ΗΠΑ

ΗΠΑ: Αβέβαιο το μέλλον των πράσινων επενδύσεων σε περίπτωση εκλογής του Τραμπ

Η ενδεχόμενη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ απειλεί επενδύσεις 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων στον τομέα της ενέργειας και τη μελλοντική στήριξη των ανανεώσιμων πηγών, όπως αποκαλύπτει έκθεση της Wood Mackenzie.

Η εκλογή Τραμπ πιθανότατα θα προωθήσει πολιτικές που θα μειώσουν την υποστήριξη για τα ηλεκτρικά οχήματα, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τις τεχνολογίες δέσμευσης άνθρακα, ενώ θα προωθήσουν την παραγωγή ορυκτών καυσίμων, αναφέρει η έκθεση.

«Απειλή» για επενδύσεις 1 τρισ.


Ο Τραμπ ωστόσο, έχει υποσχεθεί να εκδώσει εκτελεστικό διάταγμα που θα στοχεύει στην ανάπτυξη της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, εάν κερδίσει. Η Wood Mackenzie δήλωσε ότι οι χαμηλότερες επενδύσεις στην ενέργεια των ΗΠΑ θα καθυστερήσουν την προσπάθεια της χώρας να μηδενίσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

«Αυτός ο εκλογικός κύκλος θα επηρεάσει πραγματικά τον ρυθμό των ενεργειακών επενδύσεων, τόσο τα επόμενα πέντε χρόνια όσο και μέχρι το 2050», δήλωσε την Πέμπτη σε δήλωσή του ο Ντέιβιντ Μπράουν, διευθυντής της έρευνας της Wood Mackenzie για την ενεργειακή μετάβαση.

Ο νυν πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στοχεύει στην μείωση της παραγωγής ενέργειας με ορυκτά καύσιμα. Ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού του 2022(IRA) παρέχει κίνητρα για τεχνολογίες καθαρής ενέργειας που θα μπορούσαν να αξίζουν περίπου 1,2 τρισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με εκτίμηση της Goldman Sachs.

Ανέφικτος ο στόχος για μηδενικό άνθρακα


Αν και ο Τραμπ είναι απίθανο να καταργήσει πλήρως τον IRA, είναι πιθανό να εκδώσει εκτελεστικά διατάγματα που θα εγκαταλείψουν τους στόχους του Μπάιντεν για την πράσινη ενέργεια και θα αμβλύνουν τις απαιτήσεις για τις εκπομπές ρύπων, σημειώνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.

Εάν μειωθεί η πολιτική στήριξη για την ενέργεια χαμηλών εκπομπών άνθρακα, η ζήτηση ορυκτών καυσίμων θα επεκταθεί για τουλάχιστον 10 χρόνια αργότερα από τις τρέχουσες προβλέψεις και ο στόχος του καθαρού μηδενικού άνθρακα έως το 2050 θα καταστεί ανέφικτος.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ