Κίνα

NBC: 90.000 tweets παραπληροφόρησης από την Κίνα στον πόλεμο του κορονοϊου

Η Κίνα "εξαπέλυσε" χιλιάδες tweets τους τελευταίους μήνες στην προσπάθεια να προωθήσει την δική της θεωρία για την προέλευση του κορονοϊου.

Σύμφωνα με το δίκτυο NBC, από τις αρχές Απριλίου, το Πεκίνο έχει "παράγει" τουλάχιστον 90,000 tweets μέσω τουλάχιστον 200 μέσων ενημέρωσης τα οποία ελέγχει. Τα στοιχεία που επικαλείται το δίκτυο προέρχονται από την πλατφόρμα Hamilton 2.0 της "Συμμαχίας για την Ασφάλεια της Δημοκρατίας".

Οι επίσημοι φορείς που προώθησαν τα τιτίβισματα ήταν μεταξύ άλλων η Κινεζική πρεσβεία στο Παρίσι. Σημειώνεται ότι στα μέσα Απριλίου, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών είχε καλέσει τον Κινέζο πρέσβη για εξηγήσεις μετά από ένα δεύτερο άρθρο που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της κινεζικής πρεσβείας, στο οποίο επικρίνεται ο χειρισμός της κρίσης του νέου κορονοϊού από χώρες της Δύσης. Σύμφωνα με την εν λόγω πλατφόρμα ο λογαριασμός Twitter της πρεσβείας της Κίνας στο Παρίσι μετά το περιστατικό αυτό είχε σχεδόν την τριπλάσια δραστηριότητα από ότι τον αντίστοιχο μήνα του 2019.

Η πρεσβεία της Κίνας στη Γαλλία είχε ξεκινήσει από τον Μάρτιο να προωθεί μια θεωρία συνομωσίας, σύμφωνα με την οποία ο κορονοϊος προήλθε από Αμερικανικό εργαστήριο και συγκεκριμένα από το κέντρο βιοχημικών όπλων, στη βάση Φορτ Ντέτρικ στο Μέριλαντ.

Tο Φορτ Ντέτρικ ήταν η έδρα του Ινστιτούτου Ιατρικής Έρευνας Λοιμωδών Νοσημάτων των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων. Έκλεισε τον περασμένο Αύγουστο, όταν η επιβλέπουσα αρχή διαπίστωσε ανεπάρκεια στα μέτρα ασφαλείας των εργαστηρίων. Και πιο συγκεκριμένα στις διαδικασίες απολύμανσης των ακάθαρτων υδάτων. Παρόλ' αυτά, δεν αναφέρθηκε ποτέ κάποιου είδους ένδειξη ότι κάποιου είδους μολυσματικό υλικό είχε διαρρεύσει από το Φορτ Ντέτρικ.

"Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ερευνητική βάση βιολογικών όπλων του αμερικανικού στρατού και μια σειρά περιπτώσεων πνευμονίας και άλλων ύποπτων περιπτώσεων εκδηλώθηκαν πριν κλείσει, με εξάπλωση (και) του ιού Η1Ν1 σχεδόν ταυτόχρονα", ανέφερε άρθρο σε κινέζικο μέσο ενημέρωσης.

"Πόσα κρούσματα της covid-19 υπήρχαν μεταξύ των 20.000 νεκρών από τη γρίπη που είχε ξεκινήσει τον περασμένο Σεπτέμβριο;", ρωτούσε με τη σειρά της η κινεζική πρεσβεία, με τη μορφή υπαινιγμών χωρίς να παραθέτει όμως επισημονικά στοιχεία ως έρεισμά τους.

Οι ΗΠΑ άραγε "δεν προσπάθησαν να κρύψουν την πνευμονία που προκαλεί ο νέος κορονοϊός πίσω από τη γρίπη;", έγραφε η πρεσβεία στον λογαριασμό της στο Twitter, μέσο κοινωνικής δικτύωσης που είναι απαγορευμένο στην Κίνα. 

Τόσο το Πεκίνο, όσο κι η Ουάσιγκτον έχουν επιδοθεί σε έναν ρηματικό πόλεμο για τον υπαίτιο της πανδημίας, με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να αναφέρεται διαρκώς στον "κινεζικό ιό" και τον εκπρόσωπο του κινεζικού ΥΠΕΞ Ζάο Λιζιάν να αφήνει να εννοηθεί στις 13 Μαρτίου πως ο αμερικανικός στρατός εισήγαγε τον ιό στο Ουχάν (την κινεζική πόλη απ' όπου άρχισε να διασπείρεται σύμφωνα με την πλειονότητα των επιστημόνων ιός) κατά τη διάρκεια των Στρατιωτικών Ολυμπιακών Αγώνων τον Οκτώβριο.

Την παραπάνω θεωρία την οποία ο Ζάο διατύπωσε μέσω Twitter, αναπαρήγαγαν 12.500 χρήστες και άρεσε σε 20.000.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ