F-35 Lightning II
ΗΠΑ

Ο νέος "μίνι" αντιπλοϊκός πύραυλος κρουζ βεληνεκούς 500 χλμ για το F-35 θα ήταν υπερόπλο στα χέρια των αόρατων Ικάρων μας

Το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό ενδιαφέρεται να αποκτήσει έναν νέο πολύ μικρό αντιπλοϊκό πύραυλο κρουζ που χωράει μέσα στην εσωτερική βάση όπλων του stealth μαχητικού αεροσκάφους πέμπτης γενιάς F-35.

Το πολεμικό ναυτικό του Πενταγώνου έχει εκφράσει το ενδιαφέρον του για αρκετά παρόμοια όπλα, μιας και τα συστήματα αυτά προορίζεται να επιδεικνύουν μεγάλο βεληνεκές και να είναι ιδιαίτερα συμπαγή. Τέτοια όπλα θα ταίριαζαν γάντι και στα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη F-35, αν φυσικά η πολεμική μας αεροπορία τα αποκτήσει κάποια στιγμή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο «Μίνι» Πύραυλος για τα Αμερικανικά F-35

Πιο συγκεκριμένα και βάσει νέας δημοσίευσης της αμερικανικής αμυντικής σελίδας TheWarZone, το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό ενδιαφέρεται να αποκτήσει ένα σχετικά χαμηλού κόστους και ιδιαίτερα συμπαγή standoff αντιπλοϊκό όπλο εναέριας εκτόξευσης. Τέσσερεις τέτοιοι πύραυλοι θα μπορούν να τοποθετηθούν εσωτερικά σε συγκεκριμένες εκδόσεις του μαχητικού F-35. Και η αμερικανική πολεμική αεροπορία έχει αποκαλύψει τις απαιτήσεις της για ένα παρόμοιο πυρομαχικό εναέριας εκτόξευσης, ειδικά σχεδιασμένο όμως για αποστολές αέρος-εδάφους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα standoff όπλα είναι πύραυλοι ή βόμβες που μπορούν να εκτοξευθούν από απόσταση αρκετά μεγάλη, ώστε η πλατφόρμα που τα εκτοξεύει (π.χ. ένα αεροσκάφος με το πλήρωμά του) να μην βρίσκεται στο βεληνεκές πυρών του εχθρικού στόχου. 

Η Διοίκηση Ναυτικών Εναέριων Συστημάτων του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού ζήτησε από αμυντικές εταιρείας να συμμετάσχουν σε ένα διαγωνισμό ονόματι MACE (Multi-Mission Affordable Capacity Effector), ο οποίος ανακοινώθηκε στις 2 Φεβρουαρίου. Από την άλλη στις 30 Ιανουαρίου η αμερικανική πολεμική αεροπορία είχε ανακοινώσει έναν παρόμοιο διαγωνισμό ονόματι ERAM (Extended Range Attack Munition).

«Το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό ζητά την ταχεία ανάπτυξη, παραγωγή και υιοθέτηση ενός όπλου εναέριας εκτόξευσης με επαρκές standoff βεληνεκές για να παράσχει την επιθυμητή φονικότητα χωρίς να εκθέτει επανδρωμένες πλατφόρμες σε ρίσκα επιβιωσιμότητας και κατ' επέκταση να διακινδυνεύει την αποτελεσματικότητα της αποστολής» αναφέρεται στην περιγραφή του διαγωνισμού MACE.

Ειδικοί της TheWarZone εκτιμούν πως το βεληνεκές που επιζητά το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό για τον πύραυλό του θα φτάνει τα 300 με 500 χιλιόμετρα. Παράλληλα, το Πεντάγωνο επιθυμεί ο πύραυλος του προγράμματος MACE «να ενσωματώνει ένα σύστημα πλοήγησης που εντοπίζει και στοχεύει κινούμενες στρατιωτικές πλατφόρμες επιφανείας και στόχους επιφανείας» και διαθέτει εκρηκτική κεφαλή 35 κιλών.

Το όπλο θα είναι συμβατό με τα μαχητικά F/A-18E/F Super Hornet του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, ωστόσο θα μπορεί να τοποθετηθεί και στις εσωτερικές βάσεις όπλων των μαχητικών F-35A ή F-35C. Κατά πάσα πιθανότητα δεν θα μπορεί να ενσωματωθεί και στην εσωτερική βάση της έκδοσης F-35B, μιας και αυτή είναι αρκετά μικρότερη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Φονικό Όπλα στα Χέρια των Ικάρων

Δεδομένων όλων των παραπάνω καταλαβαίνουμε πως όταν αναπτυχθεί και υιοθετηθεί ο «μίνι» αντιπλοϊκός πύραυλος των Αμερικανών θα αποτελέσει ένα φονικότατο όπλο για τα stealth μαχητικά F-35. Εάν είμαστε τυχεροί θα είναι επιχειρησιακά έτοιμος σύντομα και ίσως έχουμε την ευκαιρία να τον αποκτήσουμε μαζί με τα δικά μας μαχητικά F-35.

Στο Αιγαίο ένα τέτοιο οπλικό σύστημα θα έκανε την διαφορά έναντι τουρκικών στοιχείων επιφανείας, αφού θα επέτρεπε στους Έλληνες Ίκαρους να βυθίζουν τουρκικά πλοία πριν καν καταλάβουν από «πού τους ήρθε».

GALLERY

εσωτερική βάση όπλων F-35
εσωτερική βάση όπλων F-35
εσωτερική βάση όπλων F-35
εσωτερική βάση όπλων F-35
εσωτερική βάση όπλων F-35
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Η Τουρκία «έγραψε» εκεί που ξέρει την Ελληνική Ρηματική Διακοίνωση απογείωσε το ΚΑΑΝ και έκλεισε την περιοχή μεταξύ Μυκόνου και Χίου

Νέες παράνομες Τουρκικές NAVTEX συνεχίζουν να θέτουν θέμα αποστρατικοποίησης των νησιών και κλείνουν την καρδιά του...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Καταλήφθηκε η Παμπιέντα και προχωρούν στο Κουράχοβο οι Ρώσοι-Αμερικανός Συνταγματάρχης: Μέχρι τον Σεπτέμβριο τελειώνουν όλα στην Ουκρανία (Βίντεο)

Εισήλθαν οι Ρώσοι στο Κουράχοβο μετά την Μαρίνκα ενώ η Πολεμική τους Αεροπορία ισοπεδώνει ουκρανικές δυνάμεις στο...