ΗΠΑ

Κλιμακώνεται η ένταση Τραμπ-Πούτιν - Η Ρωσία ακυρώνει τη συμφωνία για το πλουτώνιο

Η ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ – Ρωσίας φαίνεται να κλιμακώνεται, καθώς ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε νόμο που τερματίζει επισήμως μια συμφωνία για τη διάθεση πλουτωνίου με τις ΗΠΑ, η οποία είχε στόχο να περιορίσει την ανάπτυξη νέων πυρηνικών όπλων και είχε ουσιαστικά καταστεί ανενεργή.

Η κίνηση αυτή έρχεται σε μια περίοδο ψυχρότητας στις σχέσεις Πούτιν – Τραμπ, με τον Αμερικανό Πρόεδρο να εκφράζει αυξανόμενη απογοήτευση για την άρνηση του Ρώσου ηγέτη να αποδεχθεί μια ειρηνευτική συμφωνία στην Ουκρανία.

Όπως δήλωσε ο Τραμπ, μια συνάντηση μεταξύ τους, «Θα ήταν χάσιμο χρόνου».

Η Συμφωνία Διαχείρισης και Διάθεσης Πλουτωνίου, που είχε υπογραφεί το 2000 και τροποποιηθεί το 2010, δεσμεύει Μόσχα και Ουάσιγκτον να μειώσουν τα τεράστια αποθέματα πλουτωνίου από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου κατά 34 μετρικούς τόνους η καθεμία και να τα χρησιμοποιήσουν για πυρηνική ενέργεια.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι η εφαρμογή της συμφωνίας θα εξαλείψει το υλικό που θα χρειαζόταν για την παραγωγή περίπου 17.000 πυρηνικών όπλων.

Ο Πούτιν είχε ήδη αναστείλει τη συμμετοχή της Ρωσίας στη συμφωνία το 2016, όταν οι σχέσεις με τον προκάτοχο του Τραμπ, Μπαράκ Ομπάμα, είχαν αρχίσει να επιδεινώνονται. Ο νόμος που υπέγραψε ο Πούτιν τη Δευτέρα, και ο οποίος είχε εγκριθεί από τη ρωσική Βουλή νωρίτερα αυτόν τον μήνα, αποτελεί επίσημη «καταγγελία» της συμφωνίας.

Δυτικοί ηγέτες έχουν κατηγορήσει τη Ρωσία για πυρηνική επίδειξη ισχύος από τότε που έστειλε στρατεύματα στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Μερικές ημέρες μετά την έναρξη της εισβολής, ο Πούτιν έθεσε τις πυρηνικές δυνάμεις σε υψηλή ετοιμότητα, και πέρυσι υπέγραψε διάταγμα που χαμήλωνε το κατώφλι για τη χρήση πυρηνικών όπλων. Την Κυριακή, ανακοίνωσε ότι η Ρωσία πραγματοποίησε με επιτυχία την τελική δοκιμή ενός νέου πυρηνοκίνητου πυραύλου κρουζ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Ισραηλινή ειδικός αποκαλύπτει τι ετοιμάζει μυστικά η Τουρκία και τι θα λάβει στο τέλος με ελληνική Κωνσταντινούπολη και κουρδικό κράτος

To πρακτορείο Ανατολού κατηγορεί την Ελλάδα για προκλήσεις στα νησιά του Αιγαίου στρώνοντας το έδαφος για κάτι πολύ...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Αποκάλυψη-Η άγνωστη "υποβρύχια κόντρα" ΗΠΑ-Τουρκίας στη Μαύρη θάλασσα και η αλλαγή ορίων υφαλοκρηπίδας λόγω Ρωσίας που τρέμει ο Ερντογάν

Οι ΗΠΑ βλέπουν τις πρόσφατες επιθέσεις της Ουκρανίας σε δεξαμενόπλοια στη Μαύρη Θάλασσα ως ευκαιρία να επαναφέρουν τη...