Την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας ανακοίνωσαν Ηνωμένες Πολιτείες και Πακιστάν, με επίκεντρο τη μείωση των δασμών και τη συνεργασία για την αξιοποίηση των πετρελαϊκών αποθεμάτων της ασιατικής χώρας.
Το Ισλαμαμπάντ έκανε γνωστό ότι η συμφωνία προβλέπει χαμηλότερους δασμούς στις πακιστανικές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το ύψος ή την έκταση των μειώσεων. Το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών δεν επιβεβαίωσε προς το παρόν τις λεπτομέρειες για τους δασμούς.
Ο Ντόναλντ Τραμπ, με ανάρτησή του, δήλωσε πως πρόκειται για μια συμφωνία που θα βοηθήσει στην ανάπτυξη των πετρελαϊκών αποθεμάτων του Πακιστάν, αναφέροντας:
«Μόλις συνάψαμε μια συμφωνία με τη χώρα του Πακιστάν, σύμφωνα με την οποία το Πακιστάν και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεργαστούν για την ανάπτυξη των τεράστιων αποθεμάτων πετρελαίου τους. Βρισκόμαστε στη διαδικασία επιλογής της πετρελαϊκής εταιρείας που θα ηγηθεί αυτής της εταιρικής σχέσης»
Την ύπαρξη συμφωνίας επιβεβαίωσε και ο υπουργός Εξωτερικών του Πακιστάν, χωρίς να προχωρήσει σε περαιτέρω αποκαλύψεις.
Σύμφωνα με το πακιστανικό υπουργείο Οικονομικών, η νέα συμφωνία «σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας εποχής οικονομικής συνεργασίας», που αναμένεται να επεκταθεί στους τομείς της ενέργειας, των ορυχείων και μεταλλευμάτων, της πληροφορικής, των κρυπτονομισμάτων, καθώς και άλλων τομέων. Το υπουργείο χαρακτήρισε τη συμφωνία ως win-win, τονίζοντας ότι ο βασικός της στόχος είναι η ενίσχυση του εμπορίου και των επενδύσεων.
Το διμερές εμπόριο αγαθών ΗΠΑ – Πακιστάν εκτιμάται πως ανήλθε στα 7,3 δισεκατομμύρια δολάρια το 2024, από 6,9 δισ. το 2023, ενώ το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ έναντι του Πακιστάν έφτασε στα 3 δισ. δολάρια, καταγράφοντας αύξηση 5,2% σε σχέση με πέρυσι.
Ο Αμερικανός πρόεδρος αποκάλυψε, τέλος, πως η Ουάσινγκτον συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις με την Ινδία για μια ανάλογη εμπορική συμφωνία.