ΗΠΑ

Το CDC προειδοποιεί για επικίνδυνη μυκητιασική λοίμωξη που εξαπλώνεται στις ΗΠΑ με «ανησυχητικό ρυθμό»

Η Candida auris είναι μια σπάνια μυκητιασική ασθένεια που μεταδίδεται εύκολα μέσω της επαφής με μολυσμένες επιφάνειες ή από άτομο σε άτομο και μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια σε νοσηλευόμενους ασθενείς και σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, σύμφωνα με υγειονομικούς αξιωματούχους.

Σε ορισμένες σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος των ασθενών και να εξαπλωθεί σε όλο το σώμα, προκαλώντας σοβαρές επεμβατικές λοιμώξεις, οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν το αίμα, την καρδιά, τον εγκέφαλο, τα μάτια, τα οστά και άλλα μέρη του σώματος και μπορεί να αποδειχθούν θανατηφόρες.

Δεδομένα από περιορισμένο αριθμό διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας δείχνουν ότι το 30 έως 60% των ατόμων που έχουν διαγνωστεί με τη μυκητιασική νόσο έχουν πεθάνει. Ωστόσο, τα υγιή άτομα συνήθως δεν αρρωσταίνουν από τη μυκητιακή νόσο.

Το CDC δήλωσε ότι ανησυχεί για το Candida auris για τρεις βασικούς λόγους: είναι συχνά πολυανθεκτικό, είναι δύσκολο να εντοπιστεί χρησιμοποιώντας τυπικές εργαστηριακές μεθόδους και έχει προκαλέσει γρήγορα κρούσματα σε χώρους υγειονομικής περίθαλψης.

Επιπλέον, τα άτομα που έχουν νοσηλευτεί σε εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης για μεγάλες χρονικές περιόδους - ειδικά εκείνα που έχουν αναπνευστικούς σωλήνες, σωλήνες τροφοδοσίας και κεντρικούς φλεβικούς καθετήρες που εισέρχονται στο σώμα τους - φαίνεται να διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο να προσβληθούν από Candida auris.

Άλλοι παράγοντες κινδύνου είναι γενικά παρόμοιοι με παράγοντες κινδύνου για άλλους τύπους λοιμώξεων από Candida και περιλαμβάνουν πρόσφατη χειρουργική επέμβαση, διαβήτη και πρόσφατη χρήση αντιβιοτικών ή αντιμυκητιασικών φαρμάκων, δείχνουν τα αρχικά δεδομένα.

Τα δεδομένα του CDC δείχνουν αύξηση σε περιπτώσεις

Λοιμώξεις από Candida auris, που αναφέρεται επίσης ως C. auris, έχουν βρεθεί σε ασθενείς όλων των ηλικιών, από πρόωρα βρέφη έως ηλικιωμένους, αναφέρουν αξιωματούχοι υγείας.

Σύμφωνα με στοιχεία του CDC, ο ανθεκτικός στα φάρμακα μύκητας, ο οποίος εντοπίστηκε για πρώτη φορά στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2016, εξαπλώνεται «με ανησυχητικό ρυθμό» στους νοσηλευόμενους ασθενείς τα τελευταία χρόνια, με κλινικές περιπτώσεις του μύκητα σχεδόν να διπλασιάζονται το 2021 και να αυξάνονται περαιτέρω το 2022.

Υπήρχαν τουλάχιστον 2.377 επιβεβαιωμένες κλινικές περιπτώσεις Candida auris στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2022, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του CDC, από 1.474 περιπτώσεις το 2021 και 757 περιπτώσεις το 2020.

Τα δεδομένα δείχνουν ότι η μυκητιασική νόσος είναι πλέον παρούσα σε περισσότερες από τις μισές πολιτείες των ΗΠΑ.

Ξεχωριστά δεδομένα από το CDC που δημοσιεύθηκαν στο Annals of Internal Medicine στις 20 Μαρτίου διαπίστωσαν επίσης ότι οι περιπτώσεις προσυμπτωματικού ελέγχου — στις οποίες ανιχνεύεται ο μύκητας αλλά δεν προκαλεί μόλυνση — τριπλασιάστηκαν από το 2020 έως το 2021, από 1.310 σε 4.041 περιπτώσεις.

Το CDC έχει δηλώσει ότι ανησυχεί για τον τριπλασιασμό το 2021 του αριθμού των περιπτώσεων που ήταν ανθεκτικές στις εχινοκανδίνες, αντιμυκητιακά φάρμακα που είναι συνήθως η πρώτη γραμμή θεραπείας για το Candida auris.

Αξιωματούχοι του CDC δήλωσαν σε δελτίο τύπου ότι ο αριθμός των κρουσμάτων Candida auris μπορεί να έχει αυξηθεί για πολλούς λόγους, συμπεριλαμβανομένων των κακών γενικών πρακτικών πρόληψης και ελέγχου των λοιμώξεων στις εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης.

«Ο χρόνος αυτής της αύξησης και τα ευρήματα από τις έρευνες δημόσιας υγείας υποδηλώνουν ότι η εξάπλωση του C. auris μπορεί να έχει επιδεινωθεί λόγω της πίεσης στην υγειονομική περίθαλψη και στα συστήματα δημόσιας υγείας κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19», πρόσθεσαν αξιωματούχοι του CDC.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μέση Ανατολή 0

Αποκάλυψη-Τρομερό Βίντεο με ανατίναξη τουρκικού ελικοπτέρου Sikorsky στο Β.Ιράκ-Πανστρατιά Κούρδων για εξόντωση των τουρκικών δυνάμεων από ΡΚΚ

"Φορτωμένοι" οι Κούρδοι με ρωσικούς πυραύλους Kornet-E γαλλικούς και γερμανικούς αντιαρματικούς πυραύλους 'MILAN' και...
Στρατός Ξηράς 0

Θύελλα παρά τις εξηγήσεις Μητσοτάκη για τα “κενά στην Άμυνα”-Σοβαρή καταγγελία απόστρατου Ταξίαρχου που προκαλεί τεράστια ερωτηματικά

Απόστρατος Ταξίαρχος ΠΖ Νίκος Κατσίκας: “Αν γνωρίζατε για πόσες μέρες πολέμου διαρκούσαν τ’ αποθέματα μας σε βλήματα...