ΗΠΑ
Ενημερώθηκε στις:

Πιέσεις στο Ισραήλ από ΗΠΑ για εκεχειρία στη Γάζα πριν από το Ραμαζάνι - Έτοιμο το πλαίσιο για κατάπαυση του πυρός

Σε μια άλλη διάσταση περνά η πολεμική σύγκρουση λόγω της εικόνας με την ανθρωπιστική βοήθεια δηλαδή τα χιλιάδες έτοιμα γεύματα, που έπεσε από τα αμερικανικά C-130 στη Λωρίδα της Γάζας.

Καθώς πλησιάζουμε στον ιερό για τους μουσουλμάνους μήνα του Ραμαζανιού, που αρχίζει σε λίγες ημέρες, τα χρονικά περιθώρια για μια ισραηλινή χερσαία επίθεση στο νότιο τμήμα του θύλακα γίνονται όλο και πιο στενά. Αλλά την ίδια ώρα η διπλωματία βρίσκεται μερικά βήματα πιο κοντά σε μια παύση που θα μπορούσε να φέρει και απελευθέρωση πολλών -ή και όλων- από τους περίπου 130 ομήρους που παραμένουν στα χέρια της Χαμάς.

Ακόμη και ο πρόεδρος Μπάιντεν τονίζει ότι πρέπει να υπάρξει συμφωνία για εκεχειρία πριν από το Ραμαζάνι, ενώ υπόσχεται να γίνουν και άλλες ρίψεις προς τη Γάζα.

 

Το Σάββατο, τρία αμερικανικά αεροσκάφη, σε συνεργασία με την Πολεμική Αεροπορία της Ιορδανίας, έριξαν στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, κοντά στη Ράφα, περίπου 38.000 γεύματα. Ήταν η πρώτη ρίψη από τις πολλές, όπως είχε υποσχεθεί την Παρασκευή ο Τζο Μπάιντεν.

Το πλαίσιο συμφωνίας

Το πλαίσιο συμφωνίας για μια κατάπαυση του πυρός έξι εβδομάδων στη Γάζα είναι έτοιμο, με τη συμφωνία του Ισραήλ, και εξαρτάται από την ισλαμιστική παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς να απελευθερώσει ομήρους, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης.

«Οι όμηροι πρέπει να απελευθερωθούν», δήλωσε ο αξιωματούχος προς δημοσιογράφους. «Η συμφωνία βασικά υπάρχει. Αλλά δεν θέλω να δημιουργήσω προσδοκίες από τη μια ή την άλλη πλευρά».

«Οι Ισραηλινοί την έχουν λίγο-πολύ δεχθεί. Και μια κατάπαυση του πυρός έξι εβδομάδων θα μπορούσε να αρχίσει σήμερα στη Γάζα, αν η Χαμάς δεχόταν να απελευθερώσει μια πολύ συγκεκριμένη κατηγορία ευάλωτων ομήρων», πρόσθεσε ο αμερικανός αξιωματούχος διευκρινίζοντας ότι προς το παρόν «οι συνομιλίες συνεχίζονται» για να σφραγισθεί μια συμφωνία πριν από την έναρξη του Ραμαζανιού, σε μία εβδομάδα.

Εξάλλου, αντιπροσωπεία της Χαμάς πρόκειται να μεταβεί σήμερα στο Κάιρο όπου επαναλαμβάνονται αύριο, Κυριακή, οι διαπραγματεύσεις για μια κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, ανέφεραν στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή που πρόσκειται στο ισλαμιστικό παλαιστινιακό κίνημα και ένας τηλεοπτικός σταθμός που πρόσκειται στις αιγυπτιακές υπηρεσίες πληροφοριών.

Το Κατάρ, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Αίγυπτος επιχειρούν να αποσπάσουν μια συμφωνία ανάμεσα στη Χαμάς και το Ισραήλ που να προβλέπει εκεχειρία έξι εβδομάδων συνδυασμένη με απελευθέρωση ομήρων με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση Παλαιστινίων που κρατούνται από το Ισραήλ.

Αντιπρόσωποι των χωρών αυτών «θα επαναλάβουν την Κυριακή στο Κάιρο τις διαπραγματεύσεις για μια εκεχειρία στη Γάζα», μετέδωσε ο αιγυπτιακός τηλεοπτικός σταθμός AlQahera News. «Όλα τα μέρη θα συμμετάσχουν» σ' αυτές τις συνομιλίες, διευκρίνισε επικαλούμενος «υψηλόβαθμούς αξιωματούχους».

Η πηγή που πρόσκειται στη Χαμάς, η οποία ζήτησε να μην κατονομασθεί, ανέφερε πως αντιπροσωπεία του παλαιστινιακού κινήματος «θα πάει να συναντήσει τους Αιγύπτιους που επιβλέπουν τις διαπραγματεύσεις γύρω από μια κατάπαυση του πυρός για να παρακολουθήσει την εξέλιξη των συνομιλιών που έχουν στόχο να διακοπεί η (ισραηλινή) επίθεση και ο πόλεμος και να επιτευχθεί μια συμφωνία για μια ανταλλαγή ομήρων».

Στην αρχή της εβδομάδας, πηγή που πρόσκειται στη Χαμάς είχε αναφέρει πως το ισλαμιστικό κίνημα προτείνει να απελευθερώνει έναν όμηρο την ημέρα επί 42 ημέρες με αντάλλαγμα 10 φυλακισμένους Παλαιστινίους για κάθε όμηρο.

 

«Στο τραπέζι» η συμφωνία για την εκεχειρίαΕν τω μεταξύ, Αμερικανός αξιωματούχος συνέδεσε ρητά μια μεγάλης κλίμακας ανθρωπιστική βοήθεια με την κατάπαυση του πυρός και μαζί της την απελευθέρωση ομήρων. Ο ίδιος είπε ότι οι Ισραηλινοί «αποδέχτηκαν τους όρους», οπότε, αν συμφωνήσει η Χαμάς, «μια εκεχειρία έξι εβδομάδων μπορεί να αρχίσει αμέσως».

Η συμφωνία είναι «πάνω στο τραπέζι», είπε ο ίδιος εκφράζοντας την ελπίδα για συμφωνία πριν από το Ραμαζάνι. 

«Οι Ισραηλινοί την έχουν λίγο-πολύ δεχθεί. Μια κατάπαυση του πυρός έξι εβδομάδων θα μπορούσε να αρχίσει σήμερα στη Γάζα, αν η Χαμάς δεχόταν να απελευθερώσει μια πολύ συγκεκριμένη κατηγορία ευάλωτων ομήρων», πρόσθεσε ο Αμερικανός αξιωματούχος διευκρινίζοντας ότι προς το παρόν «οι συνομιλίες συνεχίζονται».

Αντιπροσωπεία της Χαμάς πρόκειται να μεταβεί στο Κάιρο όπου επαναλαμβάνονται αύριο, Κυριακή, οι διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός.

Το Κατάρ, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Αίγυπτος επιχειρούν να αποσπάσουν μια συμφωνία ανάμεσα στη Χαμάς και το Ισραήλ που να προβλέπει εκεχειρία έξι εβδομάδων συνδυασμένη με απελευθέρωση ομήρων με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση Παλαιστινίων που κρατούνται από το Ισραήλ.

Στην αρχή της εβδομάδας, πηγή που πρόσκειται στη Χαμάς είχε αναφέρει πως προτείνει να απελευθερώνει έναν όμηρο την ημέρα επί 42 ημέρες με αντάλλαγμα 10 φυλακισμένους Παλαιστινίους για κάθε όμηρο.
 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές