Ουάσινγκτον
ΗΠΑ

Τραμπ αναπτύσσει Εθνοφρουρά στην Ουάσινγκτον βάσει νόμου Νίξον

Η επόμενη μέρα της ανακοίνωσης από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ότι αναπτύσσει την Εθνοφρουρά στην Ουάσινγκτον και αναλαμβάνει τον έλεγχο της αστυνομικής δύναμης της πόλης για να καταπολεμήσει την εγκληματικότητα βρίσκει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να αναζητούν το ρόλο τους.  

Η ανάπτυξη της Εθνοφρουράς θα γίνει μέχρι τα τέλη της εβδομάδας. Από τους 800 στρατιώτες της Εθνοφρουράς που θα ενεργοποιηθούν, μεταξύ 100 και 200 θα αναπτυχθούν και θα υποστηρίξουν τις αρχές επιβολής του νόμου ανά πάσα στιγμή, ανέφερε ο στρατός σε ανακοίνωσή του.

Σύμφωνα με το CNNi ο δήμαρχος της Ουάσινγκτον και ο αρχηγός της αστυνομίας δεν είχαν ενημερωθεί για την κατάληψη της εξουσίας μέχρι που παρακολούθησαν τον Τραμπ να το λέει ζωντανά. Αυτό έχει οδηγήσει σε σύγχυση σχετικά με το ποιος ηγείται τώρα της Μητροπολιτικής Αστυνομίας, πώς θα αλλάξει η στρατηγική αστυνόμευσης και με ποιους τρόπους οι ομοσπονδιακοί πράκτορες - πολλοί από τους οποίους δεν είναι εκπαιδευμένοι για κοινοτική αστυνόμευση - θα αλληλεπιδράσουν με τους τοπικούς αξιωματικούς.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος κήρυξε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης δημόσιας ασφάλειας» τη Δευτέρα (11/8), αναπτύσσοντας 800 στρατιώτες της Εθνοφρουράς για να ενισχύσουν εκατοντάδες ομοσπονδιακούς αξιωματικούς επιβολής του νόμου που αναπτύχθηκαν ήδη το Σαββατοκύριακο.

«Η κατάσταση μετατρέπεται σε πλήρη και ολοκληρωτική ανομία», δήλωσε σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο.

«Αυτή είναι η ημέρα απελευθέρωσης στην Ουάσινγκτον και θα πάρουμε πίσω την πρωτεύουσά μας», πρόσθεσε ο Τραμπ.

Ο πρόεδρος δήλωσε ακόμη ότι η Ουάσινγκτον έχει «καταληφθεί από βίαιες συμμορίες και αιμοδιψείς εγκληματίες», καθώς και από «μανιακούς που έχουν υποστεί ναρκωτικά και άστεγους».

Η δήμαρχος της πόλης, Μιούριελ Μπόουζερ, απέρριψε τους ισχυρισμούς του προέδρου σχετικά με την εγκληματικότητα και, ενώ υπήρξε μια απότομη αύξηση το 2023, τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι έχει μειωθεί από τότε. Η βίαιη εγκληματικότητα στην πόλη βρίσκεται επίσης στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 30 ετών.

Μάλιστα η δήμαρχος σε ξεχωριστή συνέντευξη τύπου η δήμαρχος δήλωσε ότι προσπαθούσε να κανονίσει μια συνάντηση με την Γενική Εισαγγελέα Παμ Μπόντι, η οποία, όπως δήλωσε ο Τραμπ, θα επιβλέπει την εφαρμογή του διατάγματός του. Υποστήριξε επίσης ότι η αρχηγός της αστυνομίας Πάμελα Σμιθ θα εξακολουθούσε να διευθύνει το τμήμα και να αναφέρεται στην Μπόουζερ μέσω της αντιδημάρχου.

Ο νόμος πάνω στον οποίο στηρίχθηκε η απόφαση

Ενδιαφέρον παρουσιάζει ο νόμος πάνω στον οποίο στηρίχθηκε η απόφαση για την παρουσία της Εθνοφρουράς. Πρόκειται για τον Νόμο περί Οικιακής Διακυβέρνησης της Περιφέρειας της Κολούμπια, που θεσπίστηκε από τον πρώην πρόεδρο Ρίτσαρντ Νίξον για να επιτρέψει στους κατοίκους της Ουάσινγκτον - η οποία είναι η μόνη πόλη των ΗΠΑ που δεν ανήκει σε καμία από τις 50 πολιτείες - να εκλέξουν ένα δημοτικό συμβούλιο και έναν δήμαρχο.

Ωστόσο ο νόμος εμπεριέχει και μία άλλα πρόβλεψη που επιτρέπει στον πρόεδρο να αναλάβει τον έλεγχο της αστυνομικής δύναμης της πόλης εάν «υπάρχουν ειδικές συνθήκες έκτακτης ανάγκης».

Εάν ο πρόεδρος σκοπεύει να αναλάβει τον έλεγχο για περισσότερο από 48 ώρες, πρέπει να ειδοποιήσει γραπτώς το Κογκρέσο. Και ακόμη και αν δοθεί αυτή η ειδοποίηση, δεν μπορεί να διατηρήσει τον έλεγχο της αστυνομίας για περισσότερο από 30 ημέρες.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ