ΗΠΑ
Ενημερώθηκε στις:

Ο Ερντογάν απείλησε τις ΗΠΑ-Πληροφορίες για πιθανή κατάσχεση αμερικανικών περιουσιακών στοιχείων στην Τουρκία αν δεν αποζημιωθεί η Άγκυρα για τα F-35

Μετωπική σύγκρουση Τουρκίας και ΗΠΑ για τα 1,4 δισ δολάρια που δόθηκαν αρχικά για την προμήιθεια F-35.

Πριν λίγο έγινε γνωστό ότι σε δήλωση του ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.Ν. Ερντογάν ανέφερε: "υπήρχαν άνθρωποι που μας απείλησαν πολύ για τους S-400. Σίγουρα θα τους γυρίσετε πίσω τυς S-400.  Όχι, δεν θα το κάνουμε. Αγοράσαμε τους S-400. Είναι στην τσέπη μας αυτή τη στιγμή, αλλά εσείς κρατάτε την υπόσχεσή σας προς εμάς. Τι είναι αυτό; Τώρα μιλάμε για τα F-16, σας τα ζητάμε, αλλά δεν το δίνετε. Είπατε F-35, αλλά δεν κρατήσατε τον λόγο σας. Εάν δεν το κάνετε, θα υπάρξει κόστος".

Πληροφορίες τουρκικής ιστοσελίδας σε κοινωνικό δίκτυο παρουσιάζουν μια τρομερή παρασκηνιακή ένταση ανάμεσα σε ΗΠΑ και Τουρκία, σχετικά με το μεγάλο ποσό που έχει καταβάλει το τουρκικό κράτος στις ΗΠΑ για την συμμετοχή του στο πρόγραμμα των F-35.

Μετά τα τεράστια εμπόδια στην προμήθεια έστω και  μαχητικών αεροσκαφών F-16 VIPER, οι Τούρκοι απειλούν ανεπίσημα προς το παρόν τις ΗΠΑ με κατασχέσεις περιουσιακών τους στοιχείων στην τουρκική επικράτεια.

Τι αναφέρουν οι πληροφορίες της ιστοσελίδας    

“Η Τουρκία φέρεται να έχει ετοιμάσει έναν κατάλογο των αμερικανικών περιουσιακών στοιχείων που θα μπορούσαν να κατασχεθούν, σε περίπτωση που η Ουάσιγκτον δεν αποζημιώσει στην Άγκυρα τα 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια που πλήρωσε για τα F-35.

Η αμερικανική δικηγορική εταιρεία Arnold & Porter φέρεται να ενημέρωσε (τον Λευκό Οίκο) ότι η Άγκυρα έχει δικαίωμα συμψηφισμού με το χρέος".

Επίσης Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε ότι : “οι ΗΠΑ περιμένουν μέχρι τις προεδρικές εκλογές πριν λάβουν απόφαση για το ποσό των 1,4 δολαρίων που καταβλήθηκαν για τα F-35 που δεν έχουν παραδοθεί. Θα τους αναγκάσουμε  να πάρουν μια απόφαση τις επόμενες εβδομάδες”, αναφέρει το ίδιο.

Εκτίμηση για το τι μπορεί να δούμε από εδώ και στο εξής

Δεν γνωρίζουμε αν όλα αυτά είναι αληθινά και υλοποιούνται στο παρασκήνιο, ή απλά αποτελούν τουρκική φωτοβολίδα, αλλά η Άγκυρα πιέζει την Ουάσιγκτον με κάθε τρόπο, αφού είναι εξοργισμένη με την ελληνική αεροπορίκή υπεροπλία στο Αιγαίο.  

Η κυβέρνηση Μπάιντεν αντιμετωπίζει αντίσταση στο σχέδιο πώλησης F-16 στην Τουρκία

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επικοινώνησε με το Κογκρέσο σχετικά με σημαντικές συμφωνίες όπλων για την Τουρκία και την Ελλάδα, αλλά ένας εξέχων γερουσιαστής είναι σθεναρά αντίθετος στην πώληση της Άγκυρας.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ενημέρωσε το Κογκρέσο ότι θέλει να συζητήσει τις προτεινόμενες μεγάλες πωλήσεις όπλων για την Τουρκία και την Ελλάδα, σύμφωνα με δύο Αμερικανούς αξιωματούχους, αλλά ήδη αντιμετωπίζει αντίσταση στο Καπιτώλιο στο αίτημα της Άγκυρας για νέα και αναβαθμισμένα μαχητικά αεροσκάφη F-16.

Το πακέτο όπλων των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Τουρκία θα περιλαμβάνει 40 νέα μαχητικά αεροσκάφη F-16 και 79 κιτ αναβάθμισης για την ανακαίνιση του υπάρχοντος στόλου γηρασμένων F-16 της χώρας.
Η Ελλάδα ζητά να αγοράσει τουλάχιστον 30 μαχητικά αεροσκάφη F-35, τα πιο σύγχρονα αεροσκάφη στο οπλοστάσιο των ΗΠΑ.

Το ελληνικό αίτημα είναι αδιαμφισβήτητο και πολύ πιθανό να εγκριθεί.

Όμως, ενώ η Τουρκία είναι σύμμαχος του ΝΑΤΟ για περισσότερα από 70 χρόνια, αυτό το πακέτο αντιμετωπίζει σκεπτικισμό από μέλη του Κογκρέσου που είναι εξοργισμένα με τον αυταρχικό πρόεδρο της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μεταξύ άλλων για την παραβίαση των πολιτικών ελευθεριών και την άρνησή του μέχρι στιγμής να εγκρίνει την ένταξη στο ΝΑΤΟ. για τη Σουηδία και τη Φινλανδία.

Οι δύο ουδέτερες μέχρι τώρα σκανδιναβικές χώρες, υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στη στρατιωτική συμμαχία μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Εκτιμάται ότι οι ΗΠΑ σκοπεύουν να δώσουν μαχητικά F-16 στην Άγκυρα, για να ισοφαρίσουν τουλάχιστον τα τουρκικά κεφάλαια για το πρόγραμμα των F-35, αλλά η εξόφθαλμα προκλητική συμπεριφορά της Άγκυρας, βρίσκει “ εμπόδια” στην Γερουσία, ενώ η αμερικανική κοινή γνώμη είναι έξαλλη με την χώρα αυτή.

Τώρα αν οι Τούρκοι απειλήσουν και με κατασχέσεις τους Αμερικανούς, τότε όλα θα γίνουν σίγουρα τρομερά δύσκολα για οποιονδήποτε συμβιβασμό.    

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ