ΗΠΑ

Μπάιντεν: Μέτρα κατά της παράνομης μετανάστευσης

Σειρά μέτρων για το μεταναστευτικό ανακοινώνει την Τρίτη ο Λευκός Οίκος, τα οποία επικεντρώνονται στον περιορισμό της παράνομης μετανάστευσης στις ΗΠΑ που τα τελευταία χρόνια είναι σε ύψος-ρεκόρ.

Στόχος των μέτρων, που κωδικοποιούνται σε διάταγμα από τον Τζο Μπάιντεν, είναι να περιοριστεί ο αριθμός των ανθρώπων που μπαίνουν στις ΗΠΑ και ζητούν άσυλο. Το σύστημα πρέπει να λειτουργεί αποτελεσματικά με χαμηλούς αριθμούς εισερχομένων στη χώρα, αναφέρεται σχετικά.

Όσοι διασχίζουν παράνομα τα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού δεν θα λαμβάνουν άσυλο, σύμφωνα με τα νέα μέτρα, απόφαση όμως που θα είναι σε ισχύ μόνο όταν τα σύνορα είναι «υπερφορτωμένα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το διάταγμα διευκολύνει ακόμη τους αξιωματικούς των υπηρεσιών για τη μετανάστευση να απομακρύνουν τους ανθρώπους που βρίσκονται παράνομα στις ΗΠΑ

Ο Λευκός Οίκος τονίζει ότι τα μέτρα δεν θα είναι μόνιμα και δεν θα εφαρμόζονται όταν οι διελεύσεις μεταναστών θα είναι αρκετά χαμηλές ώστε οι επιχειρήσεις στα σύνορα να είναι ασφαλείς και να διαχειρίζονται «αποτελεσματικά».

Ένας άλλος τομέας παρέμβασης του διατάγματος αφορά την επιτάχυνση των διαδικασιών στα δικαστήρια σχετικά με την μετανάστευση, οι οποίες συχνά διαρκούν χρόνια. Στην πράξη, πολλοί μετανάστες που συλλαμβάνονται στα σύνορα αφήνονται ελεύθεροι υπό όρους ενώ περιμένουν τις ημερομηνίες των δικαστηρίων για τη μετανάστευση.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης και το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας εγκαινίασαν ένα νέο «μητρώο πρόσφατων αφίξεων» για την ταχύτερη επίλυση των υποθέσεων στις οποίες οι μετανάστες κρατούνται όταν περνούν παράνομα στις ΗΠΑ. Η νέα διαδικασία, εξηγεί ο Λευκός Οίκος, θα επιτρέψει την ταχύτερη εκδίκαση των υποθέσεων.

Όσοι «δεν έχουν νόμιμη βάση για να παραμείνουν» στις ΗΠΑ «θα απομακρύνονται γρήγορα», ενώ οι ΗΠΑ «θα παρέχουν προστασία» σε όσους έχουν έγκυρα αιτήματα.

Σε κάθε περίπτωση, το μεταναστευτικό έχει αναδειχθεί σε κεντρικό ζήτημα ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου, όπως σημειώνει το BBC, με τους Δημοκρατικούς και τους Ρεπουμπλικανούς να επιδιώκουν να κερδίσουν πόντους.

Ενδεικτικό είναι πώς οι Ρεπουμπλικανοί έσπευσαν να σχολιάσουν τα μέτρα πριν καν γίνουν γνωστά και επίσημα. Το διάταγμα του Μπάιντεν «είναι για την αμνηστία όχι για την ασφάλεια των συνόρων» ήταν το σχόλιο του εκπροσώπου Τύπου του Ντόναλντ Τραμπ, με το κόμμα του να κατηγορεί τον Μπάιντεν ότι δίνει το πράσινο φως στους διακινητές και ότι υποκύπτει «στους ακροαριστερούς Δημοκρατικούς».

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Βίντεο του ΓΕΕΘΑ με τα “βατράχια μας” ως απάντηση στο παραμύθι των γειτόνων “θα έρθουμε ένα βράδυ ξαφνικά” και στους Τούρκους “ψαράδες” του Αιγαίου

Στις 18 Ιουλίου 2024 αναφέρθηκε η παρουσία Εξήντα Τούρκων ψαράδων στο Αιγαίο με 5 από αυτούς γύηρω από την Ζουράφα-Οι...