ΗΠΑ
Ενημερώθηκε στις:

ΗΠΑ: Ο δρόμος προς την αποστολή του «πακέτου» βοήθειας των 61 δισ. στην Ουκρανία -Την Τρίτη στη Γερουσία

Το πιο ισχυρό εμπόδιο για να υπάρξει το πακέτο βοήθειας σε Ουκρανία και Ισραήλ για την κυβέρνηση Μπάιντεν αποτέλεσε η Βουλή των Αντιπροσώπων.

Μετά από μήνες διεργασιών και πιέσεων προς τους Ρεπουμπλικάνους, το σχέδιο πέρασε και 95 δισ. θα πάνε στις δύο χώρες, καθώς και σε άλλες χώρες-συμμάχους των ΗΠΑ.

Το μεγαλύτερο πακέτο βέβαια αφορά την Ουκρανία, εκεί όπου ο Βλαντίμιρ Πούτιν φαίνεται να έχει πάρει το πάνω χέρι στον πόλεμο.

Συνολικά 61 δισ. θα πάνε στους Ουκρανούς, χρήματα που αλλάζουν τα δεδομένα στον πόλεμο.

Για τον Μπάιντεν από την στιγμή που ξεπεράστηκε το εμπόδιο της Βουλής, όπου οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν την πλειοψηφία, τα πράγματα γίνονται πιο απλά. Ωστόσο, ο χρόνος πιέζει και γι’ αυτό ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε από την Γερουσία να κάνει γρήγορα με την έγκριση, ώστε να υπογράψει κι αυτός και να φύγει η βοήθεια άμεσα για το Κίεβο.

Τι περιλαμβάνει το πακέτο στην Ουκρανία


Στο νομοσχέδιο για την Ουκρανία, από τα 60,7 δισ. δολάρια, συνολικά περίπου 23 δισ. δολάρια θα χρησιμοποιηθούν από τις ΗΠΑ για την αναπλήρωση των στρατιωτικών τους αποθεμάτων, ανοίγοντας την πόρτα για μελλοντικές αμερικανικές στρατιωτικές μεταφορές στην Ουκρανία. Άλλα 14 δισ. δολάρια θα πήγαιναν στην Πρωτοβουλία Βοήθειας για την Ασφάλεια της Ουκρανίας, στο πλαίσιο της οποίας το Πεντάγωνο αγοράζει προηγμένα νέα οπλικά συστήματα για τον ουκρανικό στρατό απευθείας από αμερικανικούς αμυντικούς εργολάβους.

Υπάρχουν επίσης περισσότερα από 11 δισ. δολάρια για τη χρηματοδότηση των τρεχουσών στρατιωτικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ στην περιοχή, την ενίσχυση των δυνατοτήτων του ουκρανικού στρατού και την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ Κιέβου και Ουάσινγκτον στον τομέα των πληροφοριών, και περίπου 8 δισ. δολάρια σε μη στρατιωτική βοήθεια, όπως η παροχή βοήθειας στην κυβέρνηση της Ουκρανίας για τη συνέχιση βασικών λειτουργιών, συμπεριλαμβανομένης της καταβολής μισθών και συντάξεων.

Οι ΗΠΑ θα στείλουν επίσης βοήθεια 26 δισεκ. στο Ισραήλ και άλλα 8 δισεκ. σε συμμάχους στην Ινδο-ειρηνική περιοχή, όπως η Ταϊβάν. Άλλα 9 δισεκατομμύρια θα πάνε για ανθρωπιστική βοήθεια σε Γάζα, Σουδάν και Αϊτή.

Τα επόμενα βήματα


Ο δρόμος για την επικύρωση της βοήθειας είναι πλέον ορθάνοιχτός. Το πακέτο πάει στη Γερουσία, η οποία την Τρίτη καλείται να ψηφίσει αν θα περάσει, κάτι που αναμένεται να γίνει. Εφ’ όσον συμβεί αυτό, τότε ο Μπάιντεν θα υπογράψει μέσα στα επόμενα 24ωρα και θα επικυρωθεί κι επίσημα η απόφαση. Οπως είπε ο Αμερικανός πρόεδρος «θέλω γρήγορα το πακέτο στο γραφείο μου για να το υπογράψω και να στείλουμε εξοπλισμό και όπλα στην Ουκρανία επειγόντως»

Το Πεντάγωνο με το που υπογράψει ο Μπάιντεν, θα χρειαστεί μερικά 24ωρα για να στείλει το πακέτο βοήθειας, όσον αφορά τον οπλισμό και τον εξοπλισμό, στην Ουκρανία. Εχει δίκτυο αποθηκών τόσο εντός συνόρων όσο και στην Ευρώπη, τα οποία κρατούν υλικό αποκλειστικά για την Ουκρανία, τονίζει στην ανάλυσή του ο Guardian.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του Πενταγώνου, οι ΗΠΑ θα στείλουν «σχεδόν αμέσως» τον οπλισμό στους Ουκρανούς. 

Το Πεντάγωνο είχε προετοιμαστεί ήδη για την αποστολή και απλά περίμενε την απόφαση της Βουλής. Από τη στιγμή που ξεπεράστηκε το τελευταίο εμπόδιο, περιμένουν μόνο την υπογραφή του Μπάιντεν για να προχωρήσουν. Ηδη οι ΗΠΑ έχουν δώσει 44 δισεκ. σε εξοπλισμό στην Ουκρανία, από την έναρξη του πολέμου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ