ΗΠΑ

Ισραήλ-ΗΠΑ σε κοινή αεροπορική άσκηση προσομοίωσης του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν

Η Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ αυτή την εβδομάδα θα πραγματοποιήσει μια από τις μεγαλύτερες ασκήσεις της εδώ και χρόνια με την Πολεμική Αεροπορία των Ηνωμένων Πολιτειών ώστε να προσομοιώνει επιθετικά πλήγματα κατά του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν .

Η άσκηση θα πραγματοποιηθεί από την Τρίτη έως την Πέμπτη πάνω από τη Μεσόγειο Θάλασσα και το Ισραήλ. Θα περιλαμβάνει πτήσεις μεγάλης εμβέλειας, όπως αυτές που ίσως χρειαστεί να κάνουν οι Ισραηλινοί πιλότοι για να φτάσουν στην Ισλαμική Δημοκρατία.
 
Η άσκηση θα περιλαμβάνει ανεφοδιασμούς καθώς και μαχητικά αεροσκάφη και από τις δύο δυνάμεις
 
Η Ουάσιγκτον και το Ισραήλ έχουν υπογράψει μια συμφωνία που θα δίνει το δικαίωμα στις ΗΠΑ να έρθουν να βοηθήσουν το Ισραήλ στην αντιπυραυλική άμυνα σε περιόδους πολέμου, γιαυτό και οι δύο χώρες έχουν πραγματοποιήσει πολυάριθμες κοινές ασκήσεις αεράμυνας τα τελευταία χρόνια.
 

Η ένταση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν παραμένει υψηλή

Το Ιράν, το οποίο διαθέτει πάνω από 1.000 βαλλιστικούς πυραύλους μικρού και μεσαίου βεληνεκούς, συνεχίζει να διακινεί λαθραία όπλα σε χώρες και μη κρατικούς παράγοντες όπως η Χεζμπολάχ, η οποία εκτιμάται ότι διαθέτει οπλοστάσιο περίπου 50.000 πυραύλων στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ.

 

Με υψηλές εντάσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και την περιφερειακή εχθρότητα, το Ισραήλ και η Ισλαμική Δημοκρατία αλληλοαπειλούνται με τους ανώτερους αξιωματικούς να δηλώνουν ότι οι στρατοί τους είναι ικανοί να χτυπήσουν τον άλλον.

Το Ισραήλ έχει αυξήσει σημαντικά το επίπεδο ετοιμότητάς του και έχει λάβει μέτρα κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους για να προετοιμάσει μια αξιόπιστη στρατιωτική επιλογή κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν.
 
Ο αμυντικός προϋπολογισμός 58 δισεκατομμυρίων NIS που ορίστηκε για τον IDF το επόμενο έτος αναμένεται να επιτρέψει στον ισραηλινό στρατό να επικεντρωθεί στις απειλές που θέτει το Ιράν σε ολόκληρη την περιοχή, με κάποια NIS 3,5b. προορίζεται ειδικά για αυτό.
 

Η επικείμενη άσκηση συζητήθηκε από τον Αρχηγό του Επιτελείου της IDF, Αντιστράτηγο. Ο Kohavi, ο οποίος επέστρεψε στο Ισραήλ μία ημέρα νωρίτερα από την προγραμματισμένη έγινε εσπευσμένα μετά από τον φονικό διπλό βομβαρδισμού έγινε στην Ιερουσαλήμ,αμέσως συναντήθηκε με ανώτερους Αμερικανούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου του Μικτού Επιτελείου Στρατηγού Mark Milley και του διοικητή της CENTCOM, στρατηγού Michael Kurilla.

 

Τον τελευταίο χρόνο, οι δυνάμεις IDF και CENTCOM πραγματοποίησαν πολλές κοινές ασκήσεις καθώς και επιχειρησιακές αποστολές.

 

Ο Kurilla βρισκόταν στο Ισραήλ μια εβδομάδα πριν από την επίσκεψη του Kohavi και περιόδευσε τα βόρεια σύνορα καθώς και τον στόλο των μαχητικών αεροσκαφών F-35 Adir stealth της IAF .

«Λειτουργούμε μαζί σε όλα τα μέτωπα για να συγκεντρώσουμε πληροφορίες, να εξουδετερώσουμε τις απειλές και να προετοιμαστούμε για διάφορα σενάρια είτε σε έναν είτε σε πολλαπλούς στίβους».

Ο Αρχηγός του Επιτελείου του IDF Αντιστράτηγος. Aviv Kohavi
 

«Λειτουργούμε μαζί σε όλα τα μέτωπα για να συγκεντρώσουμε πληροφορίες, να εξουδετερώσουμε απειλές και να προετοιμαστούμε για διάφορα σενάρια είτε σε μία είτε σε πολλαπλές αρένες», είπε ο Kohavi κατά την επίσκεψη του Kurilla, πρόσθεσε ότι οι δύο χώρες «αναπτύσσουν κοινές στρατιωτικές δυνατότητες με επιταχυνόμενο ρυθμό» κατά του Ιράν και άλλων απειλών στη Μέση Ανατολή.

 

Ο απερχόμενος υπουργός Άμυνας Μπένι Γκαντζ είπε στους δημοσιογράφους στις αρχές του μήνα ότι ενώ το Ισραήλ έχει τις δυνατότητες να χτυπήσει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν , ο υποψήφιος πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου πρέπει να εξετάσει το θέμα «προσεκτικά» πριν δώσει την εντολή.

 

«Το Ισραήλ έχει την ικανότητα να δράσει στο Ιράν. Έχουμε την ετοιμότητα, τις δυνατότητες ανάπτυξης και τα μακροπρόθεσμα σχέδια που διαχειριζόμαστε. Πρέπει να προετοιμαστούμε για αυτό το ενδεχόμενο και θα πρέπει επίσης να εξετάσουμε αυτό το θέμα πολύ προσεκτικά πριν το πραγματοποιήσουμε», είπε.

«Το Ισραήλ έχει την ικανότητα να δράσει στο Ιράν. Έχουμε την ετοιμότητα, τις δυνατότητες ανάπτυξης και τα μακροπρόθεσμα σχέδια που διαχειριζόμαστε. Πρέπει να προετοιμαστούμε για αυτό το ενδεχόμενο, και θα πρέπει επίσης να εξετάσουμε αυτό το θέμα πολύ προσεκτικά πριν το πραγματοποιήσουμε».

Υπουργός Άμυνας Benny Gantz
 

Σύμφωνα με τον Gantz, η επιλογή να χτυπήσει το Ιράν «θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη και αυτό το θέμα θα πρέπει επίσης να εξεταστεί πολύ προσεκτικά πριν εφαρμοστεί».

 

 
 
 
 
 
 
 
 
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Δεν σταματούν πουθενά! Ρωσικό ΥΠΑΜ: Στρατιώτες του ΝΑΤΟ στις μάχες ως μισθοφόροι-40.000 Ρώσοι ξεχύνονται να καταλάβουν το Κουπιάνσκ (βίντεο)

Μήπως ο “μυστηριώδης” έως τώρα θάνατος του Ναβάλνι ήταν μήνυμα του Κρεμλίνου στην δύση για πιθανή δράση του ΝΑΤΟ στην...