ΗΠΑ

Μπάιντεν: Επίσκεψη στο νησί της Ιρλανδίας στα 25 χρόνια της συμφωνίας της Μ. Παρασκευής

Έχοντας ιρλανδικές ρίζες, ο Αμερικανός ηγέτης έχει επανειλημμένως εκφράσει δημοσίως το ενδιαφέρον του για τις εξελίξεις στο σμαραγδένιο νησί και δεν είχε διστάσει να πάρει κατά καιρούς θέση στις διαπραγματεύσεις για το Brexit που αφορούσαν τη Βόρεια Ιρλανδία

Τη δεδηλωμένη πρόθεσή του να επισκεφθεί το νησί της Ιρλανδίας με αφορμή την 25η επέτειο της ειρηνευτικής συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής θα υλοποιήσει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Έχοντας ιρλανδικές ρίζες, ο Αμερικανός ηγέτης έχει επανειλημμένως εκφράσει δημοσίως το ενδιαφέρον του για τις εξελίξεις στο σμαραγδένιο νησί και δεν είχε διστάσει να πάρει κατά καιρούς θέση στις διαπραγματεύσεις για το Brexit που αφορούσαν τη Βόρεια Ιρλανδία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το βράδυ της 11ης Απριλίου, Τρίτη του καθολικού και προτεσταντικού Πάσχα και επομένη της επετείου, θα φτάσει στο Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κατά το Politico, μεταξύ άλλων θα επισκεφθεί το τοπικό κοινοβούλιο Στόρμοντ, το οποίο όμως έχει αναστείλει τη λειτουργία του επί περισσότερο από ένα χρόνο μετά από την αποχώρηση του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) από τη συγκυβέρνηση με το ρεπουμπλικανικό Σιν Φέιν. 

Το DUP προέβη σε αυτή την κίνηση ως αντίδραση στο Πρωτόκολλο Β. Ιρλανδίας που συνόδευε τη συμφωνία του Brexit.

Στις 12 του μήνα ο Αμερικανός Πρόεδρος θα μεταβεί από το Μπέλφαστ στο Δουβλίνο της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας. Η μετακίνηση πιθανώς θα γίνει οδικώς, ώστε ο Πρόεδρος Μπάιντεν να επισκεφθεί και τη χερσόνησο Κούλεϊ που βρίσκεται στη μέςη της διαδρομής. Πρόκειται για την περιοχή όπου ζούσε ο προ-προ-πάππους του Όουεν Φίνεγκαν πριν μεταναστεύσει στις ΗΠΑ.

Στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας θα μείνει μέχρι τις 15 Απριλίου. Στο διάστημα αυτό αναμένεται να επισκεφθεί και το Μπάλινα της κομητείας Μέιο, από όπου έλκει την καταγωγή του η άλλη μισή οικογένειά του.

Ο κ. Μπάιντεν πιθανότατα θα συνοδεύεται από τον Υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ