Το Kip's Toyland πουλάει παιχνίδια σε παιδιά στο Λος Άντζελες εδώ και σχεδόν 80 χρόνια, εν μέσω πολέμων, υφέσεων και μιας πανδημίας. Αλλά τώρα οι δασμοί 145% στις περισσότερες κινεζικές εισαγωγές απειλούν τα προς το ζην του παλαιότερου καταστήματος παιχνιδιών της πόλης, δεδομένου ότι σχεδόν το 80% των παιχνιδιών που πωλούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες κατασκευάζονται στην Κίνα.
«Λαμβάνουμε επιστολές και άλλες επικοινωνίες από τους προμηθευτές μας που λένε: "Δέστε τις ζώνες σας, αυτό έρχεται"», δήλωσε ο Ντον Κίπερ, ιδιοκτήτης του καταστήματος.
Σε επιστολές που διάβασε ο Kipper στο CNN, οι προμηθευτές ανακοίνωσαν αυξήσεις τιμών και προέτρεψαν για μαζικές παραγγελίες πριν από την έναρξη των δασμών.
Είναι ένα ακόμη σημάδι ότι ο ταραχώδης εμπορικός πόλεμος του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ - και οι αντίποινα δασμοί της Κίνας - έχουν αφήσει την αμερικανική βιομηχανία παιχνιδιών σε δύσκολη θέση. Οι ΗΠΑ εισήγαγαν παιχνίδια αξίας περίπου 13,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Κίνα πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ, κυρίως λόγω της υποδομής κατασκευής παιχνιδιών που δημιουργήθηκε και ενισχύθηκε εκεί τα τελευταία 25 χρόνια.
Για τον Kipper, του οποίου το απόθεμα προέρχεται κυρίως από την Κίνα, οι δασμοί σημαίνουν ότι οι τιμές αναπόφευκτα θα αυξηθούν — και δεν είναι σίγουρος τι θα κάνει. Είπε ότι μια μικρή επιχείρηση σαν τη δική του δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να αποθηκεύει, ούτε είναι σε θέση να αποθηκεύσει μεγάλη ποσότητα αποθέματος.
Άλλοι προμηθευτές έγραψαν στην Kipper σχετικά με τη διακοπή των γραμμών παραγωγής τους, οι οποίες θα προμήθευαν παιχνίδια για την εορταστική περίοδο.
«Παρακαλώ να ξέρετε ότι αυτή η απόφαση δεν ελήφθη εύκολα», διάβασε ο Κίπερ από μια επιστολή.
«Έτσι, κανείς δεν είναι ευχαριστημένος με αυτό.»
Ένα μεταπολεμικό όνειρο
Η Kip's Toyland ξεκίνησε από τον Irvin "Kip" Kipper, πατέρα του Don Kipper και πιλότο κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Kipper είπε ότι όταν το αεροπλάνο του πατέρα του καταρρίφθηκε στην Μπολόνια της Ιταλίας, συνελήφθη και μεταφέρθηκε στη Γερμανία ως Ναζί αιχμάλωτος πολέμου.
Ο Κίπερ είπε ότι ο πατέρας του «αποφάσισε ότι αν ποτέ έβγαινε από τη φυλακή, θα έκανε κάτι ευτυχισμένο για το υπόλοιπο της ζωής του».
Σχεδόν ένα χρόνο αργότερα, τον Αύγουστο του 1945, ο πρεσβύτερος Κίπερ απελευθερώθηκε από τα στρατεύματα του Τζορτζ Πάτον. Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, αγόρασε ένα μικρό κατάστημα που πουλούσε σημαίες και κούκλες, την αρχή του Kip's Toyland στο Λος Άντζελες.
«Όταν άνοιξε το κατάστημα, υπήρχαν πολύ λίγα καταστήματα παιχνιδιών», είπε ο Ντον Κίπερ. «Τα παιχνίδια πωλούνταν παλιά σε καταστήματα με εργαλεία και πολυκαταστήματα. Δεν υπήρχαν ανεξάρτητα καταστήματα παιχνιδιών».
Την ίδια χρονιά, τα πρώτα Slinky πουλήθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Κατασκευάστηκαν στην Πενσυλβάνια και συνεχίζουν να παράγονται εκεί. Το Slinky είναι ένα από τα λίγα προϊόντα που κατασκευάζονται στις ΗΠΑ και εξακολουθούν να πωλούνται στο Kip's Toyland.
Τα περισσότερα από τα είδη στα ράφια του καταστήματος κατασκευάζονται πλέον στην Κίνα . Ο Kipper είπε ότι πολλά επιτραπέζια παιχνίδια που κάποτε κατασκευάζονταν στις ΗΠΑ κατασκευάζονται πλέον στην Κίνα, και ορισμένοι Αμερικανοί κατασκευαστές παιχνιδιών όπως οι Marx και Ideal έχουν κλείσει ή έχουν εξαγοραστεί από άλλες μάρκες.
Το χαμηλότερο κόστος εργασίας στην Κίνα οδήγησε στη δημιουργία μιας τεράστιας υποδομής κατασκευής παιχνιδιών εκεί τις τελευταίες δεκαετίες, δήλωσε στο CNN ο Chris Byrne, ανεξάρτητος αναλυτής παιχνιδιών. Η μεταφορά αυτής της υποδομής στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι αδύνατη, αλλά θα διαρκέσει τουλάχιστον πέντε χρόνια, είπε. Ακόμα και τότε, οι τιμές θα αυξηθούν, λόγω του αμερικανικού κόστους εργασίας και των κανονιστικών εξόδων.
Ενώ η τοποθεσία παραγωγής έχει αλλάξει, το είδος των παιχνιδιών που πωλούνται στο Kip's Toyland δεν έχει αλλάξει πολύ. Το κατάστημα δεν πουλάει τίποτα που χρειάζεται να συνδεθεί στην πρίζα. Είναι ένας παράδεισος κλασικών παιχνιδιών - ένα μέρος όπου τα παιδιά μπορούν να περιπλανηθούν στους μικρούς διαδρόμους, βλέποντας και αγγίζοντας την ποικιλία από παζλ, φορτηγά και κούκλες, μια εμπειρία που έχει σε μεγάλο βαθμό χαθεί στην εποχή του διαδικτύου.
Αλλαγή αγοραστικών συνηθειών
Η Aeri Schwartz, μια μητέρα που έρχεται στο κατάστημα με το νήπιό της μία φορά κάθε λίγους μήνες, κοίταξε ένα πυροσβεστικό όχημα-παιχνίδι που κόστιζε 20 δολάρια. Αλλά αν ξαφνικά γινόταν 30 δολάρια υπό το βάρος των δασμών, η Schwartz είπε ότι θα έπρεπε να μειώσουν την τιμή που αγοράζουν.
«Το να έρχεσαι σε ένα τέτοιο κατάστημα αυτοπροσώπως είναι πραγματικά ξεχωριστό», είπε ο Schwartz. «Δεν υπάρχουν πολλά μέρη σαν κι αυτό στο Λος Άντζελες. Είναι ένας πραγματικός θησαυρός - και έτσι το να μην μπορείς να έρθεις εδώ και να αγοράσεις κάτι θα ήταν πολύ ατυχές».
Η Chelsea Kwoka, μια άλλη μητέρα που έχει αγοράσει παιχνίδια από το Kip's, είπε ότι δεν θα μπορούσε να αγοράσει τόσα πολλά αν τα παιχνίδια ξαφνικά κοστίσουν σημαντικά περισσότερο.
«Θα έβλεπα την ευκαιρία να στραφούμε προς την αγορά πραγμάτων όπως μια συνδρομή στον τοπικό ζωολογικό κήπο ή το ενυδρείο», είπε η Κουόκα. Είπε ότι της αρέσει επίσης να αγοράζει μεταχειρισμένα παιχνίδια στο Facebook Marketplace ή να δίνει παιχνίδια σε άλλες οικογένειες σε ομάδες γονέων.
«Νομίζω ότι είναι μια δύσκολη περίοδος για όλους από πολλές απόψεις, και για να είμαι ειλικρινής, η αγορά λιγότερων πραγμάτων δεν είναι ένα πρόβλημα που θέλω να λύσω», είπε.
Ο Κίπερ γνωρίζει ότι το κατάστημά του μπορεί να αντιμετωπίσει δυσκολίες. Αλλά εξακολουθεί να αναμένει ότι θα υπάρχει κάποιος γονέας πού και πού που θα εμφανίζεται τρέχοντας, ψάχνοντας για ένα δώρο γενεθλίων της τελευταίας στιγμής. Εκτός από την ελπίδα ότι οι πελάτες θα συνεχίσουν να αγοράζουν, η μόνη του στρατηγική είναι να «αγοράζει έξυπνα», επιλέγοντας οικονομικά παιχνίδια που οι άνθρωποι μπορούν ακόμα να αντέξουν οικονομικά.
Αλλά αν τα κλασικά παιχνίδια στη Χώρα των Παιχνιδιών του Κιπ γίνουν ξαφνικά πιο ακριβά στην αγορά, θα πρέπει να πληρώσει περισσότερα.
«Είναι μια κατάσταση ομηρίας. Αν χρειαστεί, πρέπει», είπε.