ΗΠΑ

ΗΠΑ: Στρέφουν πιο κοντά το «μάτι» τους στην Κίνα - Επίσημη αναγνώριση ανεξαρτησίας των νησιών Κουκ και Νιούε

Η αναγνώριση για αυτές τις δύο μικρές νησιωτικές χώρες, που ανακοίνωσε τη Δευτέρα (25/9) ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, αποτελεί ακόμη μια κίνηση της Ουάσινγκτον να ενισχύσει την παρουσία της στον Ειρηνικό, με το βλέμμα στραμμένο στην Κίνα.

Ο Μπάιντεν προέβη στην ανακοίνωση πριν από τη διεξαγωγή αυτήν την εβδομάδα μιας συνόδου κορυφής με ηγέτες νησιών του Ειρηνικού, στο πλαίσιο της αμερικανικής πολιτικής να εμποδίσει περαιτέρω κινεζικές διεισδύσεις σε μια περιοχή στρατηγικής σημασίας που η Ουάσιγκτον θεωρούσε για χρόνια ως ζώνη δικής της επιρροής.

Ακόμη, ανέφερε ότι οι ΗΠΑ έχουν μακρά ιστορία συνεργασίας με τις νήσους Κουκ, συνεργασία που χρονολογείται από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν ο Αμερικανικός Στρατός κατασκεύασε διαδρόμους προσγείωσης και απογείωσης αεροπλάνων σε μία από τις ατόλες του νησιωτικού συμπλέγματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΗΠΑ: Οι δύο χώρες διαδραματίζουν «σημαντικό και εποικοδομητικό ρόλο» στον Ειρηνικό σύμφωνα με τον Μπάιντεν

Παράλληλα ο Μπάιντεν τόνισε πως οι νήσοι Νιούε, αυτή η μικρή περιοχή που ονομάζεται επίσης «ο βράχος της Πολυνησίας», διαδραματίζουν «σημαντικό και εποικοδομητικό ρόλο» στον Ειρηνικό, ιδιαίτερα στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής.

«Η σημερινή ανακοίνωση θα μας επιτρέψει να επεκτείνουμε το εύρος αυτής της μακρόχρονης σύμπραξης καθώς επιδιώκουμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που έχουν μεγαλύτερη σημασία για τη ζωή των λαών μας», υπογράμμισε στην ανακοίνωση ο Μπάιντεν σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο Λευκός Οίκος έχει αναφέρει ότι η σύνοδος κορυφής θα επικεντρωθεί σε προτεραιότητες όπως η κλιματική αλλαγή, η οικονομική ανάπτυξη, η βιώσιμη ανάπτυξη, η δημόσια υγεία και η καταπολέμηση της παράνομης αλιείας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Σκηνικό έντασης στην Κάσο από τις προκλήσεις των Τούρκων - Πέντε τουρκικά πολεμικά στην περιοχή - Διπλωματικός "πυρετός" για να πέσουν οι τόνοι

Στην περιοχή βρίσκονται η κανονιοφόρος «Αήττητος», η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς», περιπολικό ανοικτής θαλάσσης...