O επικεφαλής της Αμερικανικής Υπηρεσίας Μετανάστευσης και Τελωνείων (ICE) δήλωσε ότι οι πράκτορές του θα συλλάβουν «οποιονδήποτε βρεθεί παράνομα στη χώρα, ακόμη και αν δεν έχει ποινικό μητρώο», ενώ τόνισε ότι θα ληφθούν αυστηρά μέτρα κατά των εταιρειών που προσλαμβάνουν παράνομους μετανάστες.
Αναλυτικότερα, σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Τοντ Λάιονς – εκτελεστικός διευθυντής της ICE - σε αμερικανικό ειδησεογραφικό , δήλωσε ότι η υπηρεσία του θα δώσει προτεραιότητα στους «περιορισμένους πόρους» της για τη σύλληψη και την απέλαση «των χειρότερων των χειρότερων», όπως εκείνων που βρίσκονται παράνομα στις ΗΠΑ και έχουν επίσης σοβαρό ποινικό ιστορικό.
Διευκρινίζοντας, ωστόσο, το ποιους μετανάστες αφορούν οι συλλήψεις, ο Λάιονς δήλωσε ότι ακόμα και όσοι δεν έχουν ποινικό μητρώο, αλλά ζουν στις ΗΠΑ χωρίς άδεια, θα συλλαμβάνονται κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων της ICE, υποστηρίζοντας ότι οι πολιτείες που εφαρμόζουν πολιτικές ασύλου περιορίζουν τους πράκτορες της υπηρεσίας.
«Θα προτιμούσα να επικεντρώσουμε όλους τους περιορισμένους πόρους μας σε αυτό, για να τους συλλάβουμε, αλλά πρέπει να βγούμε στην κοινότητα και να κάνουμε αυτές τις συλλήψεις, και εκεί είναι που βλέπετε ότι αυξάνονται οι λεγόμενες “παράπλευρες” συλλήψεις», πρόσθεσε ο Λάιονς.
Και πρόσθεσε: «Αν η ICE συναντήσει κάποιον που βρίσκεται παράνομα στη χώρα, θα τον θέσουμε υπό κράτηση»
«Έχουμε ανοίξει το φάσμα των απελάσεων»
Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ έχει θέσει στόχο τις 1 εκατομμύριο απελάσεις σε διάστημα ενός έτους, ενώ η ICE έχει καταγράψει σχεδόν 150.000 απελάσεις κατά τους πρώτους έξι μήνες της θητείας της νέας κυβέρνησης, σύμφωνα με εσωτερικά στοιχεία της κυβέρνησης .
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, από την 1η Ιανουαρίου έως τις 24 Ιουνίου, η ICE απέλασε περίπου 70.000 άτομα με ποινικές καταδίκες. Ωστόσο, αποδείχθηκε ότι πολλές από τις καταγεγραμμένες παραβάσεις των μεταναστών αφορούσαν παραβάσεις του νόμου περί μετανάστευσης ή του ΚΟΚ και όχι ποινικές καταδίκες.
Επιπλέον, αν και οι «παράπλευρες συλλήψεις» από την ICE απαγορεύτηκαν ουσιαστικά υπό την κυβέρνηση Μπάιντεν – η οποία είχε εκδώσει συγκεκριμένα κριτήρια απέλασης, όπως ήταν η καταδίκη των υπό απέλαση ατόμων για σοβαρά εγκλήματα - η πολιτική αυτή ανατράπηκε αμέσως μετά την ανάληψη της προεδρίας από τον Τραμπ τον Ιανουάριο.
Στο πλαίσιο της υπόσχεσης του Τραμπ να πατάξει την παράνομη μετανάστευση, η κυβέρνησή του έχει δώσει στην ICE ευρεία εξουσία, με τον αναπληρωτή επικεφαλής του προσωπικού του Λευκού Οίκου Στίβεν Μίλερ να πιέζει την υπηρεσία να πραγματοποιεί 3.000 συλλήψεις καθημερινά.
Για τη στάση της αναφορικά με τις απελάσεις η κυβέρνηση Τραμπ έχει δεχθεί ευρεία κριτική, η οποία αφορά μεταξύ άλλων σε τακτικές, όπως η χρήση μασκών από τους πράκτορες, οι συλλήψεις αιτούντων άσυλο που παρευρίσκονται σε δικαστικές ακροάσεις και οι επιδρομές σε χώρους εργασίας.
«Η ICE επικεντρώνεται πάντα στους χειρότερους των χειρότερων. Η διαφορά που θα δείτε τώρα είναι ότι υπό την παρούσα κυβέρνηση, έχουμε ανοίξει ολόκληρο το φάσμα των αρμοδιοτήτων μας στον τομέα της μετανάστευσης», είπε ο Λάιονς.
Συλλήψεις και για τους εργοδότες που απασχολούν παράνομους μετανάστες
Μια άλλη σημαντική πολιτική που υιοθέτησε η ICE υπό τη δεύτερη κυβέρνηση Τραμπ είναι να ξεκινήσουν ξανά οι επιδρομές σε χώρους εργασίας – το οποίο επίσης είχε απαγορεύσει ο Μπάιντεν.
Τις τελευταίες εβδομάδες, οι ομοσπονδιακές Αρχές μετανάστευσης συνέλαβαν εκατοντάδες ανθρώπους που υποπτεύονταν ότι εργάζονταν ενώ είχαν μπει παράνομα στις ΗΠΑ – σε φάρμες, επιχειρήσεις και εργοστάσια σε όλες τις ΗΠΑ.
Εν μέσω ανησυχιών από τον κλάδο ότι η σκληρή στάση του Τραμπ έβλαπτε τις επιχειρήσεις τους, η ICE διέταξε τον Ιούνιο τη διακοπή των συλλήψεων μεταναστών σε αγροκτήματα, ξενοδοχεία και εστιατόρια. Ωστόσο, η παύση αυτή διήρκεσε μόνο λίγες ημέρες. Έκτοτε, ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε λόγο για χορήγηση «άδειας» στους αγρότες που απασχολούν εργαζόμενους που δεν βρίσκονται νόμιμα στις ΗΠΑ, αν και η κυβέρνησή του δεν έχει δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το τι θα συνεπάγεται αυτό.
Ο Λάιονς διευκρίνισε ότι όχι μόνο θα συνεχίσουν αυτοί οι έλεγχοι της ICE στις επιχειρήσεις, αλλά είπε ότι θα εκδίδονται και εντάλματα για εργοδότες που απασχολούν παράνομους μετανάστες, σημειώνοντας ότι τέτοιες έρευνες συχνά αποκαλύπτουν περιπτώσεις καταναγκαστικής εργασίας ή εμπορίας παιδιών.
«Δεν εστιάζουμε μόνο σε εκείνους που εργάζονται εδώ παράνομα, αλλά και στις αμερικανικές εταιρείες που εκμεταλλεύονται αυτούς τους εργάτες, αυτούς τους ανθρώπους που ήρθαν εδώ για μια καλύτερη ζωή», δήλωσε ο Λάιονς.