ΗΠΑ
Ενημερώθηκε στις:

Παραβιάσεις τώρα και στο διάστημα-Οι ΗΠΑ κατηγορούν Μόσχα για «μη φιλική συμπεριφορά» δορυφόρου “Όλυμπος Κ2”

Στην 12 Μαρτίου 2023, ο ρωσικός δορυφόρος Olympus-K-2, ο δεύτερος στη σειρά Luch/Olympus, κινήθηκε σε γεωσύγχρονη τροχιά της γης (GEO), κάνοντας περιοδικά στάσεις κοντά σε μερικούς άλλους δορυφόρους, σύμφωνα με τις δυτικές υπηρεσίες διαστημικής επιτήρησης.

Αυτό δήλωσε η Άντρει Σάφερ (Audrey Shaffer) από την ιδιωτική εταιρεία Slingshot Aerospace, η οποία μέχρι πρόσφατα υπηρετούσε ως διευθύντρια διαστημικής πολιτικής στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.

Μια σειρά ελιγμών που ξεκίνησε στις 26 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με δεδομένα της εταιρείας Slingshot, δείχνει τον ρωσικό δορυφόρο Olympus K-2 να κινείται δυτικά με ρυθμό περίπου 1 μοίρας την ημέρα πριν επιβραδύνει στις 2 Οκτωβρίου για να επισκεφτεί ένα άλλο αμερικανικό γεωστατικό δορυφόρο.

Η δημοσίευση διευκρίνισε ότι ο πρώτος τέτοιος ρωσικός δορυφόρος αναμετάδοσης δεδομένων για το GEO, που εκτοξεύτηκε το 2014, ονομαζόταν αρχικά "Luch" και αργότερα έλαβε το όνομα "Olympus".

Δυτικοί αναλυτές έχουν αξιολογήσει τον δορυφόρο ως «κατασκοπευτικό» δορυφόρο ικανό να εκτελεί αποστολές συλλογής σημάτων για σκοπούς πληροφοριών.

Το 2015, πέρασε πέντε μήνες μεταξύ δύο εμπορικών επικοινωνιακών δορυφόρων Intelsat, πλησιάζοντας τον έναν από αυτούς σε απόσταση περίπου 5 χιλιομέτρων.

Ο πρώτος ρωσικός δορυφόρος Luch/Olympus προκάλεσε πολύ οργή στο Πεντάγωνο προκαλώντας ανησυχία μεταξύ συμμαχικών αξιωματούχων άμυνας σχετικά με την απειλή που αποτελούσε.

Η  Διαστημική Διοίκηση των ΗΠΑ γνωρίζει τις κινήσεις όλων των δορυφόρων της και έχει εντοπίσει τις κινήσεις του ρωσικού δορυφόρου «Olympus».

Η νέα έκθεση της εταιρείας Slingshot δεν προσδιορίζει ποιους δορυφόρους παρακολουθεί ο ρωσικός Olympus K-2, αλλά τονίζει ότι η παρουσία πιο προηγμένων αισθητήρων στην τελευταία έκδοση του ρωσικού "δορυφόρου επιθεωρητή" υποδηλώνει αυξημένη ικανότητα συλλογής πληροφοριών από μεγαλύτερη απόσταση.

Επιπλέον, η ανάλυση της Slingshot δεν εντόπισε καμία εξαιρετικά κοντινή προσέγγιση που θα πυροδοτούσε προειδοποιήσεις κινδύνου σύγκρουσης από τη Διαστημική Διοίκηση των ΗΠΑ.

Ωστόσο, η Άντρει Σάφερ  δηλώνει ότι «σε γενικές γραμμές» η συμπεριφορά του ρωσικού δορυφόρου Luch/Olympus θα πρέπει να θεωρείται «δυνητικά μη φιλική», αν και δεν αποτελεί άμεσο κίνδυνο σύγκρουσης.

Η ελάχιστη απόσταση του Olympus K-2 από αμερικανικό  δορυφόρο ήταν περίπου 16 km.

Οι περισσότεροι φορείς εκμετάλλευσης δορυφόρων δεν εκφράζουν ανησυχία για ένα πιθανό ατύχημα έως ότου η προβλεπόμενη απόσταση προσέγγισης είναι μικρότερη από 10 km.

Μια άλλη δυτική εταιρεία, η DigitalArsenal.io, χρησιμοποιώντας το λογισμικό παρακολούθησης της, εντόπισε το Russian Olymp K-2 κοντά στον επικοινωνιακό δορυφόρο Eutelsat 3B, ο οποίος καλύπτει την Ευρώπη, την Αφρική, τη Μέση Ανατολή, την Κεντρική Ασία και τη Νότια Αμερική, σε απόσταση περίπου 18 χλμ.

Πρόκειται για έναν ακόμη πόλεμο αυτόν στον διάστημα με επίκεντρο ζωτικούς δορυφόρους των ΗΠΑ και της ΕΕ, οι οποίοι αν πάθουν οτιδήποτε, τότε αλλάζουν όλα στο έδαφος, ειδικά σε επιχειρήσεις στρατιωτικού χαρακτήρα.   

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Σκηνικό έντασης στην Κάσο από τις προκλήσεις των Τούρκων - Πέντε τουρκικά πολεμικά στην περιοχή - Διπλωματικός "πυρετός" για να πέσουν οι τόνοι

Στην περιοχή βρίσκονται η κανονιοφόρος «Αήττητος», η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς», περιπολικό ανοικτής θαλάσσης...