ΗΠΑ

«Σεισμός» στο Πεντάγωνο: «Ξήλωσαν» την ηγεσία της Stars and Stripes – «Κόκκινη γραμμή η λογοκρισία»

Google Logo Προσθέστε το pentapostagma.gr ως προτιμώμενη πηγή στα αποτελέσματα αναζήτησης στην Google.

Σε μείζον ζήτημα γύρω από την ελευθερία του Τύπου και την ανεξαρτησία της ενημέρωσης στις αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις εξελίσσεται η αιφνιδιαστική απομάκρυνση τριών στελεχών της ιστορικής Stars and Stripes από το Πεντάγωνο.

Απολύσεις με αιτιολογία την «ανυπακοή»

Την Παρασκευή 21 Αυγούστου, ειδοποιήσεις απόλυσης έλαβαν ο αρχισυντάκτης Έρικ Σλάβιν, ο εκδότης Μαξ Λέντερερ και η δημοσιογράφος Λάρα Κόρτε, η οποία καλύπτει τη Μέση Ανατολή. Σύμφωνα με το CBS News, ως αιτία αναφέρθηκε η «ανυπακοή», ενώ στους Σλάβιν και Λέντερερ δόθηκε προθεσμία πέντε ημερών για να ασκήσουν έφεση κατά της απόφασης.

Ο Σλάβιν συνδέει ευθέως την απομάκρυνσή του με συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο CBS, στην οποία είχε ξεκαθαρίσει ότι ενδεχόμενη λογοκρισία ειδήσεων που προορίζονται για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων θα αποτελούσε «κόκκινη γραμμή». Παράλληλα, υπεραμύνθηκε της αρχής ότι η Stars and Stripes οφείλει να παραμένει εκδοτικά ανεξάρτητη, όπως προβλέπεται από το θεσμικό πλαίσιο και τις ίδιες τις πολιτικές του υπουργείου Άμυνας.

«Δεν εργάζομαι για το Πεντάγωνο»

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε η Λάρα Κόρτε. Η δημοσιογράφος είχε δηλώσει στη σχετική συνέντευξη ότι εργάζεται για τη Stars and Stripes και όχι για το Πεντάγωνο, κάποια κυβέρνηση ή κάποιον υπεύθυνο χάραξης πολιτικής. Μετά την απόλυσή της χαρακτήρισε την εξέλιξη πλήγμα για τον θεσμό και για τα ίδια τα μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων, τα οποία, όπως υποστήριξε, δικαιούνται ανεξάρτητη ενημέρωση.

Ιδιαίτερη περίπτωση αποτελεί ο Μαξ Λέντερερ, ο οποίος είχε ήδη ανακοινώσει ότι θα αποχωρούσε στις 30 Σεπτεμβρίου, έπειτα από 19 χρόνια στη θέση του εκδότη. Είχε εξηγήσει στους εργαζομένους ότι η αντίληψή του για την αποστολή και την αξία της εφημερίδας διέφερε θεμελιωδώς από την κατεύθυνση που επιθυμεί η ηγεσία του υπουργείου Άμυνας.

Στο φόντο το USS Abraham Lincoln

Η σύγκρουση αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία καθώς προηγήθηκαν δημοσιεύματα της Stars and Stripes και άλλων στρατιωτικών μέσων για τις δύσκολες συνθήκες στο USS Abraham Lincoln, το οποίο συμπλήρωσε μια εξαιρετικά παρατεταμένη ανάπτυξη. Αναφορές για προβλήματα διαβίωσης, ψυχική επιβάρυνση του πληρώματος και ελλείψεις προκάλεσαν αντιδράσεις και αιτήματα Αμερικανών νομοθετών για περισσότερες εξηγήσεις από το Πολεμικό Ναυτικό.

Η μάχη για τον χαρακτήρα της εφημερίδας

Η Stars and Stripes αποτελεί έναν ιστορικό θεσμό ενημέρωσης των Αμερικανών στρατιωτικών και, μολονότι χρηματοδοτείται εν μέρει από το κράτος, διαθέτει μακρά παράδοση εκδοτικής αυτονομίας. Η σημερινή ηγεσία του Πενταγώνου έχει, ωστόσο, προαναγγείλει αλλαγές, κάνοντας λόγο για εκσυγχρονισμό της εφημερίδας και απομάκρυνσή της από τους αποκαλούμενους «woke περισπασμούς».

Οι τελευταίες απολύσεις μετατρέπουν πλέον αυτή τη διαφωνία σε ανοιχτή σύγκρουση για το ποιος θα καθορίζει την ενημέρωση που φτάνει στους Αμερικανούς στρατιωτικούς και μέχρι πού μπορεί να φτάνει η παρέμβαση του Πενταγώνου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ