ΗΠΑ

Συνάντηση Τράμπ-Όρμπαν προδιαγράφει το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία σε περίπτωση νίκης του στις Αμερικανικές εκογές

Μια συνάντηση ομοϊδεατών πραγματοποιήθηκε, μεταξύ του τέως Προέδρου των ΗΠΑ Τράμπ και του Πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν , στο κτήμα του Μαρ-α-Λάγκο στη Φλόριντα την Παρασκευή, με τον πρώην Πρόεδρο να επαινεί τον κ. Όρμπαν ως «φανταστικό ηγέτη», ενώ ο Ούγγρος συντηρητικός είπε ότι ο Πρόεδρος Τραμπ είναι κάποιος που μπορεί « να μας φέρει την ειρήνη».

Τι σηματοδοτεί η συνάντηση Τράμπ-Όρμπαν και ποιός ο αντίκτυπός της στον πόλεμο στην Ουκρανία;

Σε αυτό το ερώτημα επιχειρεί να δώσει απάντηση Διεθνές ΜΜΕ, το οποίο σε σχετικό άρθρο του αναφέρει:

"Τα τελευταία χρόνια, ο Πρόεδρος Τραμπ και ο κ. Όρμπαν έχουν επανειλημμένα πεί επαινετικά λόγια ο ένας προς τον άλλον, με τον πρώην Πρόεδρο να περιγράφει τον Ούγγρο ηγέτη ως βασικό πρόσωπο στο παγκόσμιο συντηρητικό κίνημα.

Ο κ. Όρμπαν ταξίδεψε στη Φλόριντα την Παρασκευή για να επισκεφθεί τον Πρόεδρο Τραμπ στο σπίτι του στο Μαρ-α-Λάγκο, όπου ξεναγήθηκε στην κατοικία και συμμετείχε σε ωριαία συνάντηση με ανώτερους βοηθούς.

"Κοινό έδαφος" στο μεταναστευτικό

Απο πλευράς  Τραμπ ανακοινώθηκε  ότι ο  τέως Πρόεδρος των ΗΠΑ και ο κ. Όρμπαν συναντήθηκαν «για να συζητήσουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που επηρεάζουν την Ουγγαρία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, συμπεριλαμβανομένης της ύψιστης σημασίας ισχυρών και ασφαλών συνόρων για την προστασία της κυριαρχίας κάθε έθνους.

Ο κ. Όρμπαν θαυμάζεται από πολλούς συντηρητικούς στις Ηνωμένες Πολιτείες για τις σκληρές μεταναστευτικές πολιτικές του και την ένθερμη υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας του.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν καταληφθεί από μια κρίση παράνομης μετανάστευσης ιστορικών διαστάσεων, με τους Ρεπουμπλικάνους να κατηγορούν τις πολιτικές του προέδρου Τζο Μπάιντεν για την τροφοδότηση της εισροής.

Ο Πρόεδρος Τραμπ ξεχώρισε τις σκληρές μεταναστευτικές πολιτικές του κ. Όρμπαν επαινώντας τες σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά τη συνάντηση.

«Η Ουγγαρία είναι μια ασφαλής χώρα λόγω των ισχυρών μεταναστευτικών πολιτικών της», είπε σε ανάρτησή του στο Truth Social.

Η στάση Όρμπαν έναντι Ουκρανίας και Ρωσίας

Ο κ. Όρμπαν έχει αντιμετωπίσει κριτική σε ορισμένους κύκλους για τις αυτοαποκαλούμενες ανελεύθερες τάσεις του, τους στενούς δεσμούς του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και την αντίθεσή του στη χρηματοδότηση από τη Δύση για τον πόλεμο της Ουκρανίας.

Ο Ούγγρος ηγέτης έχει πει στο παρελθόν ότι ο πιο γρήγορος δρόμος για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία είναι να εμποδίσει τις αποστολές όπλων στο Κίεβο.

Ο Πρόεδρος Τραμπ αστειεύτηκε για την κριτική που έχει αντιμετωπίσει ο κ. Όρμπαν για τις υποτιθέμενες αυταρχικές του τάσεις σε μια σύντομη ομιλία στο Μαρ-α-Λάγκο, ένα βίντεο της οποίας κοινοποιήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τον Ούγγρο ηγέτη.

Ο κ. Όρμπαν «είναι μια μη αμφιλεγόμενη φιγούρα γιατί λέει, «έτσι θα γίνει» και αυτό είναι στο τέλος», είπε ο Πρόεδρος Τραμπ, προκαλώντας τα γέλια από την αίθουσα γεμάτη από παρευρισκόμενους στο θέρετρο του στη Φλόριντα.

"Σωστά. Είναι το αφεντικό», συνέχισε ο Πρόεδρος Τραμπ, προτού προσθέσει με πιο σοβαρό τόνο, «Είναι ένας σπουδαίος ηγέτης, φανταστικός ηγέτης».

Όρμπαν πρός Τράμπ : " Επιστρέψτε και φέρτε μας ειρήνη"

Από την πλευρά του, ο κ. Όρμπαν πήγε στο Χ για να εκφράσει την άποψη ότι μια δεύτερη προεδρία Τραμπ θα συνέβαλε στην παγκόσμια ειρήνη.

«Ήταν χαρά να επισκεφτώ τον Πρόεδρο @realDonaldTrump σήμερα», έγραψε ο κ. Όρμπαν. «Χρειαζόμαστε ηγέτες στον κόσμο που είναι σεβαστοί και μπορούν να φέρουν την ειρήνη. Είναι ένας από αυτούς! Επιστρέψτε και φέρτε μας ειρήνη, κύριε Πρόεδρε!».

Η οργισμένη αντίδραση Μπάϊντεν

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε σκληρά λόγια κριτικής για τη συνάντηση Τραμπ-Όρμπαν.

«Ξέρει με ποιον συναντιέται σήμερα κάτω στο Μαρ-α-Λάγκο; Ο Όρμπαν της Ουγγαρίας, ο οποίος δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν πιστεύει ότι η δημοκρατία λειτουργεί, αναζητά δικτατορία», είπε ο πρόεδρος Μπάιντεν κατά τη διάρκεια μιας εκστρατείας στην Πενσυλβάνια την Παρασκευή.

«Βλέπω ένα μέλλον όπου υπερασπιζόμαστε τη δημοκρατία, δεν τη μειώνουμε», πρόσθεσε.

Ο κ. Όρμπαν διετέλεσε πρωθυπουργός από το 1998 έως το 2002, πριν επιστρέψει στη θέση το 2010.

"Λαγός" του Τράμπ ο Όρμπαν για το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία

Τον Μάιο του 2023, ο Ούγγρος ηγέτης μίλησε με Ρεπουμπλικάνους και Ευρωπαίους συμμάχους στη δεύτερη ετήσια συνάντηση του Συνασπισμού Πολιτικής Δράσης των Συντηρητικών (CPAC) στη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας.

Κατά τη διάρκεια των προετοιμασμένων παρατηρήσεών του, ο κ. Όρμπαν ισχυρίστηκε ότι δεν θα υπήρχε στρατιωτική σύγκρουση στην Ανατολική Ευρώπη εάν ο Πρόεδρος Τραμπ ήταν στην εξουσία.

«Είμαι σίγουρος ότι αν ο Πρόεδρος Τραμπ ήταν ο πρόεδρος, δεν θα υπήρχε πόλεμος στην Ουκρανία και την Ευρώπη», είπε τότε ο κ. Όρμπαν. «Ελάτε πίσω, κύριε Πρόεδρε. Κάντε την Αμερική ξανά μεγάλη και φέρτε μας ειρήνη».

Ο κ. Όρμπαν αποκάλεσε την Ουγγαρία «θερμοκοιτίδα» όπου διεξάγονται πειράματα για το μέλλον των συντηρητικών πολιτικών.

Η Ουγγαρία είναι το μέρος όπου δεν μιλήσαμε απλώς για την ήττα των προοδευτικών και των φιλελεύθερων και για την πρόκληση μιας συντηρητικής χριστιανικής πολιτικής στροφής, αλλά στην πραγματικότητα το κάναμε», είπε ο κ. Όρμπαν.

Κατηγόρησε επίσης τον φιλελευθερισμό ως «ιό», επέκρινε την «κουλτούρα της αφύπνισης» και απέρριψε το «λόμπι των LGBTQ».

Ο κ. Όρμπαν αντιμετώπισε ένα χείμαρρο επικρίσεων σε ορισμένους κύκλους για τις διάφορες θέσεις του, μεταξύ άλλων σε σχέση με την Ουκρανία.

Ο Ούγγρος ηγέτης είπε ότι πιστεύει ότι το Κίεβο δεν μπορεί να κερδίσει τον πόλεμο και ότι ο καλύτερος τρόπος για να επιλυθεί η σύγκρουση είναι να επιδιωχθεί μια άμεση κατάπαυση του πυρός μετά τις διαπραγματεύσεις.

Ο κ. Όρμπαν υπήρξε σφοδρός επικριτής των αποστολών όπλων της Δύσης στην Ουκρανία, υποστηρίζοντας ότι εξυπηρετεί μόνο στην παράταση του πολέμου, οδηγώντας σε περισσότερες καταστροφές της Ουκρανίας και απώλεια ζωών."

Τα επακόλουθα στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις

Ειδικά για τον πόλεμο στην Ουκρανία θεωρούμε βέβαιο ότι ο Τράμπ θα ακολουθήσει πολιτική πειθαναγκασμού σε Κίεβο και Βρυξέλλες για τερματισμό του, προσφεύγοντας σε συνομιλίες,  ενώ δεν θα μας εξέπληττε ακόμη και ο ίδιος  να  μιλήσει με τον Πούτιν όχι παρασκηνιακά αλλά  σε επίσημη συνάντησή τους, εφόσον το κρίνει απαραίτητο.

Η ΕΕ από την πλευρά της δεν δείχνει διατεθειμένη να επωμιστεί το βάρος να στηρίξει μόνη της την Ουκρανία απέναντι στη Ρωσία, χωρίς τη σημαντική  στήριξη των ΗΠΑ.

Ο τερματισμός του πολέμου στην Ουκρανία θα έχει ως αποτέλεσμα  την μείωση για τις ΗΠΑ της γεωπολιτικής σημασίας του Αιγαίου, ως ασφαλή θαλάσσιου διαδρόμου για μεταφορά οπλικών συστημάτων μέσω αυτού στην Αλεξανδρούπολη και εκείθεν σε Ανατολική Ευρώπη-Ουκρανία.

Αυτό θα δώσει αέρα στα πανιά της Τουρκικής επιθετικότητας, οπότε και θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι δυστυχώς για τα χειρότερα που θα έρθουν στα Ελληνοτουρκικά.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ