ΗΠΑ
Ενημερώθηκε στις:

Το Πεντάγωνο επιβεβαιώνει την κατάρριψη του κινέζικου κατασκοπευτικού μπαλονιού

Οι ΗΠΑ κατέρριψαν το απόγευμα του Σαββάτου 4 Φεβρουαρίου το κατασκοπευτικό κινεζικό μπαλόνι που πετούσε εδώ και πολλές ημέρες στον εναέριο χώρο τους, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρει η ανακοίνωση ένα αμερικανικό μαχητικό κατέρριψε το μπαλόνι στα ανοιχτά της Νότιας Καρολίνας, απαντώντας στην «απαράδεκτη παραβίαση» της αμερικανικής κυριαρχίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το υπουργείο διευκρίνισε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είχε δώσει από την Τετάρτη την έγκρισή του για την κατάρριψη, εφόσον η αποστολή αυτή θα μπορούσε να υλοποιηθεί χωρίς να διακυβευτεί η ζωή Αμερικανών πολιτών.

Στην ανακοίνωσή του ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν διαβεβαιώνει ότι το μπαλόνι αυτό χρησιμοποιήθηκε από την Κϊνα σε μια προσπάθεια να παρακολουθήσει στρατηγικές τοποθεσίες στις ηπειρωτικές ΗΠΑ και ότι καταρρίφθηκε εντός των αμερικανικών χωρικών υδάτων.

Στα πλάνα που μετέδωσαν τα τηλεοπτικά δίκτυα Fox News και CNN, διακρίνεται το μπαλόνι να χάνει ύψος και να πέφτει κατακόρυφα.

Λίγο νωρίτερα, είχε κλείσει για τα πολιτικά αεροσκάφη ο εναέριος χώρος στην περιοχή αυτή και είχαν διακοπεί οι πτήσεις από και προς τρία αεροδρόμια της Βόρειας και της Νότιας Καρολίνας, για λόγους ασφαλείας. Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (FAA) ανέφερε ότι ο εναέριος χώρος άνοιξε και πάλι και οι πτήσεις θα ξαναρχίσουν κανονικά.
 

«Επιτυχής» χαρακτήρισε ο Τζο Μπάιντεν την κατάρριψη του φερόμενου κινεζικού κατασκοπευτικού μπαλονιού στα ανοιχτά της Ανατολικής Ακτής το Σάββατο λέγοντας ότι έδωσε εντολή στο Πεντάγωνο να καταρρίψει το αεροσκάφος μόλις καταστεί ασφαλές.

«Την Τετάρτη, όταν ενημερώθηκα για το αερόστατο, διέταξα το Πεντάγωνο να το καταρρίψει το συντομότερο δυνατόν», είπε ο πρόεδρος σε δημοσιογράφους στο Χάγκερσταουν του Μέριλαντ.

«Αποφάσισαν, χωρίς να προκαλέσουν ζημιά σε κανέναν έδαφος, αποφάσισαν ότι η καλύτερη στιγμή για να το κάνουν αυτό ήταν καθώς ξεπέρασε το νερό ... εντός ορίου 12 μιλίων. Το κατέρριψαν με επιτυχία και θέλω να συγχαρώ τους αεροπόρους μας που το έκαναν», πρόσθεσε ο πρόεδρος.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

“Φωτιά και ατσάλι”: “Έσβησαν από τον χάρτη” αποθήκη πυρομαχικών της “Λεγεώνας των Ξένων” – Yπόστεγο με drones και αμερικανικό ραντάρ AN / TPQ-37

Επιχειρησιακή προετοιμασία από το Ρωσικό Γενικό Επιτελείο σε περίπτωση επιθετικών επιχειρήσεων της Ουκρανίας