ΗΠΑ

Με την πλάτη στον τοίχο ο Ερντογάν! Πανικόβλητος στέλνει στις ΗΠΑ τον Καλίν αναζητώντας σανίδα σωτηρίας- Πως επηρεάζονται τα Ελληνοτουρκικά;

Ο Ερντογάν βρίσκεται κυριολεκτικά με την πλάτη στον τοίχο τελώντας σε απόγνωση, αφού βλέπει ότι οι σεισμοί και η κακή οικονομία έχουν ως αποτέλεσμα δημοσκοπικά να ηττάται από τον αντίπαλο του Κιλιντζάρογλου, ενόψει των τουρκικών εκλογών.

Όντας απομονωμένος λόγω της επιθετικότατης υπρφίαλης εξωτερικής πολιτικής του, επιχειρεί να μαζέψει τα αμάζευτα, όπως λέει ο σοφός Ελληνικός λαός, στέλνοντας στην Ουάσιγτον τον εκπρόσωπό του  Ιμπραήμ Καλίν, αναζητώντας σανίδα σωτηρίας από τις ΗΠΑ.

Τι συζήτησε ο Καλίν με αξιωματούχους των ΗΠΑ

"Ο Καλίν είχε συνομιλίες την Τρίτη με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Προέδρου Τζο Μπάιντεν Τζέικ Σάλιβαν στον Λευκό Οίκο και την υφυπουργό Εξωτερικών για Πολιτικές Υποθέσεις Βικτόρια Νούλαντ στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ", σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο Anadolu, το οποίο επισημαίνει:

"Ο Καλίν και οι Αμερικανοί αξιωματούχοι συζήτησαν τις πολιτικές και οικονομικές σχέσεις, τους σεισμούς του περασμένου μήνα στην Τουρκία, τη συνεργασία στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, την ενεργειακή ασφάλεια, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, τις προσπάθειες της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, τον Νότιο Καύκασο και τη διαδικασία διαπραγμάτευσης μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας", σύμφωνα με ανακοίνωση.

«Το επίκεντρο ήταν η εμβάθυνση του πεδίου συνεργασίας στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας χωρίς καμία προϋπόθεση», πρόσθεσε ο Καλίν.

Όσον αφορά την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, τονίστηκε ότι η Τουρκία υποστηρίζει την πολιτική ανοιχτών θυρών της συμμαχίας και ότι η εκπλήρωση των δεσμεύσεών τους από τα σκανδιναβικά κράτη σύμφωνα με το Τριμερές Μνημόνιο του Ιουνίου 2022 θα επιταχύνει τη διαδικασία.

Για τον πόλεμο στην Ουκρανία, σύμφωνα με την ανακοίνωση, τονίστηκε ότι μια παρατεταμένη σύγκρουση βάθυνε την περιφερειακή και παγκόσμια αστάθεια, ενώ ο Καλίν είπε ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει τις διπλωματικές της προσπάθειες για λύση.

Οι αξιωματούχοι συζήτησαν επίσης τον ρόλο της Τουρκίας στη διευκόλυνση των εξαγωγών σιτηρών από την Ουκρανία με τον ΟΗΕ.

Σύμφωνα με τη δήλωση, ο Καλίν σημείωσε επίσης ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τον αγώνα της κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων, συμπεριλαμβανομένων των PKK/PYD/YPG, Daesh/ISIS και FETO.

Νωρίτερα ο Καλίν μίλησε  στο Business Forum ΗΠΑ-Τουρκίας όπου αναφλερθηκε στα ακόλουθα:

Oι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας

«Σίγουρα μπορούμε να έχουμε κάποιες διαφωνίες σε ορισμένα θέματα. Ακόμη και οι πιο στενοί σύμμαχοι, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες ή οποιοσδήποτε άλλος εταίρος, υπάρχουν στιγμές που έχετε διαφορές, αλλά νομίζω ότι αυτές οι διαφορές μπορούν σίγουρα να ξεπεραστούν», είπε ο Καλίν συμπληρώνοντας:

«Η σχέση Τουρκίας-ΗΠΑ φυσικά βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό, στα αμοιβαία συμφέροντα και στις αρχές της χρηστής διακυβέρνησης, στις αρχές της κατανόησης».

Η Τουρκία είναι βασικός παίκτης

Είπε ότι η χωρητικότητα του αγωγού Trans-Anatolian Natural Gas Pipeline (TANAP), ο οποίος προμηθεύει αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στις τουρκικές αγορές και τελικά θα φέρει αέριο στην Ευρώπη, μπορεί να αυξηθεί.

Το TANAP είναι το κεντρικό τμήμα του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου που συνδέει το γιγάντιο κοίτασμα φυσικού αερίου Shah Deniz στο Αζερμπαϊτζάν με την Ευρώπη μέσω του αγωγού South Caucasus και του Trans Adriatic Pipeline (TAP).

Μια δεύτερη εναλλακτική, είπε, είναι οι ενεργειακοί πόροι της Ανατολικής Μεσογείου, είπε, δηλαδή το έργο East Med, για τη μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

«Και στις δύο εναλλακτικές λύσεις, η Τουρκία είναι βασικός παίκτης», είπε.

Ωστόσο, ο Καλίν πρόσθεσε ότι ορισμένα μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ έχουν μια «πολύ μονόπλευρη ανάγνωση της γεωπολιτικής πραγματικότητας επί τόπου».

«Προσπαθήσαμε να τους προσεγγίσουμε, να τους εξηγήσουμε, (λέγοντας) να δούμε την ευρύτερη εικόνα εδώ», είπε.

«Θα θέλαμε να δούμε περισσότερα άτομα του Κογκρέσου να έρχονται και να επισκέπτονται την Τουρκία, έχοντας περισσότερες δεσμεύσεις με τον τουρκικό λαό, την επιχειρηματική κοινότητα», συνέχισε.

Οι υποψηφιότητες της Φινλανδίας-Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και τα F-16

Ερωτηθείς για τις υποψηφιότητες της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ο Καλίν είπε ότι όταν οι δύο χώρες υπέβαλαν αίτηση στο ΝΑΤΟ, η Τουρκία εξέτασε τη «δική της λίστα ελέγχου ασφαλείας».

«Νομίζω ότι είμαστε σε πολύ καλύτερη θέση τώρα από ό,τι ήμασταν πριν από ένα χρόνο», είπε, προσθέτοντας ότι η Σουηδία λέει ότι «χρειάζεται λίγο χρόνο για να βάλει σε εφαρμογή το απαραίτητο νομικό πλαίσιο για να διώξει αυτούς τους ανθρώπους», επικαλούμενος τη νέα αντι- νομοσχέδιο για την τρομοκρατία που θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουνίου.

Σχετικά με τη διαδικασία σχετικά με την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία, ο Καλίν είπε ότι η σύνδεση των προσφορών της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ με τις πωλήσεις F-16 είναι «εντελώς παράλογη, απαράδεκτη και αντιπαραγωγική».

«Στέλνει ένα πολύ λάθος μήνυμα και δεν βοηθά τη διαδικασία», πρόσθεσε.

Αποτίμηση

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι ουσιαστικά ο Καλίν εκλιπαρεί τις ΗΠΑ για συνεργασία στη βάση «αμοιβαίου σεβασμό και συμφερόντων» με την Τουρκία, τηρώντας ωστόσο τις κόκκινες γραμμές της χώρας του αναφορικά με το θέμα του PKK-FETO, την ένταξη της Σουηδίας-Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ενώ επιχειρεί διακαώς την αποσύνδεση αυτού του θέματος με την προμήθεια των F-16 από τις ΗΠΑ, άνευ όρων όμως, ενώ προκρίνει την εμβάθυνση της συνεργασίας των αμυντικών βιομηχανιών των 2 χωρών.

Παράλληλα κατηγορεί για μεροληψία σε βάρος της χώρας του το Αμερικανικό Κογκρέσο, ενώ τοποθετεί την χώρας του ως βασικό παίκτη στον East-Med, στον οποίο όχι μόνο δεν μετέχει, αλλά έχει σαμποτάρει ποικιλοτρόπως.

Εκτίμησή μας είναι ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να δεσμευθούν επί της ουσίας σε τίποτε ουσιαστικό έναντι της Τουρκίας και ούτε πρόκειται να εγκρίνουν την πώληση των F-16 στον Ερντογάν μέχρι τις τουρκικές εκλογές, αναμένοντας την έκβασή τους και ευελπιστώντας να απαλλαγούν οριστικά από τον Τούρκο Πρόεδρο.

Αναφορικά με τα Ελληνοτουρκικά, οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να επιτηρούν τις τουρκικές κινήσεις σε Αιγαίο και ΝΑ Μεσόγειο, μέχρι τις  τουρκικές εκλογές πάρα πολύ στενά, αφού παράλληλα θα διεξαχθούν οι Ελληνικές εκλογές οι οποίες μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη διαφαίνεται ότι θα οδηγήσουν σε κυβέρνηση συνασπισμού κομμάτων, γεγονός που θα απαιτήσει χρόνο και ζυμώσεις μεταξυ των πολιτικών κομμάτων της χώρας.

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μέση Ανατολή 0

Οργισμένη η Μόσχα βομβάρδισε Τούρκους στο Αφρίν ενώ εκατοντάδες πάνοπλοι Κούρδοι του SDF κινούνται προς το Χαλέπι που αντέχει (Βίντεο)

Όλα ήταν οργανωμένα από την Άγκυρα εδώ και καιρό, ενώ η επίσκεψη του επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ ...