ΗΠΑ

«Δεν υπογράψαμε για αυτό»: Δύσκολες ώρες για τους ξένους φοιτητές του Χάρβαρντ λόγω της κυβέρνησης Τραμπ

Όταν η Σρίρα Μίσρα Ρέντι έγινε δεκτή στο Χάρβαρντ το 2023, οι γονείς της ήταν «εκστασιασμένοι».

Είναι «το απόλυτο σχολείο στο οποίο θέλει να μπει οποιοσδήποτε στην Ινδία», λέει στο BBC.

Τώρα, με την αποφοίτηση προ των πυλών, αναγκάστηκε να ανακοινώσει τα κακά νέα στην οικογένειά της: ενδέχεται να μην αποφοιτήσει τον Ιούλιο από το πρόγραμμα εκτελεστικής ηγεσίας, αφότου η κυβέρνηση Τραμπ κινήθηκε για να εμποδίσει το Χάρβαρντ να εγγράφει διεθνείς φοιτητές «λόγω της μη συμμόρφωσης με τον νόμο».

«Ήταν πολύ δύσκολο για την οικογένειά μου να το ακούσει. Προσπαθούν ακόμα να το επεξεργαστούν», είπε.

Η κα Ρέντι είναι μία από τους περίπου 6.800 διεθνείς φοιτητές στο Χάρβαρντ, οι οποίοι αποτελούν περισσότερο από το 27% των εγγραφών φέτος. Αποτελούν μια κρίσιμη πηγή εσόδων για το πανεπιστήμιο Ivy League. Περίπου το ένα τρίτο των ξένων φοιτητών του είναι από την Κίνα και περισσότεροι από 700 είναι Ινδοί, όπως η κα Ρέντι.

Όλοι τους δεν είναι πλέον σίγουροι για το τι να περιμένουν στη συνέχεια. Το Χάρβαρντ χαρακτήρισε την κίνηση «παράνομη», κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε νομική προσφυγή.

Αλλά αυτό αφήνει το μέλλον των φοιτητών σε αδιέξοδο, είτε πρόκειται για εκείνους που περιμένουν να εγγραφούν αυτό το καλοκαίρι, είτε για εκείνους που βρίσκονται στη μέση των σπουδών τους, είτε ακόμα και για εκείνους που περιμένουν την αποφοίτησή τους και των οποίων οι ευκαιρίες εργασίας συνδέονται με τις φοιτητικές τους βίζες.

Όσοι φοιτούν ήδη στο Χάρβαρντ θα πρέπει να μεταγραφούν σε άλλα αμερικανικά πανεπιστήμια για να παραμείνουν στις ΗΠΑ και να διατηρήσουν τις βίζες τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Ελπίζω το Χάρβαρντ να μας υποστηρίξει και να βρεθεί κάποια λύση», λέει η κα Ρέντι.

Το πανεπιστήμιο έχει δηλώσει ότι είναι «πλήρως αφοσιωμένο στη διατήρηση της ικανότητάς του να φιλοξενεί διεθνείς φοιτητές και ακαδημαϊκούς μας, οι οποίοι προέρχονται από περισσότερες από 140 χώρες και εμπλουτίζουν το Πανεπιστήμιο - και αυτό το έθνος - ανυπολόγιστα».

Η κίνηση κατά του Χάρβαρντ έχει τεράστιες επιπτώσεις για το περίπου ένα εκατομμύριο διεθνείς φοιτητές στις ΗΠΑ. Και έρχεται μετά την αυξανόμενη καταστολή από την κυβέρνηση Τραμπ των ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ειδικά εκείνων που έγιναν μάρτυρες σημαντικών φιλοπαλαιστινιακών διαμαρτυριών στην πανεπιστημιούπολη.

Δεκάδες από αυτούς αντιμετωπίζουν έρευνες, καθώς η κυβέρνηση επιχειρεί να αναθεωρήσει τη διαδικασία διαπίστευσής τους και να αναδιαμορφώσει τον τρόπο λειτουργίας τους.

Ο Λευκός Οίκος απείλησε για πρώτη φορά να απαγορεύσει την είσοδο ξένων φοιτητών στο Χάρβαρντ τον Απρίλιο, αφού το πανεπιστήμιο αρνήθηκε να κάνει αλλαγές στις πρακτικές προσλήψεων, εισαγωγής και διδασκαλίας. Επίσης, πάγωσε σχεδόν 3 δισεκατομμύρια δολάρια σε ομοσπονδιακές επιχορηγήσεις, τις οποίες το Χάρβαρντ αμφισβητεί στο δικαστήριο.

Παρ' όλα αυτά, η ανακοίνωση της Πέμπτης - την οποία η υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Κρίστι Νόεμ χαρακτήρισε ως δεδομένο ότι φέρονται να «υποδαύλιζαν τη βία» και τον «αντισημιτισμό» - άφησε τους μαθητές άναυδους.

Η Κινέζα φοιτήτρια Kat Xie, η οποία βρίσκεται στο δεύτερο έτος φοίτησής της σε πρόγραμμα STEM, λέει ότι είναι «σοκαρισμένη».

«Είχα σχεδόν ξεχάσει [την προηγούμενη απειλή απαγόρευσης] και ξαφνικά ήρθε η ανακοίνωση της Πέμπτης».

Αλλά προσθέτει ότι ένα μέρος του εαυτού της περίμενε «το χειρότερο», γι' αυτό και πέρασε τις τελευταίες εβδομάδες αναζητώντας επαγγελματικές συμβουλές για το πώς να συνεχίσει να μένει στις ΗΠΑ.

Αλλά οι επιλογές είναι «όλες πολύ δύσκολες και ακριβές», λέει.

Το Χάρβαρντ έχει λάβει 72 ώρες για να συμμορφωθεί με μια λίστα απαιτήσεων ώστε να έχει την «ευκαιρία» να ανακτήσει την ικανότητά του να εγγράφει αυτούς τους φοιτητές, συμπεριλαμβανομένης της παροχής στην κυβέρνηση όλων των πειθαρχικών αρχείων για μη μετανάστες φοιτητές που έχουν εγγραφεί στο Χάρβαρντ τα τελευταία πέντε χρόνια.

Η Νόεμ απαίτησε επίσης από το Χάρβαρντ να παραδώσει ηλεκτρονικά αρχεία, βίντεο ή ήχο «παράνομης» και «επικίνδυνης ή βίαιης» δραστηριότητας μη μεταναστών φοιτητών στην πανεπιστημιούπολη.

Αλλά η κυβέρνηση Τραμπ φάνηκε επίσης να ξεχωρίζει την Κίνα όταν η Νόεμ κατηγόρησε επίσης το Χάρβαρντ ότι «συντονίζεται με το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα» στη δήλωσή της.

Το Πεκίνο απάντησε την Παρασκευή επικρίνοντας την «πολιτικοποίηση» της εκπαίδευσης.

Ανέφερε ότι η κίνηση αυτή «θα βλάψει μόνο την εικόνα και το διεθνές κύρος των Ηνωμένων Πολιτειών», ζητώντας την άρση της απαγόρευσης «το συντομότερο δυνατό».

«Τίποτα από αυτά δεν είναι αυτό για το οποίο έχουμε υπογράψει», λέει ο 20χρονος Αμπντουλάχ Σαχίντ Σιάλ από το Πακιστάν, ένας πολύ δυναμικός φοιτητής ακτιβιστής.

Ως τρίτος φοιτητής με ειδίκευση στα εφαρμοσμένα μαθηματικά και τα οικονομικά, ήταν ένας από τους δύο μόνο Πακιστανούς προπτυχιακούς φοιτητές που έγιναν δεκτοί στο Χάρβαρντ το 2023.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ήταν επίσης το πρώτο άτομο στην οικογένειά του που σπούδασε στο εξωτερικό. Ήταν μια «τεράστια» στιγμή για αυτούς, λέει.

Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται τώρα, προσθέτει, είναι «γελοία και απάνθρωπη».

Τόσο η κα Reddy όσο και ο κ. Sial δήλωσαν ότι οι ξένοι φοιτητές υποβάλλουν αίτηση για να πάνε σε κολέγια στις ΗΠΑ επειδή τις βλέπουν ως ένα φιλόξενο μέρος όπου οι ευκαιρίες αφθονούν.

«Έχεις τόσα πολλά να μάθεις από διαφορετικούς πολιτισμούς, από ανθρώπους με διαφορετικό υπόβαθρο. Και όλοι το εκτίμησαν πραγματικά αυτό», λέει η κα Ρέντι, προσθέτοντας ότι αυτή ήταν η εμπειρία της στο Χάρβαρντ μέχρι στιγμής.

Αλλά ο κ. Σιάλ λέει ότι αυτό έχει αλλάξει πιο πρόσφατα και οι ξένοι φοιτητές δεν αισθάνονται πλέον ευπρόσδεκτοι - η κυβέρνηση Τραμπ έχει ανακαλέσει εκατοντάδες φοιτητικές βίζες και μάλιστα έχει θέσει υπό κράτηση φοιτητές σε πανεπιστημιουπόλεις σε όλη τη χώρα. Πολλοί από αυτούς συνδέονταν με φιλοπαλαιστινιακές διαμαρτυρίες.

Τώρα, προσθέτει ο κ. Sial, υπάρχει πολύς φόβος και αβεβαιότητα στη διεθνή φοιτητική κοινότητα.

Αυτό έχει επιδεινωθεί από την τελευταία εξέλιξη. Μια μεταπτυχιακή φοιτήτρια από τη Νότια Κορέα λέει ότι έχει δεύτερες σκέψεις για το αν θα επιστρέψει στην πατρίδα της για το καλοκαίρι, επειδή φοβάται ότι δεν θα μπορέσει να επανέλθει στις ΗΠΑ.

Δεν ήθελε να αποκαλύψει το όνομά της επειδή ανησυχεί ότι αυτό μπορεί να επηρεάσει τις πιθανότητές της να παραμείνει στις ΗΠΑ. Απέχει ένα χρόνο από την αποφοίτησή της.

Είπε ότι είχε ένα εξαντλητικό εξάμηνο και ανυπομονούσε να «επανενωθεί με φίλους και οικογένεια» - μέχρι τώρα.

Το άγχος μεταξύ των ξένων φοιτητών είναι εμφανές, λέει ο Τζιανγκ Φανγκζού, ο οποίος σπουδάζει δημόσια διοίκηση στη Σχολή Κένεντι του Χάρβαρντ.

«Ίσως χρειαστεί να φύγουμε αμέσως, αλλά οι άνθρωποι έχουν τη ζωή τους εδώ - διαμερίσματα, ενοικιαζόμενα σπίτια, μαθήματα και κοινότητα. Αυτά δεν είναι πράγματα που μπορείς να τα αποχωριστείς από τη μια μέρα στην άλλη.»

Και η απαγόρευση δεν επηρεάζει μόνο τους νυν φοιτητές, λέει ο 30χρονος Νεοζηλανδός.

«Σκεφτείτε τους νεοεισερχόμενους, ανθρώπους που έχουν ήδη απορρίψει προσφορές από άλλα πανεπιστήμια και έχουν σχεδιάσει τη ζωή τους γύρω από το Χάρβαρντ. Τώρα έχουν κολλήσει εντελώς.»

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μέση Ανατολή 0

Αυτοί δεν συμφωνούν ποτέ με Τούρκους! Κούρδοι κομάντος του SDF κρατούν σημαία με τον Δικέφαλο αετό έτοιμοι για την επικείμενη σύγκρουση

Τουρκικές μηχανοκίνητες δυνάμεις εισήλθαν στο Χαλέπι προδικάζοντας ευθεία πολεμική σύγκρουση με τους Κούρδους το...