βανς τραμπ
ΗΠΑ

ΗΠΑ: Η ηχηρή σιωπή του Βανς για τον πόλεμο στο Ιράν και το βλέμμα στο 2028

Προβληματισμό προκαλεί στην Ουάσιγκτον η περιορισμένη δημόσια παρουσία του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Τζ. Ντ. Βανς, σχετικά με τον πόλεμο που ξεκίνησε πριν από δύο εβδομάδες μετά τις αμερικανικές επιθέσεις στο Ιράν. Μέχρι στιγμής, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος έχει αποφύγει επιμελώς να εκφράσει σαφή και ισχυρή δημόσια στήριξη στη στρατιωτική επιλογή του Ντόναλντ Τραμπ.

Η αλλαγή στάσης σε σχέση με το παρελθόν

Η σημερινή σιωπή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη δημόσια δραστηριότητα που είχε επιδείξει ο Βανς σε άλλες κρίσιμες στιγμές της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής:

  • Ιούνιος 2025: Λίγες ώρες μετά την εντολή Τραμπ για επιθέσεις σε ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις, ο Βανς εμφανίστηκε σε σειρά τηλεοπτικών εκπομπών επαινώντας την επιχείρηση.

  • Ιανουάριος 2026: Μετά την επιχείρηση για τη σύλληψη του προέδρου της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, είχε χρησιμοποιήσει ενεργά την πλατφόρμα X για να υπερασπιστεί τη νομιμότητα της ενέργειας.

Στην τρέχουσα σύγκρουση, ωστόσο, η δημόσια παρουσία του είναι αισθητά περιορισμένη. Την περασμένη Παρασκευή, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο τι ακριβώς είχε συμβουλεύσει τον πρόεδρο Τραμπ πριν και μετά την έναρξη της σύρραξης, απάντησε εκτενώς αλλά απέφυγε περίτεχνα να αποκαλύψει τη δική του προσωπική θέση. Παράλληλα, οι αναρτήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης περιορίζονται σε αναπαραγωγές δηλώσεων του προέδρου, χωρίς κανένα προσωπικό σχόλιο.

Αρχικές επιφυλάξεις και παλαιότερες δηλώσεις

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNN, ο Βανς εμφανιζόταν αρχικά αρνητικός στην προοπτική ενός ακόμη αμερικανικού πολέμου στη Μέση Ανατολή. Η στάση του φέρεται να άλλαξε μόνο όταν έγινε σαφές ότι ο Τραμπ είχε λάβει την οριστική απόφαση για στρατιωτική δράση.

Αυτές οι επιφυλάξεις συνάδουν απόλυτα με το πολιτικό του παρελθόν και την πολιτική μη παρέμβασης που πρεσβεύει:

  • 2023: Ως γερουσιαστής, είχε υποστηρίξει ότι ο Τραμπ υπήρξε επιτυχημένος πρόεδρος ακριβώς επειδή απέφυγε να εμπλακεί σε πολέμους.

  • 2024: Είχε δηλώσει δημόσια ότι μια σύγκρουση με το Ιράν «δεν θα εξυπηρετούσε τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών» και θα αποτελούσε «τεράστια σπατάλη πόρων».

Πολιτικοί υπολογισμοί ενόψει 2028

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο αντιπρόεδρος κρατά στρατηγικές αποστάσεις, έχοντας ήδη το βλέμμα του στραμμένο στις προεδρικές εκλογές του 2028. Αυτό δικαιολογείται από το γεγονός ότι οι περισσότερες δημοσκοπήσεις στις ΗΠΑ καταγράφουν εξαιρετικά περιορισμένη δημόσια υποστήριξη για τον πόλεμο στο Ιράν.

Από την πλευρά τους, τόσο ο Ντόναλντ Τραμπ όσο και ο υπουργός Άμυνας, Πιτ Χέγκσεθ, διέψευσαν κατηγορηματικά τα σενάρια περί εσωτερικών διαφωνιών. Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι δεν υπάρχει ρήγμα, σημειώνοντας πως «τα πηγαίνουν πολύ καλά», αν και παραδέχτηκε με νόημα ότι ο αντιπρόεδρος «ίσως ήταν φιλοσοφικά λίγο διαφορετικός».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ