Κίνα

Η Κίνα ανακοίνωσε «αυστηρά αντίμετρα» κατά των ΗΠΑ – Αντιδρούν για το νομοσχέδιο για το Χονγκ Κονγκ

Η Κίνα αντέδρασε άμεσα στην είδηση πως ο Ντόναλντ Τραμπ επικύρωσε το νομοσχέδιο υπέρ των διαδηλωτών και της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας διεμήνυσε ότι η κινεζική κυβέρνηση θα προχωρήσει στη λήψη «αυστηρών αντιμέτρων» σε περίπτωση που οι ΗΠΑ συνεχίσουν να αναμιγνύονται στις εσωτερικές υποθέσεις του Χονγκ Κονγκ. Σύμφωνα με ανακοίνωση της κινεζικής διπλωματίας, τα δύο νομοσχέδια που επικύρωσε χθες Τετάρτη ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, αποτελούν κατάφωρη επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας, που πάντως είναι ούτως ή άλλως «καταδικασμένη να αποτύχει».

Το Πεκίνο ξεκαθάρισε ακόμη ότι οι ΗΠΑ θα υποστούν τις συνέπειες των κινεζικών αντιμέτρων εάν συνεχίσουν να «ενεργούν αυθαίρετα» όσον αφορά το Χονγκ Κονγκ.

Αντίδραση και από Χονγκ Κονγκ
Η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ εξέφρασε και αυτή την έντονη αντίθεσή της στην επικύρωση νομοσχεδίων στις ΗΠΑ, τα οποία έχουν σκοπό την υποστήριξη των διαδηλωτών σε αυτή την αυτόνομη περιοχή της Κίνας. Η κυβέρνηση ανέφερε πως το νομοσχέδιο αυτό στέλνει λάθος μήνυμα στους συμμετέχοντες στις κινητοποιήσεις που διαρκούν σχεδόν έξι μήνες.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου της κυβέρνησης, οι αρχές του Χονγκ Κονγκ εναντιώνονται σθεναρά στην απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να υπογράψει τα δύο νομοσχέδια, προβλέπουν ότι η κίνηση θα βλάψει τις σχέσεις ανάμεσα στο χρηματοοικονομικό κέντρο της Ασίας και την Ουάσινγκτον, θεωρούν πως πρόκειται για επέμβαση στα εσωτερικά ζητήματα της πόλης και κάνουν λόγο για αχρείαστη και αβάσιμη πρωτοβουλία.

Η κίνηση αυτή του Τραμπ εκτιμάται πως θα παγώσει μία και καλή την προσπάθεια που γίνεται να βρεθεί λύση με την Κίνα στο θέμα του εμπορίου, κάτι για το οποίο ο Τραμπ δήλωνε μέχρι προχθές αισιόδοξος πως θα υπάρξει αίσιο τέλος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ