ΗΠΑ

O Μπάιντεν στέλνει πυρηνικό υποβρύχιο σε λιμάνι της Νότιας Κορέας

Οι ΗΠΑ συνήψαν τη συμφωνία τη δεδομένη χρονική στιγμή με τη Νότιο Κορέα κυρίως για να καθησυχάσουν το καθεστώς της Σεούλ, όπως σχολιάζουν τα αμερικανικά ΜΜΕ.


Τα «χέρια» ώστε η Ουάσινγκτον να στείλει για πρώτη φορά στη Σεούλ ένα αμερικανικό πυρηνικό υποβρύχιο έδωσαν στον Λευκό Οίκο ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και ο Νοτιοκορεάτης ομόλογός του, Γιουν Σουκ Γεόλ.

Όπως αναφέρει το BBC, ΗΠΑ και Νότια Κορέα ενώνουν τις δυνάμεις τους απέναντι στο καθεστώς της Βόρειας Κορέας με κοινά γυμνάσια, ενίσχυση της στρατιωτικής τους συνεργασίας και, μεταξύ άλλων, με τον ελλιμενισμό για πρώτη φορά εδώ και 40 χρόνια ενός αμερικανικού υποβρυχίου, εξοπλισμένου με πυρηνικά όπλα σε λιμάνι της Νοτίου Κορέας .

Σύμφωνα με το CNN, η απόφαση του ελλιμενισμού του αμερικανικού πυρηνικού υποβρυχίου στη Νότια Κορέα ελήφθη κυρίως γιατί η κυβέρνηση της Ουάσινγκτον θέλει να υποβαθμίσει τον κίνδυνο των απειλών που δέχονται διαρκώς οι Νοτιοκορεάτες από το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν.

Επιπλέον, οι ΗΠΑ επιδιώκουν να στείλουν ένα μήνυμα ισχύος στον βορειοκορεάτη ηγέτη, Κιμ Γιονγκ Ουν, όπως επίσης και να αποθαρρύνουν την κυβέρνηση της Σεούλ από την επιδίωξη ανάπτυξης πυρηνικών όπλων.

Από τον Λευκό Οίκο, ο Τζο Μπάιντεν, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Νοτιοκορεάτη ομόλογό του έκανε λόγο για μια διευρυμένη αποτροπή έναντι των αυξανόμενων πυρηνικών απειλών από τη Βόρεια Κορέα. Ο Αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε ότι μια πυρηνική επίθεση από την Πιονγιάνγκ κατά των ΗΠΑ ή των εταίρων τους θα σήμαινε «το τέλος του καθεστώτος», ενώ και ο Νοτιοκορεάτης ομόλογός του έστειλε το μήνυμα στη Βόρεια Κορέα ότι η ειρήνευση στην κορεατική χερσόνησο δεν θα έλθει μόνη της.


Η νέα συνεργασία μεταξύ ΗΠΑ και Νοτίου Κορέας αφορά σε «περιστασιακές, πολύ σαφείς επιδείξεις δύναμης» κατά της Πιονγκγιάνγκ, αλλά όχι στη μόνιμη τοποθέτηση νέων οπλικών συστημάτων», δήλωσε υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος. Ο ίδιος τόνισε, επίσης, ότι δεν υπάρχουν σχέδια για μόνιμη εγκατάσταση πυρηνικών όπλων στη Νότια Κορέα.

Ωστόσο, η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας, η οποία μαζί με την Ιαπωνία συγκαταλέγεται στους σημαντικότερους συμμάχους των ΗΠΑ στην Ασία, θα λαμβάνει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον στρατηγικό σχεδιασμό της κυβέρνησης των ΗΠΑ ενόψει των απειλών από το βορρά.
 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ