ΗΠΑ
Ενημερώθηκε στις:

Game Changer το νέο μη επανδρωμένο αεροσκάφος LongShot των ΗΠΑ

Οι πρώτοι μήνες του 2023 θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως μια περίοδος ραγδαίας επιδείνωσης των σχέσεων ΗΠΑ-Ρωσίας αλλά και ΗΠΑ-Κίνας.

Ουκρανία και Ταϊβάν αποτελούν η μεν πρώτη ενεργό  θέατρο πολεμικών επιχειρήσεων, η δε δεύτερη ένα πολύ πιθανό μέτωπο στρατιωτικής αντιπαράθεσης Ουάσιγκτον-Πεκίνου.

Ο αμυντικός προϋπολογισμός των ΗΠΑ αγγίζει το 1 τρις δολάρια

Τα παραπάνω έχουν ωθήσει τις ΗΠΑ στην εκτίναξη του αμυντικού προϋπολογισμού τους κοντά στο 1 τρισεκατομμύριο δολάρια για το 2024.

Το Πεντάγωνο σκοπεύει να εμβαθύνει στους τομείς ,προηγμένων πυραύλων, διαστημικής άμυνας, drones και σύγχρονων αεροσκαφών στο μεγαλύτερο αμυντικό του αίτημα εδώ και δεκαετίες, προκειμένου να ανταποκριθεί στην απειλή που αντιλαμβάνεται από το Πεκίνο και την Μόσχα.

Συγκεκριμένα η General Atomics Aeronautical Systems και η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα πραγματοποιήσουν την πρώτη πτήση ενός νέου μη επανδρωμένου εναέριου οχήματος ικανού να χρησιμοποιεί πυραύλους αέρος-αέρος εντός του επόμενου έτους.

Το πρόγραμμα μη επανδρωμένου μαχητικού αεροσκάφους  LongShot της DARPA

Το εν λόγω μη επανδρωμένο μαχητικό αεροσκάφος, αναπτύσσεται ως μέρος του προγράμματος LongShot του Οργανισμού Προηγμένων Ερευνητικών Προγραμμάτων Άμυνας των ΗΠΑ (DARPA) και σύμφωνα με τις πληροφορίες που παρέχονται, θα αλλάξει τον τρόπο διεξαγωγής  εναέριων επιχειρήσεων μάχης.

Η νέα γενιά SİHA, η οποία εγκρίθηκε για παραγωγή τον Φεβρουάριο του 2022, δοκιμάστηκε από την DARPA τον Μάρτιο του 2022. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δόθηκαν, οι πτητικές δοκιμές του UAV νέας γενιάς θα ξεκινήσουν το πρώτο τρίμηνο του 2024.

Το πρόγραμμα drone LongShot της DARPA  πλησιάζει σε βασικά ορόσημα

Η πρωτοβουλία στοχεύει στην ανάπτυξη ενός μη επανδρωμένου εναέριου οχήματος που μπορεί να χρησιμοποιεί πολλαπλά όπλα αέρος-αέρος μετά την εκτόξευση από αεροσκάφος με πλήρωμα.

Η πρωτοβουλία της ADefense Advanced Research Projects Agency με στόχο την ανάπτυξη οπλισμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών που θα μπορούσαν να εκτοξευθούν από άλλα αεροσκάφη πλησιάζει σε κρίσιμη αναθεώρηση σχεδιασμού, με την General Atomics Aeronautical Systems Inc. (GA-ASI) ως τον μοναδικό κύριο ανάδοχο που παραμένει στο πρόγραμμα.

«Οι τρέχουσες ιδέες εναέριας υπεροχής βασίζονται σε προηγμένα επανδρωμένα μαχητικά αεροσκάφη για να παρέχουν μια διεισδυτική ικανότητα αντιαεροπορίας για την αποτελεσματική παράδοση όπλων.

Οραματίζεται η DARPA ότι το LongShot θα αυξήσει τη δυνατότητα επιβίωσης των επανδρωμένων πλατφορμών επιτρέποντάς τους να βρίσκονται σε εμβέλεια πολύ μακριά από εχθρικές απειλές, ενώ ένα UAV LongShot που εκτοξεύεται από τον αέρα κλείνει αποτελεσματικά το χάσμα για πιο αποτελεσματικές βολές πυραύλων.

Οι φάσεις του σχεδιασμού

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η General Atomics ανακοίνωσε ότι είχε επιλεγεί πέρυσι για να συμμετάσχει στη φάση 2 του έργου αφού ολοκλήρωσε με επιτυχία μια προκαταρκτική αναθεώρηση σχεδιασμού. Ένας εκπρόσωπος της DARPA είπε στο DefenseScoop ότι η εταιρεία ήταν ο μόνος παίκτης του κλάδου που επιλέχθηκε για τη δεύτερη φάση.

Η Φάση 2, η οποία περιλαμβάνει λεπτομερείς σχεδιασμούς και δοκιμές εδάφους για να αποδείξει τη βιωσιμότητα βασικών υποσυστημάτων, έχει ήδη πραγματοποιήσει μια «δοκιμή αεροδυναμικής σήραγγας πολλαπλών σωμάτων, που χαρακτηρίζει το αεροσκάφος LongShot και το διαχωρισμό όπλων αέρα-αέρος».

Η δεύτερη φάση του προγράμματος είναι τώρα «κοντά στο τέλος», είπε ο εκπρόσωπος της DARPA στο DefenseScoop και μια κρίσιμη αναθεώρηση σχεδιασμού για την τεχνολογία θα πραγματοποιηθεί «τους επόμενους μήνες». Η ανάθεση σύμβασης για τη φάση 3 πιθανότατα θα έρθει σε παρόμοιο χρονικό πλαίσιο, είπαν.

Η General Atomics ετοιμάζει επί του παρόντος μια απάντηση πρότασης για την επόμενη φάση, η οποία θα περιλαμβάνει την κατασκευή πρωτοτύπων και την έναρξη των δοκιμών πτήσης το επόμενο έτος, σύμφωνα με τον ανάδοχο.

Το UAV LongShot θα μπορεί να εκτοξεύεται από επανδρωμένα μαχητικά αεροσκάφη, μεταφορικά ή άλλα αεροσκάφη και να καταρρίπτει εχθρικά αεροσκάφη, δήλωσε ο ανάδοχος .

Το drone αισθητήρων Eaglet

Η εταιρεία πραγματοποίησε πρόσφατα την πρώτη πτήση ενός άλλου αερομεταφορτισμένου drone στο οποίο εργάζεται και ονομάζεται Eaglet, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να μεταφέρει αισθητήρες και άλλα ωφέλιμα φορτία.

Το σύστημα μεταφέρθηκε και αναπτύχθηκε από ένα άλλο μη επανδρωμένο εναέριο σύστημα το MQ-1C Grey Eagle του Στρατού των ΗΠΑ  κατά τη διάρκεια επίδειξης στο Dugway Proving Ground, Γιούτα, τον Δεκέμβριο του 2022.

«Το Eaglet προορίζεται να είναι ένα χαμηλού κόστους, αυξημένης επιβιωσιμότητας που θα εκτοξεύεται από ένα Gray Eagle, drone με περιστροφικά φτερά ή οχήματα εδάφους. Επιτρέπει εκτεταμένη εμβέλεια αισθητήρων , ενώ παρέχει δυνατότητα επιβίωσης για επανδρωμένα αεροσκάφη», δήλωσε ο πρόεδρος της GA-ASI Ντέιβιντ Αλεξάντερ σε δήλωση τον Ιανουάριο μετά την επίδειξη.

Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι το νέο μη επανδρωμένο μαχητικό αεροσκάφος των ΗΠΑ θα μπορεί να επεκτείνει σημαντικά το εύρος εμπλοκής, να αυξήσει την αποτελεσματικότητα της αποστολής και να μειώσει τον κίνδυνο για τα επανδρωμένα αεροσκάφη, εξασφαλίζοντας αεροπορική υπεροχή έναντι του αντιπάλου.


 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ