ΗΠΑ

«Κλείδωσε» ο διορισμός Γκίλφοϊλ στην Ελλάδα - Το μήνυμα προς την Τουρκία

Ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας κατέθεσε την Τετάρτη, η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ ενόψει του διορισμού της στη θέση της νέας πρέσβειρας των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αθήνα, στην οποία μεταξύ άλλων υπογράμμισε την πρόθεσή της να εστιάσει στη προστασία της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ, των ισχυρών και συνεπών συμμάχων που έχουν οι ΗΠΑ στην κρίσιμη γεωπολιτική περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Κατά την ακρόασή της, η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ ευχαρίστησε τον Αμερικανό πρόεδροΝτόναλντ Τραμπ, και τον υπουργό Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο, για την εμπιστοσύνη τους στις ικανότητές της.

Η κα. Γκίλφοϊλ χαρακτήρισε την Ελλάδα τη χώρα που γέννησε τη Δημοκρατία, σημειώνοντας ότι η υποψηφιότητά της αποτελεί τιμή. «Τα ιδεώδη της ελευθερίας και του κράτους δικαίου που γεννήθηκαν στην αρχαία Αθήνα αντήχησαν μέσα στους αιώνες, εμπνέοντας γενιές στοχαστών και ηγετών, συμπεριλαμβανομένων και των ιδρυτών του δικού μας έθνους» είπε η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ.

«Αυτή η βαθιά κληρονομιά, που έχει ασκήσει τεράστια επιρροή στον κόσμο και στη διαμόρφωση της δικής μας δημοκρατίας, αντηχεί με τη δική μου διαχρονική αφοσίωση στη δημόσια προσφορά και στην αμετακίνητη δέσμευσή μου για έναν πιο δίκαιο και με περισσότερη ευημερία κόσμο, μέσα από ισχυρές διεθνείς συνεργασίες» σημείωσε.

Ακολούθως η κα. Γκίλφοϊλ ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει εξελιχθεί σε πυλώνα σταθερότητας σε μια σύνθετη γεωπολιτική περιοχή, τονίζοντας ότι «η δέσμευσή της για την κοινή μας ασφάλεια στο πλαίσιο της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ είναι πιο σημαντική από ποτέ».

Ακολούθως η κα. Γκίλφοϊλ αναφέρθηκε με ιδιαίτερη έμφαση στην εμβάθυνση της στρατηγικής αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ελλάδα. Όπως είπε «σημαντικό μέρος αυτών των δαπανών έχει κατευθυνθεί στην απόκτηση προηγμένης αμυντικής τεχνολογίας των Ηνωμένων Πολιτειών, συμπεριλαμβανομένων των πανίσχυρων μαχητικών αεροσκαφών F-35, των προηγμένων ελικοπτέρων Apache και Blackhawk, καθώς και σύγχρονων ναυτικών σκαφών».

Η ίδια χαρακτήρισε ενδεικτική της μακροπρόθεσμης δέσμευσης των δύο χωρών την προτεινόμενη κοινή παραγωγή φρεγατών κλάσης Constellation, υπογραμμίζοντας ότι οι προσπάθειες αυτές εκσυγχρονισμού ενισχύουν αποφασιστικά τις στρατιωτικές δυνατότητες της Ελλάδας, συμβάλλουν στην ασφάλεια του ανατολικού σκέλους του ΝΑΤΟ και δημιουργούν σημαντικές ευκαιρίες για την αμερικανική αμυντική βιομηχανία.

«Εφόσον επικυρωθεί ο διορισμός μου, θα θέσω ως απόλυτη προτεραιότητα την περαιτέρω επιτάχυνση του αμυντικού εκσυγχρονισμού της Ελλάδας» επισήμανε η κα. Γκίλφοϊλ.

Ενίσχυση της στρατηγικής σχέσης Ελλάδας – ΗΠΑ

Η Γκίλφοιλ χαιρέτισε την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην ελληνοαμερικανική συνεργασία στον ενεργειακό τομέα, κάνοντας ειδική αναφορά στον τερματικό σταθμό LNG στη Ρεβυθούσα και στη νέα πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη. Όπως υπογράμμισε, οι υποδομές αυτές δίνουν τη δυνατότητα στις ΗΠΑ να αυξήσουν τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, ενισχύοντας την ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής.

«Σήμερα, το αμερικανικό φυσικό αέριο αντιπροσωπεύει το 20% της κατανάλωσης στην Ελλάδα — έναντι μόλις 2% πριν από πέντε χρόνια — γεγονός που καταδεικνύει τη ραγδαία ανάπτυξη των ενεργειακών μας δεσμών. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν τεράστιες ευκαιρίες για την περαιτέρω ενίσχυση των εξαγωγών αμερικανικής ενέργειας προς την Ελλάδα και τις γειτονικές της χώρες» ανέφερε η κα. Γκίλφοϊλ.

Η ίδια ανέφερε ότι «εφόσον επικυρωθεί ο διορισμός μου, θα συνεργαστώ με την Ελλάδα για την προώθηση επενδύσεων στους βασικούς αγωγούς φυσικού αερίου μεταξύ Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Μολδαβίας, Ουκρανίας και Κεντρικής Ευρώπης, ώστε η Ελλάδα να αναδειχθεί σε περιφερειακό κόμβο για την προμήθεια αμερικανικού φυσικού αερίου».

Παράλληλα, η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ σημείωσε ότι «παράλληλα, θα ενθαρρύνω την πρόοδο της Ελλάδας στην ηλεκτρική διασύνδεση με γειτονικές χώρες όπως η Κύπρος, το Ισραήλ και η Αίγυπτος, έργα που ενισχύουν τη διαφοροποίηση και την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού στην ευρύτερη περιοχή».

Η οικονομική συνεργασία παραμένει θεμελιώδης πυλώνας της ισχυρής σχέσης μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ελλάδας, ανέφερε η κα. Γκίλφοϊλ, η οποία υπογράμμισε ότι εάν επικυρωθεί ο διορισμός της θα προωθήσει τις αμερικανικές επενδύσεις σε βασικούς τομείς, όπως η άμυνα, η ενέργεια, η ναυτιλία, οι υποδομές, η τεχνολογία, η τεχνητή νοημοσύνη, η φαρμακευτική βιομηχανία και τον τουρισμό.

Παράλληλα, σημείωσε ότι θα εργαστεί ενεργά για την ενθάρρυνση και διευκόλυνση ελληνικών επενδύσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες, με στόχο την οικοδόμηση μιας πιο ισορροπημένης, ανθεκτικής και αμοιβαία επωφελούς οικονομικής σχέσης.

«Θα εστιάσω στην προστασία της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ»

Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας για την επικύρωση του διορισμού της στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ υπογράμμισε την πρόθεσή της να εστιάσει στη προστασία της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ, των ισχυρών και συνεπών συμμάχων που έχουν οι ΗΠΑ στην κρίσιμη γεωπολιτική περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

«Η κύρια εστίαση πρέπει να είναι στο τι πρόκειται να κάνουμε σε αυτή την περιοχή που είναι τόσο επιτακτική για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ και στο πώς θα προστατεύουμε επίσης τους ισχυρούς συμμάχους που έχουμε στην Κύπρο, στο Ισραήλ και στην Ελλάδα. Και θα διασφαλίσω ότι αυτός θα είναι ο στόχος της αποστολής μου, εστιάζοντας ακριβώς σε αυτό».

Η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ αναφέρθηκε επίσης στο κρίσιμο θέμα της ενδεχόμενης επανένταξης της Τουρκίας στο πρόγραμμα των μαχητικών F-35, λέγοντας ότι η γειτονική χώρα έχει αποκλειστεί λόγω των δικών της επιλογών.

«Όπως αναφέρατε νωρίτερα, η Τουρκία αποκλείεται από την απόκτηση των F-35 στη βάση του αμερικανικού νόμου που προωθήσατε. Υπάρχουν επιλογές που κάνουν οι χώρες και οι άνθρωποι στη ζωή. Και η Τουρκία επέλεξε να συνεργαστεί με τους Ρώσους για το σύστημα S-400», τόνισε απευθυνόμενη στον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων γερουσιαστή Τζιμ Ρις.

Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, η κ. Γκίλφοϊλ προχώρησε σε μια ξεκάθαρη αντιπαραβολή μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, παρουσιάζοντας τη χώρα μας ως έναν ισχυρό, σταθερό και συνεπή σύμμαχο, που ανταποκρίνεται πάντα στις προκλήσεις και ξεπερνάει τις προσδοκίες.

«Νομίζω ότι είναι επιτακτική ανάγκη να επικεντρωθούμε και να επισημάνουμε την αντιπαραβολή μεταξύ ενός ισχυρού και σταθερού συμμάχου, που έχει ανταποκριθεί στο κάλεσμα και έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες, όπως η Ελλάδα, και κάποιου, που “ναι” είναι στο ΝΑΤΟ, αλλά πρέπει, επίσης, να ακολουθήσει και να είναι το ίδιο ισχυρός και στρατηγικός σύμμαχος. Δεν το έχουμε αυτό αυτή τη στιγμή», επισήμανε η κ. Γκίλφοϊλ.

Στο σημείο αυτό διευκρίνισε ότι εκφράζει προσωπικές απόψεις ως πολίτης και ότι ανυπομονεί να εμβαθύνει περισσότερο στα συγκεκριμένα ζητήματα, ακολουθώντας τις οδηγίες του προέδρου των ΗΠΑ και, επίσης, συνεργαζόμενη με τον Αμερικανό πρέσβη στην Άγκυρα Τομ Μπάρακ.

«Απολαμβάνω μια πολύ στενή σχέση με τον πρέσβη Τομ Μπαράκ στην Τουρκία. Τον γνωρίζω εδώ και πολύ καιρό. Και έχω μια στενή σχέση με τον πρέσβη Τσούνη. Νομίζω ότι αυτό θα είναι καθοριστικό για να βεβαιώσουμε ότι θα είμαστε έτοιμοι και ότι θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τις προσδοκίες από την πρώτη κιόλας μέρα».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

rosikos-stratos-ukrania
Ένοπλες Συρράξεις 0

Η αρχή του τέλους! Οι Ρώσοι κατέλαβαν το πρώτο ουκρανικό χωριό στην κεντρική περιφέρεια του Ντνιπροπετρόφσκ -Δείτε το σε χάρτες

Ξεκίνησε η ρωσική προέλαση εντός του Ντνιπροπετρόφσκ και ο ουκρανικός στρατός δεν μπορεί να κάνει κάτι για να την...