ΗΠΑ

Επανάσταση από τις ΗΠΑ στα anti-drone συστήματα χάρη στο APKWS-Τι είναι, τι πετυχαίνει και ποιες οι κινήσεις της Ελλάδας(Βίντεο)

Η ραγδαία αύξηση των drones και η εκτεταμένη χρήση τους στα πεδία των μαχών σε Συρία-Λιβύη-Ναγκόρνο Καραμπάχ και εσχατως στην Ουκρανία, ώθησαν τις ΗΠΑ να εντείνουν τις προσπάθειές τους για δημιουργία ενός έξυπνου, αποτελεσματικού και φθηνού anti-drone συστήματος

Σύμφωνα με άρθρο λίαν έγκριτου σε αμυντικά θεματα και οπλικά συστήματα , "Πραγματοποιήθηκαν Δοκιμές του  Στρατού των ΗΠΑ  από  την BAE Systems κατά Drone με την χρήση κιτ καθοδήγησης", όπου επισημαίνονται τα εξής:

"Ο στρατός των ΗΠΑ δοκίμασε τα κιτ καθοδήγησης λέιζερ APKWS της BAE Systems σε μια αποστολή αντι-drone στο Yuma Proving Ground της Αριζόνα.

Με τον τρόπο αυτό μετατρέπει τους μη κατευθυνόμενους πυραύλους σε «έξυπνα» πυρομαχικά για εφαρμογές χτυπήματος ακριβείας.

Η δοκιμή υποστηρίζει τις προσπάθειες της εταιρείας να προωθήσει το APKWS σε διεθνείς στρατιωτικούς εταίρους.

Στοχεύοντας άμεσα τα εχθρικά drones

Κατά τη διάρκεια της επίδειξης εκτοξεύθηκαν  πύραυλοι ακριβείας με καθοδήγηση χρησιμοποιώντας τα κιτ καθοδήγησης, εναντίον μη επανδρωμένων εναέριων συστημάτων.

Ο στρατός χρησιμοποίησε ρουκέτες 70 χιλιοστών καθοδηγούμενων από APKWS, ενώ οι στόχοι που πετάχθηκαν περιελάμβαναν drones βάρους μεταξύ 25 και 50 λιβρών (11 έως 23 κιλά).

Η δοκιμή ολοκληρώθηκε με τους πύραυλους να δείχνουν αποτελεσματικότητα 100% έναντι drones που πετούν  με ταχύτητα πάνω από 100 μίλια (161 χιλιόμετρα) την ώρα.

«Το πάθος των μηχανικών μας για την τεχνολογία APKWS οδήγησε στην ανάπτυξη αυτού του νέου προϊόντος που σχεδιάστηκε για να συναντά τα drones κατά μέτωπο», δήλωσε ο Aimee D'Onofrio, Διευθυντής λύσεων ακριβείας της BAE Systems Precision Guidance and Sensing.

«Πρόκειται για μια λύση που έρχεται σε εξαιρετικά προσιτή τιμή και με την APKWS ήδη σε πλήρη παραγωγή, μπορούμε να αυξήσουμε έως και 25.000 μονάδες ετησίως για να έχουμε άμεσο αντίκτυπο».

Πρωτοφανής ακρίβεια

Σύμφωνα με την BAE, το σύστημα APKWS «γεφυρώνει το χάσμα» μεταξύ των πυρομαχικών κατά των τεθωρακισμένων και των μη κατευθυνόμενων ρουκετών που χρησιμοποιούνται στις κοινές δυνάμεις των ΗΠΑ.

Οι κεφαλές που αναπτύσσονται από το κιτ μπορούν να "τρυπήσουν" συστήματα από εναέρια drones έως επίγειες πλατφόρμες.

«Ένας πρόσφατα αναπτυγμένος πυροσωλήνας εγγύτητας για την τυπική κεφαλή M151 επιτρέπει στα κιτ καθοδήγησης λέιζερ να στοχεύουν drones Κατηγορίας 2 και Κατηγορίας 3, τα οποία συνήθως ζυγίζουν λιγότερο από 55 κιλά», είπε η εταιρεία.

«Το APKWS επιτρέπει τώρα στους πυραύλους να εμπλέκονται και να καταστρέφουν drones με ένα κλάσμα του κόστους των υπαρχόντων συστημάτων C-UAS με πρωτοφανή ακρίβεια».

 

 

Οικονομικό, εύκολο στην χρήση και αποτελεσματικό

Το κιτ καθοδήγησης λέιζερ APKWS που τέθηκε για πρώτη φορά σε παραγωγή το 2008, αποδείχθηκε ένα από τα πιο ακριβή, αποτελεσματικά και εύκολα στην εφαρμογή συστήματα στον κόσμο για τη μετατροπή μη καθοδηγούμενων πυραύλων σε πυραύλους καθοδήγησης με λέιζερ (LGR).

Με τη συνεχή ανάπτυξή του, το σύστημα υποβάλλεται σε  πραγματικές δοκιμή κατά μη επανδρωμένων εναέριων οχήματων μάχης (UCAV).

Το σημερινό σύστημα έχει επίσης αποδείξει ότι είναι ικανό στη στόχευση αέρος-αέρος μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (UAV) και πυραύλων κρουζ χαμηλής πτήσης.
 
Η ευελιξία της αποστολής και της πλατφόρμας, καθώς και το μικρό βάρος και το χαμηλό κόστος ενσωμάτωσης, καθιστούν το σύστημά μας APKWS ένα από τα πιο ικανά και χρήσιμα όπλα μάχης διαθέσιμα σε κάθε τμήμα του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ και στους συμμάχους των ΗΠΑ.

Στην πραγματικότητα, από την εισαγωγή του, πάνω από 50.000 μονάδες APKWS έχουν πουληθεί για παγκοσμίως.
 
Τα κιτ καθοδήγησης APKWS είναι άμεσα διαθέσιμα.

Η ζήτηση από τον στρατό των ΗΠΑ και τις διεθνείς κυβερνήσεις είναι υψηλή και η BAE Systems βρίσκεται σε καλή θέση για να υποστηρίξει αυτή τη ζήτηση. 
 
Οι κινήσεις της Ελλάδας

Άποψή μας είναι ότι η χώρα μας θα πρέπει να εξετάσει ΑΜΕΣΑ την προμήθεια του συστήματος APKWS της BAE Systems, για να αντιμετωπίσει την τουρκική απειλή προερχόμενη από τα πολυάριθμα drone της.

Ο λόγος είναι ότι είναι οικονομική και αξιόπιστη λύση, η οποία διατίθεται άμεσα.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμικό Ναυτικό 0

Η Κομισιόν ενέκρινε την επόμενη φάση-Αναμένουμε την κατασκευή πρωτότυπων υπερσύγχρονων Κορβετών μέσω PESCO με στόχο το ελληνικό ΠΝ

Η χώρα μας μέσω αυτού του προγράμματος έχει μια μεγάλη ευκαιρία αναβάθμισης της δυνατότητας της να κατασκευάσει αρκετές...