ΗΠΑ

Μπλίνκεν: Θέλουμε να παρατείνουμε την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν δήλωσε την Τετάρτη ότι θα συνεργαστεί με τους Ισραηλινούς κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη χώρα τις επόμενες ημέρες για να εξετάσει αν θα μπορούσε να παραταθεί η προσωρινή κατάπαυση του πυρός.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες έπειτα από συνάντηση του ΝΑΤΟ, ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι η συνέχιση των παύσεων θα σήμαινε απελευθέρωση περισσότερων ομήρων, καθώς και περισσότερη βοήθεια στη Γάζα.

«Σαφώς, αυτό είναι κάτι που θέλουμε. Πιστεύω ότι είναι επίσης κάτι που θέλει και το Ισραήλ», τόνισε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

«Βήματα προς δίκαιη και διαρκή ειρήνη»

«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να παρατείνουμε την παύση, ώστε να συνεχίσουμε να απελευθερώνουμε περισσότερους ομήρους και να φέρουμε περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια», εξήγησε ο Μπλίνκεν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Θα συζητήσουμε με το Ισραήλ πώς μπορεί να επιτύχει τους στόχους του, να διασφαλίσει ότι οι τρομοκρατικές επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου δεν θα επαναληφθούν ποτέ, διατηρώντας παράλληλα αυξημένες τις αποστολές ανθρωπιστικών προμηθειών και ελαχιστοποιώντας περαιτέρω τις απώλειες μεταξύ των αμάχων Παλαιστινίων», ανέφερε.

«Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες να αποτρέψουμε εξάπλωση της σύγκρουσης και θα παραμείνουμε επικεντρωμένοι στο να επιτρέψουμε την ασφαλή αναχώρηση των Αμερικανών πολιτών και άλλων ξένων υπηκόων από τη Γάζα», πρόσθεσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

«Τέλος», είπε, «θα εργαστούμε για να βασιστούμε στις αρχές που έθεσα στο Τόκιο πριν από λίγες εβδομάδες για την επόμενη ημέρα στη Γάζα και για να βρούμε τα βήματα που εμείς και οι εταίροι μας μπορούμε να κάνουμε στην περιοχή, θέτοντας τα θεμέλια για δίκαιη και διαρκή ειρήνη».

Οταν ο Μπλίνκεν είχε μιλήσει στο Τόκιο νωρίτερα αυτό τον μήνα, είχε πει ότι «η Γάζα δεν μπορεί … να συνεχίσει να διοικείται από τη Χαμάς», καθώς, όπως είχε τονίσει, κάτι τέτοιο «απλά θα προκαλούσε επανάληψη της 7ης Οκτωβρίου».

«Είναι επίσης σαφές ότι το Ισραήλ δεν μπορεί να καταλάβει τη Γάζα», είχε επίσης τονίσει ο ίδιος.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ