ΗΠΑ

Μπάιντεν, στο COP27: Η κλιματική κρίση απειλεί την ύπαρξη του πλανήτη

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, επέστησε την προσοχή, την Παρασκευή, στη διάσκεψη για το κλίμα COP27 στην Αίγυπτο, ότι η κλιματική κρίση που αντιμετωπίζει ο πλανήτης αποτελεί υπαρξιακή απειλή για την ανθρωπότητα.

Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος υποσχέθηκε ότι οι ΗΠΑ θα σεβαστούν τις δεσμεύσεις τους στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής, αναφέρει το Reuters . «Η κλιματική κρίση αφορά την ανθρώπινη ασφάλεια, την οικονομική ασφάλεια, την περιβαλλοντική ασφάλεια, την εθνική ασφάλεια και την ίδια την ύπαρξη του πλανήτη», είπε ο Μπάιντεν, προτού υπογραμμίσει τα βήματα που γίνονται από τις ΗΠΑ, τη δεύτερη μεγαλύτερη πηγή εκπομπών αερίων θερμοκηπίου στον κόσμο.

«Ως πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, μπορώ να πω με σιγουριά ότι οι ΗΠΑ θα επιτύχουν τους στόχους τους για μείωση των εκπομπών κατά 50-52% έως το 2030», δήλωσε επίσης ο ηγέτης του Λευκού Οίκου. «Όλες οι χώρες πρέπει να κάνουν περισσότερα. Σε αυτή τη συνάντηση πρέπει να ανανεώσουμε και να αυξήσουμε τις φιλοδοξίες μας για το κλίμα», δήλωσε. Μέσα από την ομιλία του, στόχευσε να υπενθυμίσει στους εκπροσώπους που συγκεντρώθηκαν στο Σαρμ ελ Σέιχ να μην εγκαταλείψουν τον στόχο να διατηρηθεί η μέση παγκόσμια άνοδος της θερμοκρασίας στους +1,5 βαθμούς Κελσίου, προκειμένου να αποφευχθούν οι ισχυρότερες επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Η έκκληση του έρχεται στο πλαίσιο στο οποίο μια σειρά από άλλες κρίσεις - από τον πόλεμο στην Ουκρανία, μέχρι τον καλπάζοντα πληθωρισμό - αποσπούν την προσοχή της διεθνούς προσοχής από την κλιματική κρίση. «Σε αυτό το πλαίσιο, είναι πιο επείγον από ποτέ να ενισχύσουμε τις δεσμεύσεις μας για το κλίμα. Ο πόλεμος που διεξάγει η Ρωσία απλώς αυξάνει την επείγουσα ανάγκη για τον κόσμο να απαλλαγεί από την εξάρτησή του από τα ορυκτά καύσιμα», είπε ο Μπάιντεν. Η ομιλία του στο COP27 διήρκεσε 22 λεπτά και διακόπηκε για λίγα δευτερόλεπτα από ακτιβιστές κατά των ορυκτών ενέργειας.

Η συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα στοχεύει να περιορίσει την υπερθέρμανση του πλανήτη σε όχι περισσότερο από +2 βαθμούς Κελσίου σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή, και αν είναι δυνατόν, ακόμη και στους +1,5 βαθμούς Κελσίου. Το κείμενο προβλέπει την κατανομή των ευθυνών, αλλά «κάνει τη διαφορά» μεταξύ των χωρών σε αυτό το πλαίσιο. Ωστόσο, οι αναπτυσσόμενες χώρες υπενθυμίζουν τακτικά στις αναπτυγμένες χώρες την ευθύνη τους για τις εκπομπές, ζητώντας τους να κάνουν περισσότερα.

«Δεν μπορούμε πλέον να επικαλούμαστε άγνοια για τις συνέπειες των πράξεών μας ή να συνεχίσουμε να κάνουμε τα ίδια λάθη», επέμεινε ο Αμερικανός πρόεδρος. Στο πλαίσιο που ψήφισαν οι Αμερικανοί, την Τρίτη, στις ενδιάμεσες εκλογές, ο Μπάιντεν δεν ήταν παρών, τη Δευτέρα και την Τρίτη, στη COP27, τη σύνοδο κορυφής που συγκεντρώνει εκατό αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων στο Σαρμ ελ Σέιχ. Έκανε μια σύντομη στάση στην Αίγυπτο πριν ταξιδέψει στην Καμπότζη για μια σύνοδο κορυφής του ASEAN και στην Ινδονησία για τη σύνοδο κορυφής της G20.
 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ