Τζακ Μα
Κίνα

Τζακ Μα: Άφαντος ο μεγιστάνας συνιδρυτής της Alibaba

Άφαντος είναι τους τελευταίους μήνες ο δισεκατομμυριούχος Τζακ Μα, συνιδριτής του πιο επιτυχημένου τεχνολογικού κολοσσού της Κίνας Alibaba.

Ο Μα έχει να εμφανιστεί δημόσια ή δημοσίευση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τα τέλη Οκτωβρίου, λίγο προτού μπλοκάρει η πολυαναμενόμενη χρηματιστηριακή εγγραφή του οικονομικού εταίρου της εταιρείας AntGroup από τις κινεζικές ρυθμιστικές Αρχές.

Αξιοσημείωτο είναι ότι έλειπε και από το φινάλε ενός αφρικανικού τάλεντ σόου τον Νοέμβριο, το οποίο δημιούργησε ο ίδιος, όπου και αντικαταστάθηκε ως κριτής, παρότι όπως ο ίδιος ισχυριζόταν, ανυπομονούσε να συναντήσει τους φιναλίστ.

Η Alibaba δήλωσε στο CNNi τη Δευτέρα ότι ο Μα έπρεπε να λείψει από το φινάλε, εξαιτίας προβλήματος στον προγραμματισμό, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Κίνα ελέγχει την Alibaba για φερόμενη μονοπωλιακή συμπεριφορά. Όπως ανέφερε η Wall Street Journal την περασμένη εβδομάδα, το Πεκίνο επιδιώκει να συρρικνώσει την αυτοκρατορία του Μα και ενδεχομένως να αναλάβει μεγαλύτερο μερίδιο στις επιχειρήσεις του, επικαλούμενη Κινέζους αξιωματούχους και κυβερνητικούς συμβούλους που είναι εξοικειωμένοι με το θέμα.

Σε ό,τι αφορά την AntGroup, οι κινεζικές ρυθμιστικές αρχές έχουν επικρίνει την εταιρεία για την απομάκρυνση των αντιπάλων τους από την αγορά και για ζημία των δικαιωμάτων των καταναλωτών.

Ενώ ο Μα δεν κατέχει πλέον θέσεις στο εκτελεστικό ή διοικητικό συμβούλιο σε καμία από τις εταιρείες των οποίων υπήρξε συνιδρυτής - παραιτήθηκε από εκτελεστικός πρόεδρος της Alibaba το 2019 - εξακολουθεί να είναι ο μεγαλύτερος μεμονωμένος μέτοχος της Alibaba με σχεδόν 5% αξίας περίπου 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Σύμφωνα με την AntGroup, ο Μα έχει τον απόλυτο έλεγχο στην εταιρεία, και η περιουσία του θα αυξανόταν σημαντικά μετά τη δημόσια προσφορά.

Ο Μα συνήθιζε να κάνει δημόσιες εμφανίσεις για να μιλήσει για το φιλανθρωπικό του έργο.

Παρατηρητές της τεχνολογίας εκτιμούν ότι τα προβλήματα του Μα ξεκίνησαν μετά την τελευταία του εμφάνιση σε ένα συνέδριο στη Σαγκάη, όπου επέκρινε δημόσια τις κινεζικές ρυθμιστικές Αρχές ότι καταπνίγουν την τεχνολογία, όντας υπερβολικά αποτρεπτικοί.

Μερικές μέρες αργότερα, οι κινεζικές ρυθμιστικές Αρχές κάλεσαν τα στελέχη των ομίλων του Μα και της AntGroup για «κανονιστικές συνεντεύξεις», όπως τις χαρακτήρισαν. Όπως σχολίασε τότε ο οικονομικός αναλυτής Τζέφρι Χάλλει, προφανώς τα σχόλια του Μα δεν απηχούσαν τις φωνές εξουσίας του Πεκίνου

Σύμφωνα με το CNNi, δεν έχει γίνει σαφές από επίσημες ή εταιρικές δηλώσεις, εάν ο Μα έχει συμμετάσχει σε συναντήσεις έκτοτε σχετικά με το μέλλον των επιχειρήσεων του.

Και ενώ ο Μα βρίσκεται εκτός προσκηνίου, οι εταιρείες του προσπαθούν να πείσουν το Πεκίνο ότι το «ακούν».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ