Κίνα

Επέστρεψε ο «μαύρος θάνατος» – Δυο κρούσματα πανώλης στην Κίνα

Δυο άνθρωποι στην Κίνα νοσηλεύονται με πανώλη, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές. Είναι η δεύτερη φορά που η ασθένεια που προκάλεσε τον «Μαύρο Θάνατο» μια από τις χειρότερες επιδημίες στην παγκόσμια ιστορία εντοπίσθηκε στην περιοχή. Κρούσμα είχε εμφανιστεί και τον Μάιο όταν ένα ζευγάρι από την Μογγολία πέθανε από βουβωνική πανώλη γιατί έφαγε ωμό νεφρό μαρμότας.

Οι δυο ασθενείς από την κινεζική επαρχία της Εσωτερικής Μογγολίας διαγνώστηκαν με πνευμονική πανώλη από τους γιατρούς που τους εξέτασαν στο Πεκίνο. Την είδηση μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Τώρα, είναι σε καραντίνα στην περιοχή Τσαογιάνγκ του Πεκίνου όπου έχουν ληφθεί έκτακτα μέτρα.

Η πανώλη προκαλείται από βακτήρια και μεταδίδεται από τσιμπήματα ψύλλων και μολυσμένα ζώα και έχει τρεις μορφές. Η βουβωνική πανώλη που εμφανίζεται με πρησμένους λεφαδένες, η σηψαιμική πανώλη που μολύνει το αίμα και η πνευμονική πανώλη. Η πνευμονική πανώλη που έχουν οι δυο ασθενείς είναι μια πολύ άσχημη μορφή της ασθένειας. Αν δεν χορηγηθεί θεραπεία είναι θανατηφόρα σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Τον Μεσαίωνα οι επιδημίες πανώλης στην Ευρώπη σκότωσαν περίπου 50 εκατομμύρια ανθρώπους. Από τότε, ανακαλύφθηκαν αντιβιοτικά τα οποία μπορούν να αντιμετωπίσουν τις περισσότερες μορφές αν διαγνωστούν έγκαιρα.

Από το 2010 έως το 2015 καταγράφηκαν πάνω από 3.248 περιστατικά παγκοσμίως με 584 νεκρούς. Οι χώρες με τα περισσότερεα περιστατικά είναι η Δημοκρατία του Κονγκό, η Μαδαγασκάρη και το Περού.

Στις ΗΠΑ εμφανίζονται μερικές δεκάδες περιστατικά πανώλης κάθε χρόνο. Το 2015 στο Κολοράντο 2 άνθρωποι πέθαναν από πανώλη. Η πανώλη θεωρείται ξανά από τον ΠΟΥ ωςεπανεμφανιζόμενη ασθένεια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ