ΗΠΑ

ΗΠΑ-Κατασκοπευτικό μπαλόνι: «Ατύχημα» λέει η Κίνα-Κάτοικοι βγήκαν με όπλα και το πυροβολούν

Το αστυνομικό τμήμα της Γκαστόνια στη Βόρεια Καρολίνα ζητά από τους κατοίκους να μην καλέσουν την αστυνομία αν δουν το ύποπτο μπαλόνι και να αποφύγουν να το πυροβολήσουν.

«Αν το διαβόητο πλέον κινεζικό "μετεωρολογικό μπαλόνι" περάσει πάνω από την Γκαστόνια, παρακαλώ μην καλέσετε την αστυνομία για να το αναφέρετε», έγραψε το τμήμα στο Facebook.

Η αστυνομία υπενθύμισε επίσης στους κατοίκους ότι, «δεν έχει τη δυνατότητα να ανταποκριθεί σε ύψος 60 χιλιομέτρων για να το ελέγξει» και «είμαστε αρκετά σίγουροι ότι οι Ομοσπονδιακοί θα ήθελαν να μείνουμε έξω από αυτό».

ΗΠΑ: «Σας παρακαλούμε να μην το πυροβολείτε με τα πιστόλια σας», λέει η αστυνομία για το κινεζικό μπαλόνι

Το τμήμα έκλεισε την ανάρτηση προτρέποντας τους κατοίκους να μην το πυροβολήσουν. Ειδικότερα, έγραψε: «[…] και τέλος, σας παρακαλούμε να μην το πυροβολείτε με τα πιστόλια σας σε μια προσπάθεια να το ρίξετε μόνοι σας».

Οι ΗΠΑ παρακολουθούν το ύποπτο κινεζικό κατασκοπευτικό αερόστατο, το οποίο εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Μοντάνα και πιστεύεται ότι κινείται προς τα ανατολικά. Η Κίνα έχει δηλώσει ότι πρόκειται για ερευνητικό αερόπλοιο, κυρίως για μετεωρολογικές μελέτες. Αργότερα, βρέθηκε και δεύτερο μπαλόνι, στη Λατινική Αμερική. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, έπειτα από τον εντοπισμό του κινεζικού μπαλονιού, ακύρωσε επίσκεψη στην Κίνα.

 

Η Κίνα μέσω του ΥΠΕΞ χαρακτήρισε «ατύχημα» την είσοδο «αερόπλοιου» στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ

 

«Η Κίνα ανέκαθεν σεβόταν το διεθνές δίκαιο, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών», υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ένα κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι εντοπίστηκε στη Λατινική Αμερική, ανακοίνωσε χθες Παρασκευή το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, μια ημέρα μετά τον εντοπισμό ενός τέτοιου μπαλονιού στον αμερικανικό εναέριο χώρο. «Έχουμε αναφορές για ένα μπαλόνι που πετά πάνω από τη Λατινική Αμερική. Θεωρούμε ότι πρόκειται για ακόμη ένα κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Πατ Ράιντερ, χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένη τοποθεσία.

Νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν μίλησε τηλεφωνικά με τον κινέζο ομόλογό του Ουάνγκ Γι για να τον ενημερώσει σχετικά με την αναβολή της επίσκεψής του στην Κίνα, κάνοντας λόγο για ανεύθυνη ενέργεια και ξεκάθαρη παραβίαση της κυριαρχίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το Πεκίνο εξέφρασε τη λύπη του για αυτήν την «ακούσια» είσοδο του μπαλονιού στον αμερικανικό εναέριο χώρο, υποστηρίζοντας ότι εξυπηρετεί «ερευνητικούς σκοπούς, κατά κύριο λόγο μετεωρολογικούς».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ