ΗΠΑ
Ενημερώθηκε στις:

Η SpaceX του Ελ. Μασκ αναπτύσσει στρατιωτική έκδοση των δορυφόρων Starlink

H SpaceX του Έλον Μασκ ανακοίνωσε ότι θα επεκτείνει το δορυφορικό της σύστημα Starlink στη στρατιωτική σφαίρα με μια νέα γραμμή εθνικής ασφάλειας που ονομάζεται Starshield. Το νέο πρόγραμμα, που παρουσιάστηκε στις 2 Δεκεμβρίου, θα βασιστεί στην εκτόξευση και στην τεχνολογία δορυφορικών επικοινωνιών και θα παρέχει πρόσθετες δυνατότητες για την παροχή ενός ασφαλούς δορυφορικού δικτύου για κρατικούς φορείς.

«Το Starlink έχει σχεδιαστεί για καταναλωτική και εμπορική χρήση, το Starshield έχει σχεδιαστεί για κυβερνητική χρήση, με έμφαση σε τρεις τομείς: Παρατήρηση Γης, Επικοινωνίες, Φιλοξενούμενα ωφέλιμα φορτία», δήλωσε ο Σόγιερ Μέριτ (Sawyer Merritt), επενδυτής και αναλυτής της Tesla σε ένα tweet.

Οι πιο πιθανοί πελάτες του Starshield φαίνεται να είναι ο στρατός και η κοινότητα πληροφοριών των ΗΠΑ, που έχουν ήδη επενδύσει πολλά στη δορυφορική τεχνολογία της SpaceX, με βασικά μερίδια στο σύστημα Starlink.

«Ενώ το Starlink έχει σχεδιαστεί για καταναλωτική και εμπορική χρήση, το Starshield έχει σχεδιαστεί για κρατική χρήση», έγραψε η εταιρεία στον ιστότοπό της. «Η συνεχιζόμενη εργασία της SpaceX με το Υπουργείο Άμυνας και άλλους εταίρους αποδεικνύει την ικανότητά μας να παρέχουμε δυνατότητες στο διάστημα και στο έδαφος σε μεγάλη κλίμακα».

Ο ουκρανικός στρατός βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό στο δίκτυο του Starlink με περισσότερους από 3.200 δορυφόρους επικοινωνίας, ο οποίος παρέχει ευρυζωνική πρόσβαση στο Διαδίκτυο, αλλά ο Μασκ προσπάθησε να τερματίσει τη χρηματοδότηση για τη χρήση του συστήματος Starlink από το Κίεβο τον Οκτώβριο. Ωστόσο, αργότερα αντέστρεψε την πορεία του αφού το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ προσφέρθηκε να διαπραγματευτεί για να αναλάβει τα έξοδα για την προσπάθεια και εν μέρει λόγω διαδικτυακών απειλών από Ουκρανούς αξιωματούχους, ανέφερε το Defense News.

Ο Μασκ επεκτείνεται στον τομέα της στρατιωτικής-βιομηχανικής τεχνολογίας

Οι λεπτομέρειες για το εύρος και τις δυνατότητες του Starshield παραμένουν θολές, συμπεριλαμβανομένου ενός χρονικού πλαισίου για το πότε το σύστημα θα βρίσκεται σε τροχιά και του συνολικού ποσού που επενδύθηκε. Η SpaceX δεν έχει ακόμη ανακοινώσει δοκιμές ή λεπτομέρειες για τα αποτελέσματα των εργασιών της στη στρατιωτική τεχνολογία της.

Η εταιρεία είπε ότι το έργο αρχικά επικεντρώνεται στην ανάπτυξη αισθητήρων και δορυφόρων παρατήρησης της Γης, μαζί με ένα παγκόσμιο σύστημα αστερισμού επικοινωνιών, με βελτιωμένα επίπεδα ασφάλειας, που είναι πιο προηγμένα από το τρέχον σύστημα κρυπτογράφησης δεδομένων του Starlink για στρατιωτική και κυβερνητική χρήση.

«Το Starlink προσφέρει ήδη απαράμιλλη κρυπτογράφηση δεδομένων χρήστη από άκρο σε άκρο. Το Starshield χρησιμοποιεί πρόσθετη κρυπτογραφική ικανότητα υψηλής αξιοπιστίας για να φιλοξενεί ταξινομημένα ωφέλιμα φορτία και να επεξεργάζεται δεδομένα με ασφάλεια, ικανοποιώντας τις πιο απαιτητικές κυβερνητικές απαιτήσεις», σύμφωνα με τη SpaceX.

Η SpaceX οραματίζεται το Starshield ως το κέντρο ενός πακέτου «από άκρο σε άκρο» για την εθνική ασφάλεια. Ο Μασκ προσφέρθηκε να κατασκευάσει τα πάντα, από τις επίγειες κεραίες μέχρι τους δορυφόρους, οι οποίοι θα εκτοξευθούν με τους δικούς του πυραύλους, και να λειτουργήσει το δίκτυο για τους κυβερνητικούς πελάτες του στο διάστημα.

Οι ζεύξεις «δια-δορυφορικών επικοινωνιών» του Starshield θα συνδεθούν επίσης με τους δορυφόρους Starlink. Η εταιρεία του Musk θα επιτρέψει στα τερματικά του συστήματος να συνδεθούν με «δορυφόρους συνεργάτες» προκειμένου να συνδεθούν κυβερνητικά συστήματα άλλων εταιρειών «στο δίκτυο Starshield».

Αυτό θα επιτρέψει στο σύστημα του Starshield να είναι διαλειτουργικό και να μπορεί να ενσωματωθεί με στρατιωτικούς δορυφόρους που χρησιμοποιούνται από τους πελάτες του.

Η SpaceX εξασφαλίζει περισσότερα συμβόλαια με το Πεντάγωνο

Η SpaceX επενδύει όλο και περισσότερο στην επέκταση των κοινών στρατιωτικών/διαστημικών προγραμμάτων της τα τελευταία χρόνια, με το Starshield να αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα πέρα από τις τυπικές εμπορικές αγορές της.

Η Διαστημική Δύναμη των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι είχε συνάψει σύμβαση για τους πυραύλους Falcon 9 και Falcon Heavy της SpaceX το 2020 για να εκτοξεύσει τουλάχιστον το 40% των αποστολών της Εθνικής Ασφάλειας Διαστημικής Εκτόξευσης μεταξύ 2022 και 2027, ανέφερε το C4ISRNET στις 7 Αυγούστου.

Η εταιρεία έλαβε με 149 εκατομμύρια δολάρια την ίδια χρονιά για την κατασκευή τεσσάρων νέων δορυφόρων παρακολούθησης πυραύλων για την Υπηρεσία Διαστημικής Ανάπτυξης, σύμφωνα με έταιρο δημοσίευμα του C4ISRNET.

Την περασμένη εβδομάδα, η SpaceX κέρδισε βασική έγκριση για επέκταση από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών καθώς προσπαθεί να επεκτείνει το δίκτυό της Starlink, το οποίο ο Μασκ υπολόγισε ότι θα μπορούσε να αποφέρει έως και 30 δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα ετησίως, ανέφερε το CNBC.

Το CNBC ανέφερε επίσης ότι το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ έχει σχέδια να δαπανήσει πολλά για να συνεργαστεί με εταιρείες όπως η SpaceX, για να εκτοξεύσει τις δορυφορικές του δυνατότητες επόμενης γενιάς.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ