ΗΠΑ

ΗΠΑ: Φόβοι ότι κυνηγοί πέθαναν από τη νόσο των «ελαφιών ζόμπι» - Πώς μολύνθηκαν

Δύο κυνηγοί έγιναν οι πρώτοι Αμερικανοί που πέθαναν από ασθένεια των «ελαφιών ζόμπι».

Οι ειδικοί προειδοποιούν εδώ και χρόνια ότι η σχεδόν 100% θανατηφόρος νόσος CWD (Chronic Wasting Disease - χρόνια εξασθενητική νόσος των ελαφιών) των «ελαφιών ζόμπι» που τα κάνει να έχουν συμπτώματα σύγχυσης, ροή σάλιου ενώ δεν δείχνουν φόβο για τον άνθρωπο - θα μπορούσε να μεταπηδήσει από ζώα σε ανθρώπους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αλλά μια νέα μελέτη θεωρεί ότι έχει ήδη συμβεί - σε δύο κυνηγούς που πέθαναν το 2022 αφού έφαγαν μολυσμένο ελάφι.

Ένα από τα θύματα, ένας 72χρονος άνδρας, υπέστη – σύμφωνα με την Daily Mail - «σύγχυση και επιθετικότητα σε οξεία μορφή», καθώς και επιληπτικές κρίσεις. Πέθανε μέσα σε ένα μήνα.

Μετά τον θάνατό του διαγνώστηκε με τη νόσο Creutzfeldt-Jakob (CJD), μια κατάσταση εγκεφαλικής καταστροφής που έχει συγκριθεί με τη νόσο των τρελών αγελάδων.

Ο φίλος του κυνηγού πέθανε επίσης από την ασθένεια, αλλά δεν υπήρχαν πολλές λεπτομέρειες για την κατάστασή του στην έρευνα που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα στο περιοδικό Neurology.

Οι ερευνητές είναι από το Τέξας, αλλά λεπτομέρειες σχετικά με το πού σημειώθηκαν οι θάνατοι δεν είναι γνωστές.

Ωστόσο, οι ερευνητές πιστεύουν ότι λόγω του ιστορικού και των δύο κυνηγών που έτρωγαν κρέας από αυτό το μολυσμένο κοπάδι, θα μπορούσαν πραγματικά να έχουν αναπτύξει CWD.

«Αν και η αιτιώδης συνάφεια παραμένει αναπόδεικτη, αυτό το σύμπλεγμα υπογραμμίζει την ανάγκη για περαιτέρω διερεύνηση των πιθανών κινδύνων από την κατανάλωση ελαφιών που έχουν μολυνθεί με CWD και τις επιπτώσεις του στη δημόσια υγεία», έγραψε η ομάδα.

Τι είναι η νόσος των ζόμπι και ποια είναι τα συμπτώματα;

Η χρόνια εξασθενητική νόσος ή CWD, μεταδίδεται στην οικογένεια των ελαφιδών, τα οποία είναι μηρυκαστικά θηλαστικά, όπως τα ελάφια, οι τάρανδοι και οι άλκες. Αν και είναι μια μολυσματική ασθένεια, δεν προκαλείται από βακτήριο ή ιό, σύμφωνα με την Υπηρεσία Επιθεώρησης Ζώων και Φυτών του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ.

Αντίθετα, μια λανθασμένη αναδίπλωση πρωτεΐνης prion προκαλεί το πρόβλημα, αλλά οι ερευνητές δεν γνωρίζουν ακόμη τι κάνει την πρωτεΐνη να γίνει ανώμαλη. Οι λανθασμένες πρωτεΐνες prion στον εγκέφαλο σκοτώνουν τα εγκεφαλικά κύτταρα και προκαλούν σωματική δυσλειτουργία, οδηγώντας σε ασυνήθιστα συμπτώματα.

Aυτά περιλαμβάνουν απώλεια βάρους, υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και ούρηση, κακή ισορροπία και συντονισμό, πεσμένα αυτιά και δυσκολία στην κατάποση. Η δυσκολία στην κατάποση μπορεί να οδηγήσει σε σάλια και τελικά πνευμονία και θάνατο. Τα κλασικά συμπτώματα – και η εικόνα ενός ασυντόνιστου ζώου που παραπαίει και έχει σιελόρροια οδήγησαν στον όρο «νόσος των ελαφιών ζόμπι». Τα συμπτώματα μπορεί να χρειαστούν μήνες ή χρόνια για να εκδηλωθούν, καθιστώντας δύσκολη την διάγνωση.

Η CWD μεταδίδεται από ζώο σε ζώο μέσω άμεσης επαφής με σωματικά υγρά και απόβλητα και μέσω έμμεσης επαφής με μολυσμένο έδαφος, νερό και τρόφιμα. Το CDC εκτιμά ότι σε περιοχές όπου η νόσος είναι ενδημική, τα ποσοστά μόλυνσης κυμαίνονται από 10% έως 25%. Το 2023, τα αποτελέσματα επιτήρησης από την καναδική επαρχία της Αλμπέρτα υποδηλώνουν ποσοστό θετικότητας 23% για τα ελάφια.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ