ΗΠΑ

ΗΠΑ: Είναι κοντά σε συμφωνία για την ασφάλεια με την Ουκρανία, λέει Αμερικανός αξιωματούχος

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι κοντά στο να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις για διμερή συμφωνία για την ασφάλεια με την Ουκρανία, την οποία ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντενανακοίνωσε πέρυσι κατά τη διάρκεια της συνόδου της Ομάδας των Επτά (G7), δήλωσε σήμερα Αμερικανός αξιωματούχος.

Οι χώρες της G7, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, παρουσίασαν τον Ιούλιο ένα πλαίσιο για τη μακροπρόθεσμη ασφάλεια της Ουκρανίας, προκειμένου να ενισχύσουν την άμυνά της έναντι της Ρωσίας.

Το σχόλιο του Αμερικανού αξιωματούχου έγινε μετά την σημερινή αναφορά των Financial Times ότι οι ΗΠΑ και η Ουκρανία βρίσκονται κοντά στην υπογραφή διμερούς συμφωνίας για την ασφάλεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Πιέσεις στον Μπάιντεν να επιτρέψει στο Κίεβο να πλήξει με αμερικανικά όπλα ρωσικό έδαφος


Στο μεταξύ, αυξάνεται η πίεση προς τον Μπάιντεν προκειμένου να επιτρέψει στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει όπλα απεσταλμένα από τη Δύση για να επιτεθεί σε ρωσικά εδάφη.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα πολλοί από τους συμμάχους των ΗΠΑ έδειξαν ότι είναι ανοιχτοί στο ενδεχόμενο αυτό, μιας και υπάρχουν έντονες ανησυχίες για κλιμάκωση του πολέμου. Την ίδια στιγμή, Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, εξέδωσε ανησυχητική προειδοποίηση για «σοβαρές συνέπειες», ιδίως για τις «μικρές χώρες», όπως τις αποκάλεσε, στην Ευρώπη.

Την Τετάρτη, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε ότι η στάση της Ουάσινγκτον στο θέμα αυτό θα «προσαρμοστεί και θα προσαρμοστεί» με βάση τις μεταβαλλόμενες συνθήκες στο πεδίο της μάχης.

Ο εκπρόσωπος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι δήλωσε την Τετάρτη ότι, αν και η υποστήριξη των ΗΠΑ προς το Κίεβο έχει εξελιχθεί, «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει επίσης καμία αλλαγή στην πολιτική μας».

Η δήλωση του κ. Μπλίνκεν, κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στην Ευρώπη, ακολούθησε πιο άμεσα σχόλια που έκανε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος δήλωσε ότι θα πρέπει να «επιτραπεί» στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει όπλα που προμηθεύτηκαν από τη Δύση εναντίον στρατιωτικών εγκαταστάσεων στο ρωσικό έδαφος - αν και αυστηρά όχι εναντίον πολιτικών στόχων.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ