ΗΠΑ

Αντι-drone εξελίξεις στη Σ. Αραβία! Η CENTCOM προχωρά στην ενοποίηση της αεράμυνας

Παρά τον σάλο στο Καπιτώλιο και τη σπάνια δημόσια κριτική από τον Λευκό Οίκο, η διαμάχη μεταξύ της κυβέρνησης Μπάιντεν και της Σαουδικής Αραβίας μέχρι στιγμής δεν έχει εμποδίσει τον τακτικό στρατιωτικό συντονισμό με το Ριάντ, λένε Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Μία από τις κορυφαίες προτεραιότητες της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ, να πειστούν τα κράτη της Μέσης Ανατολής να συνδυάσουν τα δίκτυά τους αεροπορικής και πυραυλικής άμυνας για συλλογική προστασία κατά του Ιράν, παραμένει πλήρως στο τραπέζι, ενημέρωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι κοντά στις συζητήσεις.

Για το σκοπό αυτό, ο διοικητής της CENTCOM, Στρατηγός Μάικλ "Έρικ" Κουρίλα (Michael "Erik" Kurilla) και το επιτελείο του συζητούν τους τελευταίους μήνες με περιφερειακούς ομολόγους του μια πρόταση για τη δημιουργία ενός νέου χώρου εκπαίδευσης στη Σαουδική Αραβία για πειραματισμό με νέες και υπάρχουσες τεχνολογίες αντιμετώπισης drones.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Σκεφτείτε το σαν ένα βεληνεκές τυφεκιού για άμυνα από αέρα και πυραύλων», είπε ο Αναπληρωτής Διευθυντής Επιχειρήσεων, Στρατηγός Τζον Κόγκμπιλ (John Cogbill), στο Al-Monitor σε μια αποκλειστική συνέντευξη στα κεντρικά γραφεία της CENTCOM. «Μπορείτε να βάλετε [ένα σύστημα] στους ρυθμούς του, να λάβετε αυτά τα σχόλια και να δοκιμάσετε τα όριά του».

Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι το πεδίο, που προσωρινά ονομάστηκε Red Sands Integrated Experimentation Center (ένα νεύμα στο White Sands Missile Range, το κορυφαίο πεδίο δοκιμών του αμερικανικού στρατού στο Νέο Μεξικό), θα διαδραματίσει βασικό ρόλο στον στόχο της κυβέρνησης Μπάιντεν για ενίσχυση της εμπιστοσύνης και της συνεργασίας μεταξύ Αράβων και τελικά Ισραηλινών στρατιωτών για συλλογική άμυνα κατά του Ιράν.

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως από το NBC, ένα πλεονέκτημα για την τοποθέτηση του χώρου δοκιμών Red Sands στη Σαουδική Αραβία είναι ότι οι ΗΠΑ και οι εταίροι τους μπορούν να δοκιμάσουν τις δυνατότητες ηλεκτρονικού πολέμου μακριά από κέντρα πολιτών. Οι αναλυτές λένε ότι η μεγαλύτερη απόσταση από τα σύνορα του Ιράν και της Υεμένης είναι επίσης προτιμότερη, καθώς αυξάνει τον χρόνο απόκρισης στα εισερχόμενα βλήματα.

Αν και δεν είναι ο ρητός σκοπός του Red Sands, η στενότερη συνεργασία με τις χώρες του Κόλπου θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει να δοθεί στις ΗΠΑ ένα πλεονέκτημα στην αγορά των drone της περιοχής, όπου η κινεζική τεχνολογία έχει εμφανιστεί και στις δύο πλευρές της σύγκρουσης μεταξύ του Ιράν και των γειτόνων του.

Η ευρύτερη ώθηση της CENTCOM προς την ενσωμάτωση της αεράμυνας στη Μέση Ανατολή έρχεται ως ένα είδος αντιστάθμισης για την απόφαση της Ουάσιγκτον να αποσύρει μερικές από τις δικές της αντιπυραυλικές άμυνες και συστοιχίες Patriot από την περιοχή του Κόλπου τα τελευταία χρόνια ως προετοιμασία για μακροπρόθεσμη αντιπαράθεση με τη Ρωσία και την Κίνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Απόστρατοι στρατηγοί των ΗΠΑ στη μισθοδοσία της Σαουδικής Αραβίας

Μια εκτεταμένη έρευνα που δημοσιεύτηκε από την Washington Post την Τρίτη μετά από χρόνια σκάψιμο και νομικές μάχες με την κυβέρνηση των ΗΠΑ δείχνει ότι τουλάχιστον 15 απόστρατοι Αμερικανοί στρατηγοί και ναύαρχοι έχουν εργαστεί ως αμειβόμενοι σύμβουλοι για το υπουργείο Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας από το 2016.

«Οι αμειβόμενοι σύμβουλοι της Σαουδικής Αραβίας περιλαμβάνουν τον συνταξιούχο στρατηγό πεζοναύτη Τζέιμς Λ. Τζόουνς, σύμβουλο εθνικής ασφάλειας του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, και τον απόστρατο στρατηγό Κιθ Αλεξάντερ, ο οποίος ηγήθηκε της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας υπό τον Ομπάμα και τον Πρόεδρο Τζορτζ Μπους». Η Post ανέφερε, επικαλούμενη έγγραφα περισσότερων από 4.000 σελίδων που αποκτήθηκαν μέσω των αρχειοθετήσεων του Νόμου για την Ελευθερία της Πληροφορίας (FOIA).

Η Post σημείωσε ότι «μήνυσε τον στρατό, την Πολεμική Αεροπορία, το Ναυτικό, το Σώμα Πεζοναυτών και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε ομοσπονδιακό δικαστήριο» για την αναζήτηση των εγγράφων, τα οποία τελικά έλαβε η εφημερίδα μετά από παρατεταμένη νομική διαμάχη.

«Το Κογκρέσο επιτρέπει σε συνταξιούχους στρατιώτες καθώς και σε εφέδρους να εργάζονται για ξένες κυβερνήσεις, εάν πρώτα λάβουν έγκριση από το τμήμα των ενόπλων δυνάμεων τους και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ», επεσήμανε η εφημερίδα. «Αλλά η κυβέρνηση των ΗΠΑ πάλεψε να κρατήσει μυστικές τις προσλήψεις. Για χρόνια, απέκρυψε σχεδόν όλες τις πληροφορίες σχετικά με την πρακτική, συμπεριλαμβανομένων των χωρών που απασχολούν τους πιο συνταξιούχους στρατιωτικούς των ΗΠΑ και πόσα χρήματα διακυβεύονται».

Συνολικά, η Post διαπίστωσε ότι «περισσότεροι από 500 συνταξιούχοι στρατιωτικοί των ΗΠΑ - συμπεριλαμβανομένων δεκάδων στρατηγών και ναυάρχων - έχουν αναλάβει προσοδοφόρες θέσεις εργασίας από το 2015 εργαζόμενοι για ξένες κυβερνήσεις», όπως η Σαουδική Αραβία, η Λιβύη, η Τουρκία και το Κουβέιτ, κυρίως με την επίσημη έγκριση των στρατιωτικών κλάδων των ΗΠΑ. «Τα αρχεία δείχνουν ότι σπάνια απορρίπτουν ένα αίτημα εργασίας», αναφέρει η Post.

Η Post τόνισε ορισμένες περιπτώσεις πρώην στρατιωτικών αξιωματούχων που έπαιρναν «ξένες δουλειές ή δώρα χωρίς να ειδοποιήσουν καθόλου την κυβέρνηση των ΗΠΑ», αναφέροντας το εξέχον παράδειγμα του συνταξιούχου υποστράτηγου Μάικλ Φλιν, ενός πιστού του Τραμπ που συγκέντρωσε σχεδόν 450.000 δολάρια σε πληρωμές από την Τουρκία και τη Ρωσία το 2015 χωρίς να λάβει έγκριση από αξιωματούχους των ΗΠΑ. Άλλοι πρώην στρατιωτικοί που κατονομάζονται στην ιστορία της Post ως αμειβόμενοι σύμβουλοι του υπουργείου Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας περιλαμβάνουν τον συνταξιούχο διοικητή της Πολεμικής Αεροπορίας, στρατηγό Τζον Ντούκετ (John Doucette) και τον απόστρατο υποστράτηγος Καρλ Έικενμπέρι (Karl Eikenberry).

Η Κέιτ Κίζερ, ανώτερη συνεργάτιδα στο Κέντρο Διεθνούς Πολιτικής, έγραψε στο Twitter ότι η αναφορά παρέχει περαιτέρω στοιχεία ότι «ο πόλεμος και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» είναι «μεγάλη υπόθεση για τους στρατιωτικούς ηγέτες των ΗΠΑ μετά την θητεία τους».

Η Post δημοσίευσε την εκρηκτική της ιστορία, καθώς ένας αυξανόμενος αριθμός Δημοκρατικών βουλευτών πιέζει για μια συνολική επανεξέταση των μακροχρόνιων διπλωματικών και στρατιωτικών σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας στον απόηχο της απόφασης του ΟΠΕΚ να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου, αυξάνοντας τις τιμές στις ΗΠΑ και διεθνώς. Η Σαουδική Αραβία λαμβάνει περίπου το 70% των όπλων της από τις ΗΠΑ πέρα ​​από άλλη στρατιωτική και υλικοτεχνική υποστήριξη.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ