τον εχθρό», αναφερόμενος στην Κίνα, και είπε ότι οι πύραυλοι θα «ενισχύσουν την αμυντική ικανότητα».

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, η Ταϊβάν άρχισε να αναφέρει εισβολές κινεζικών μαχητικών αεροσκαφών στον εναέριο χώρο της, ενώ αποτελεί ανησυχητικό γεγονός ότι αυτές οι πτήσεις γίνονται στη νοτιοδυτική γωνία του εναέριου χώρου της Ταϊβάν και θα μπορούσαν να είναι αεροσκάφη που διέρχονται πρός ή από ασκήσεις στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Ωστόσο, δεδομένου ότι το Πεκίνο κατανοεί ότι αυτές οι πτήσεις θα αναφέρονται ευρέως από τα δυτικά μέσα ενημέρωσης, οι μεγαλύτερες αριθμητικά παραβιάσεις είναι πιθανό να στείλουν ένα μήνυμα. Την περασμένη εβδομάδα, η Ταϊβάν ανέφερε 20 κινέζικα μαχητικά  αεροσκάφη που εισήλθαν στο εναέριο χώρο της (ADIZ), που ήταν ο μεγαλύτερος αριθμός από τότε που η Ταϊπέι άρχισε να αποκαλύπτει δημόσια τις πτήσεις.

Οι μεγαλύτερες κινεζικές πτήσεις μέσω της ADIZ της Ταϊβάν συνήθως πραγματοποιούνται μετά από ανακοινώσεις Ουάσινγκτον και  Ταϊπέι  για  ενίσχυση των δεσμών τους.

Η πτήση των 20 πολεμικών αεροσκαφών της περασμένης εβδομάδας ήρθε μετά την υπογραφή  συμφωνίας  ΗΠΑ και Ταϊβάν για την ενίσχυση των δεσμών ασφάλειας στη θάλασσα.

Τη Δευτέρα, αφού αναφέρθηκε ότι ένας πρεσβευτής των ΗΠΑ επισκέφθηκε την Ταϊβάν για πρώτη φορά από το 1979, 10 κινεζικά μαχητικά αεροσκάφη διέσχισαν το ADIZ της Ταϊβάν.

Η κατάσταση είναι έκρυθμη μεταξύ Ταϊβάν και Κίνας και ο κίνδυνος  στρατιωτικής ανάφλεξης είναι πολύ μεγάλος, ιδιαίτερα μετά τις συνομιλίες ΗΠΑ-Κίνας στην Αλάσκα όπου οι 2 υπερδυνάμεις συμφώνησαν ότι "διαφωνούν σε όλα σχεδόν τα Διεθνή ζητήματα".

Η Ταίβάν αποτελεί τον πρώτο στρατιωτικό στόχο της Κίνας, η οποία δεν τη θεωρεί άλλη χώρα αλλά τμήμα της επικράτειάς της όπου κατέφυγαν οι ηττημένοι Κινέζοι του εμφυλίου πολέμου της χώρας. Επιπλέον το γεγονός ότι γεωγραφικά  είναι "στην αυλή της", ότι προστατεύεται από τις ΗΠΑ και ότι έχει σημαντικότατη στρατηγική θέση αναφορικά με τον έλεγχο της θάλασσας της Νότιας Κίνας την καθιστούν πρωταρχικής σημασίας στόχο για τα κινεζικά σχέδια για κυριαρχία στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ