αμερικανικά πολεμικά πλοία
ΗΠΑ
Ενημερώθηκε στις:

Πάνε γυρεύοντας οι ΗΠΑ: Παραβίασαν ιρανικά χωρικά ύδατα με πυρηνικό υποβρύχιο! Συναγερμός & άμεση αναχαίτιση από την Τεχεράνη!

Το πολεμικό ναυτικό του Ιράν ανάγκασε ένα αμερικανικό υποβρύχιο να αναδυθεί όσο εισέρχονταν στον Περσικό Κόλπο. Αυτό έγινε γνωστό χάρις σε δήλωση το διοικητική του ιρανικού πολεμικού ναυτικού, Σαχράμ Ιράνι, σε κρατικό τηλεοπτικό κανάλι της χώρας την Πέμπτη.

«Το αμερικανικό υποβρύχιο προσεγγίστηκε όσο βρίσκονταν κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, ωστόσο το ιρανικό υποβρύχιο Fateh το ανίχνευσε και πραγματοποίησε... ελιγμούς ώστε να το αναγκάσει να αναδυθεί όσο περνούσε μέσα από τα Στενά του Ορμούζ. Παραβίασε και δικά μας υδάτινα σύνορα αλλά... διόρθωσε την πορεία του αφότου ειδοποιήθηκε» δήλωσε ο Ιράνι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως το πυρηνοκίνητο υποβρύχιο κατευθυνόμενων πυραύλων Florida επιχειρούσε στην Μέση Ανατολή για να υποστηρίξει τον 5ο Αμερικανικό Στόλο που εδρεύει στο Μπαχρέιν.

Να σημειώσουμε πως το τωρινό υποβρύχιο Florida των Αμερικανών ανήκει στην κλάση Ohio, η οποία αποτελείται από υποβρύχια εξοπλισμένα με βαλλιστικούς πυραύλους που ξεκίνησαν να επιχειρούν το 1981. 

Από την άλλη, η κλάση Fateh είναι μία κλάση υποβρυχίων μεσαίας κατηγορίας ιρανικού σχεδιασμού. Το πρώτο σκάφος ξεκίνησε υπηρεσία το 2019, ενώ σύμφωνα με τα ιρανικά μέσα μπορεί να επιχειρεί 200 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του νερού για περίπου πέντε εβδομάδες.

Συμβάν και στην Ταϊβάν

Παράλληλα, το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό επιβεβαίωσε πως το αντιτορπιλικό USS Milius (DDG 69) της κλάσης Arleigh Burke διέσχισε το Πέρασμα της Ταϊβάν στις 16 Απριλίου μέσω διεθνών υδάτων.

Το πλοίο έπλευσε μέσω ενός διαδρόμου του περάσματος, ο οποίος δεν υπάγεται στα χωρικά ύδατα κανενός έθνους. Η κίνηση του αντιτορπιλικού κατευθυνόμενων πυραύλων Milius δείχνει την αμερικανική αφοσίωση στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ωστόσο, με μία τέτοια τοποθέτηση ισχυρού πολεμικού πλοίου, οι εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας επιδεινώθηκαν ακόμη περισσότερο. Η Κίνα θεωρεί το νησιωτικό κράτος της Ταϊβάν ως μέρος της επικράτειάς της, ακόμη και εάν η χώρα διαθέτει δική της κυβέρνησης από το τέλος του κινεζικού εμφυλίου πολέμου το 1949 μέχρι και σήμερα.

Τον τελευταίο χρόνο οι κινεζικές απειλές έχουν αυξηθεί και ως αποτέλεσμα ο ταϊβανέζικος στρατός έχει μπει σε λειτουργία πολέμου. Οι Αμερικανοί διεξάγουν ασκήσεις στην περιοχή, όμως και οι Κινέζοι δεν πάνε πίσω. Το Πεκίνο πραγματοποίησε πολλές εναέριες και ναυτικές στρατιωτικές ασκήσεις κοντά στην νησιωτική χώρα. Παράλληλα, ασκεί και διπλωματικό πόλεμο έναντι της Ταϊβάν, αφού η Κίνα εκμεταλλεύεται την επιρροή της για να διακόψει τους δεσμούς που διατηρεί η Ταϊπέι με άλλα ασιατικά κράτη.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ