ΗΠΑ

Αλλαγές στην αμερικανική οικογένεια: Το 60% των ομόφυλων ζευγαριών είναι παντρεμένο

Ο αριθμός των ζευγαριών του ίδιου φύλου, που ζει στο ίδιο σπίτι, μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες ξεπέρασε για πρώτη φορά το ένα εκατομμύριο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε πρόσφατα το Γραφείο Απογραφής, γεγονός που αντανακλά μια στροφή προς την ευρύτερη αποδοχή τέτοιων διευθετήσεων στην αμερικανική κουλτούρα και πολιτική.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Κοινοτική Έρευνα, ένα συνοδευτικό της δεκαετούς απογραφής που παράγεται κάθε χρόνο, υπήρχαν περίπου 1,2 εκατομμύρια νοικοκυριά ζευγαριών του ίδιου φύλου το 2021. Περίπου 710.000 από αυτά - σχεδόν το 60 τοις εκατό - ήταν παντρεμένα και περίπου 500.000 ήταν άγαμα. Ο αριθμός των ομόφυλων ζευγαριών αυξάνεται σταθερά. Σήμερα οι Αμερικανοί που έχουν συνάψει γάμους και σύμφωνα μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου αντιπροσωπεύουν πλέον περίπου το 1% των νοικοκυριών, σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία της δεκαετούς απογραφής που δείχνουν την μεταβαλλόμενη σύνθεση των οικογενειών των ΗΠΑ.

Τα παντρεμένα ζευγάρια του ιδίου φύλου αποτελούσαν το 0,5% των σχεδόν 127 εκατομμυρίων νοικοκυριών της χώρας το 2020, πέντε χρόνια αφότου το Ανώτατο Δικαστήριο νομιμοποίησε τις ενώσεις αυτές σε εθνικό επίπεδο. Οι άγαμοι σύντροφοι του ιδίου φύλου αποτελούσαν το 0,4%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Τα έγγαμα ζευγάρια αντίθετου φύλου αποτελούσαν το 46% και οι άγαμοι σύντροφοι αντίθετου φύλου το 7%. Περίπου το 28% των νοικοκυριών κατοικείται από κάποιον που ζει μόνος του, από περίπου 27% το 2010. Το μεγαλύτερο μέρος του υπόλοιπου 19% ζούσε με συγγενείς σε διάφορους τύπους νοικοκυριών. Το μερίδιο των έγγαμων ζευγαριών του αντίθετου φύλου μειώθηκε κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες από το 2010, ενώ οι άλλοι τύποι αυξήθηκαν ελαφρώς.

Η Περιφέρεια της Κολούμπια είχε το υψηλότερο ποσοστό νοικοκυριών ζευγαριών του ίδιου φύλου από οποιαδήποτε πολιτεία ή ισοδύναμη πολιτεία, με 2,5%, σύμφωνα με τα στοιχεία. Ακολούθησε η Χαβάη με 1,4 τοις εκατό και το Όρεγκον και το Ντελαγουέαρ με 1,3 τοις εκατό. Η Νότια Ντακότα έχει το χαμηλότερο ποσοστό νοικοκυριών ομοφυλοφίλων με 0,4 τοις εκατό.

Μια έρευνα της Gallup το 2021 διαπίστωσε ότι το 7,1% των ενηλίκων ανέφερε ότι ήταν κάτι άλλο εκτός από ετεροφυλόφιλοι, ποσοστό που είχε αυξηθεί από 5,6% το 2020 και 4,5% το 2017.

Τα στοιχεία για τις σχέσεις μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου δημοσιεύθηκαν μαζί με εκατοντάδες άλλους πίνακες από την απογραφή του 2020, η οποία ξεκίνησε ακριβώς όταν ξεκίνησε η πανδημία πριν από τρία χρόνια. Παρά τις εκτεταμένες αλλαγές που γέννησε η πανδημία, τα στοιχεία της απογραφής για την ηλικία, τη φυλή και τα νοικοκυριά των Αμερικανών θα αποτελέσουν το σημείο αναφοράς για τα προγράμματα κρατικής βοήθειας, τους δημοσκόπους και τους ερευνητές της αγοράς για την επόμενη δεκαετία. Η απογραφή έδειξε ότι τα νοικοκυριά - άτομα που συνδέονται με συγγένεια εξ αίματος, γάμο ή υιοθεσία - παρέμειναν περίπου τα δύο τρίτα όλων των νοικοκυριών, όπως και μια δεκαετία νωρίτερα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κοινωνία 0

Επεισόδιο στην Τουρκία με την Δέσποινα Βανδή: Aκύρωσε συναυλία όταν οι Τούρκοι διοργανωτές ανήρτησαν αφίσα του Ατατούρκ - Η απάντησή της

Μόλις η Δέσποινα Βανδή κατάλαβε πως στον χώρο ήταν αναρτημένο ένα πόστερ με την εικόνα του Κεμάλ Ατατούρκ ακύρωσε την...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Δεν προλαβαίνει να σωθεί ο Ζελένσκι-Οι Ρώσοι προελαύνουν στην Καλίνοβκα και περικύκλωσαν τους Ουκρανούς στην Κρασνογκορόβκα (Βίντεο)

Μόνο απόγνωση είναι νόμος του Κιέβου για απαλλαγή ποινικών ευθυνών σε Ουκρανούς στρατιώτες σε περίπτωση λιποταξίας...