Η μακροχρόνια νομική περιπέτεια του Ντόναλντ Τραμπ στην Τζόρτζια έφτασε σε ένα σημαντικό σταθμό, καθώς δικαστής απέρριψε την υπόθεση που τον κατηγορούσε, μαζί με συνεργάτες του, για απόπειρα ανατροπής των αποτελεσμάτων των εκλογών του 2020.
Η απόφαση ήρθε μετά από αίτημα του εισαγγελέα Πιτ Σκανταλάκις προς τον δικαστή του Fulton County, Σκοτ ΜακΆφι, να τερματίσει την υπόθεση, υποστηρίζοντας ότι υπάγεται στην ομοσπονδιακή και όχι στην πολιτειακή δικαιοδοσία — γεγονός που σήμανε την κατάρρευση της τελευταίας από τις πολλές ποινικές διώξεις κατά του Τραμπ πριν επιστρέψει στην εξουσία τον Ιανουάριο.
Στην 23σέλιδη αίτησή του, ο εισαγγελέας αναφέρθηκε σε ομοσπονδιακή έρευνα που διενεργήθηκε από τον Ειδικό Εισαγγελέα Τζακ Σμιθ, ο οποίος απέσυρε τις δικές του κατηγορίες στα τέλη του 2024 μετά την επανεκλογή του Τραμπ.
«Πράγματι, αν ο Ειδικός Εισαγγελέας Τζακ Σμιθ, με όλους τους πόρους της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στη διάθεσή του… κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η δίωξη θα ήταν άκαρπη, τότε και εγώ θεωρώ ότι, παρά τα διαθέσιμα στοιχεία, η επιδίωξη δίωξης όλων των εμπλεκομένων στην υπόθεση της Πολιτείας της Τζόρτζια εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ, κ.ά., σε ουσιαστικά ομοσπονδιακά κριτήρια θα ήταν εξίσου αναποτελεσματική», έγραψε ο Σκανταλάκις.
Δύσκολη η δίωξη ενός εν ενεργεία προέδρου
Ο εισαγγελέας επισήμανε επίσης ότι η δίωξη ενός εν ενεργεία προέδρου στην Τζόρτζια είναι σχεδόν αδύνατη και ότι χωρίς τον Τραμπ, η δίκη για τους υπόλοιπους 14 κατηγορούμενους θα ήταν αδύνατη.
Ο δικαστής ΜακΆφι ενέκρινε αμέσως το αίτημα απόρριψης της υπόθεσης.
Ο Τραμπ και 18 συνκατηγορούμενοι είχαν κατηγορηθεί το 2023 για εκβιασμό και άλλα αδικήματα στην Τζόρτζια, σχετικά με την προσπάθειά τους να υπονομεύσουν τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών του 2020 στην πολιτεία. Η δίωξη ανέφερε προσπάθειες να πειστούν κρατικοί αξιωματούχοι να «βρουν» ψήφους για να αντιστρέψουν την οριακή ήττα του Τραμπ από τον Τζο Μπάιντεν, πίεση προς τους εκλογικούς υπαλλήλους και τοποθέτηση ψεύτικων εκλεκτόρων υπέρ του Τραμπ.
Τέσσερις από τους κατηγορούμενους παραδέχτηκαν στη συνέχεια μικρότερες κατηγορίες.
Απομάκρυνση εισαγγελέα και χορήγηση χάριτος
Το Δικαστήριο Εφέσεων της Τζόρτζια τον Δεκέμβριο απέκλεισε την εισαγγελέα του Fulton County, Φάνι Γουίλις, επικαλούμενο την «ανάρμοστη» προσωπική σχέση που είχε με τον άνδρα που είχε προσλάβει ως ειδικό εισαγγελέα.
Ο Τραμπ έχει χορηγήσει χάρη σε αρκετούς συμμάχους του που κατηγορούνταν για προσπάθειες υπονόμευσης των εκλογών του 2020, αλλά οι χάριτες ισχύουν μόνο για ομοσπονδιακά αδικήματα, όχι για πολιτειακά, όπως αυτά στην Τζόρτζια.
Μεταξύ εκείνων που έλαβαν χάρη ήταν ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Ρούντι Τζουλιάνι, και ο πρώην αρχηγός προσωπικού του Τραμπ, Μαρκ Μίντσοουζ, και οι δύο κατηγορούμενοι στην Τζόρτζια.
Άλλες ομοσπονδιακές υποθέσεις
Ο Τραμπ αντιμετώπιζε επίσης δύο ομοσπονδιακές υποθέσεις, οι οποίες όμως απορρίφθηκαν από τον Ειδικό Εισαγγελέα Τζακ Σμιθ μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου 2024, σύμφωνα με την πολιτική του Υπουργείου Δικαιοσύνης να μην διώκεται εν ενεργεία πρόεδρος.
Κατηγορούνταν για συνωμοσία ανατροπής των αποτελεσμάτων των εκλογών του 2020 και για απομάκρυνση μεγάλων ποσοτήτων απόρρητων εγγράφων μετά την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο, αλλά καμία από τις υποθέσεις αυτές δεν έφτασε σε δίκη.
Ο Σκανταλάκις υποστήριξε ότι η συνέχιση της υπόθεσης στην Τζόρτζια «για άλλα πέντε έως δέκα χρόνια» δεν θα ωφελούσε τους ψηφοφόρους της πολιτείας, σημειώνοντας ότι ο χρόνος που απαιτείται, σε συνδυασμό με ζητήματα όπως η ομοσπονδιακή έναντι της πολιτειακής δικαιοδοσίας και η προεδρική ασυλία, καθιστά την υπόθεση ουσιαστικά «σε μηχανική υποστήριξη ζωής».
«Ως πρώην εκλεγμένος αξιωματούχος που υπηρέτησε και ως Δημοκρατικός και ως Ρεπουμπλικανός… αυτή η απόφαση δεν καθοδηγείται από την επιδίωξη προώθησης οποιουδήποτε προγράμματος, αλλά βασίζεται στις πεποιθήσεις και την κατανόησή μου του νόμου», δήλωσε.
Κατηγορίες και υπεράσπιση Τραμπ
Η Γουίλις απομακρύνθηκε από την υπόθεση στα τέλη του 2024, μετά την απόφαση του Εφετείου της Τζόρτζια που έκρινε ότι η ερωτική της σχέση με τον ειδικό εισαγγελέα Νάθαν Γουέιντ δημιουργούσε «εντύπωση ανάρμοστης συμπεριφοράς».
Η ίδια είχε κατηγορήσει τον Τραμπ τον Αύγουστο του 2023, καταθέτοντας κατηγορίες σε βάρος του και των συνκατηγορουμένων του σύμφωνα με τους νόμους περί εκβιασμού της Τζόρτζια.
Οι δικηγόροι του Τραμπ υποστήριζαν ότι οι δηλώσεις του για τις εκλογές ήταν απλά πολιτικός λόγος, προστατευόμενος από την Πρώτη Τροπολογία.