ΗΠΑ

Σύμβουλος του Μπάιντεν υπερασπίζεται τη «φιλελεύθερη παγκόσμια τάξη»

Ενώ βρισκόταν στη Μαδρίτη για τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ την Πέμπτη, ο Μπάιντεν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο: "Πόσο καιρό είναι δίκαιο να περιμένουμε από τους Αμερικανούς οδηγούς και τους οδηγούς σε όλο τον κόσμο να πληρώνουν αυτό το ασφάλιστρο για αυτόν τον πόλεμο;", αναφερόμενος στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, τον οποίο ο Μπάιντεν έχει κατηγορήσει εν μέρει για την αύξηση των τιμών της βενζίνης στις ΗΠΑ.

 "Ο Μπάιντεν είπε ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία σχέση με το θέμα του πετρελαίου: "Όσο χρειαστεί" και τόνισε ότι δεν μπορεί να επιτραπεί στη Ρωσία να κερδίσει τον πόλεμο.

Ο Ντις, ο οποίος είναι διευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου, έδινε συνέντευξη την Πέμπτη στον Βίκτορ Μπλάκγουελ του CNN, ο οποίος αναφέρθηκε στα σχόλια του Μπάιντεν όταν τον ρώτησε τι θα έλεγε στις αμερικανικές οικογένειες που δεν μπορούν να πληρώσουν τιμές βενζίνης όπως 4,85 δολάρια το γαλόνι για τους μήνες ή τα χρόνια που θα χρειαστεί ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας για να τελειώσει.

"Λοιπόν, αυτό που ακούσατε από τον πρόεδρο σήμερα ήταν μια σαφής διατύπωση του διακυβεύματος", δήλωσε ο Ντιζ. "Πρόκειται για το μέλλον της φιλελεύθερης παγκόσμιας τάξης και πρέπει να παραμείνουμε σταθεροί. Αλλά ταυτόχρονα, αυτό που θα έλεγα σε αυτή την οικογένεια και στους Αμερικανούς σε όλη τη χώρα είναι ότι έχετε έναν πρόεδρο και μια κυβέρνηση που θα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να αμβλύνουν αυτές τις αυξήσεις των τιμών και να τις μειώσουν".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η κυβέρνηση Μπάιντεν αντιμετωπίζει ισχυρές πιέσεις για την καταπολέμηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, ο οποίος έφτασε σε υψηλό 40 ετών τον Μάιο και έχει αυξήσει το κόστος για προϊόντα όπως η βενζίνη, τα τρόφιμα και τα είδη ένδυσης. Αν και ο Μπάιντεν απέδωσε εν μέρει την αύξηση του κόστους στην εισβολή του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία, ένας έλεγχος γεγονότων από το Newsweek διαπίστωσε ότι, ενώ η σύγκρουση επηρέασε τον πληθωρισμό, δεν ήταν η αιτία.

Σύμφωνα με το World101, ένα διαδικτυακό μάθημα από το think tank του Council on Foreign Relations, η "φιλελεύθερη παγκόσμια τάξη" αναφέρεται σε μια "σειρά από διεθνείς οργανισμούς και συμφωνίες για την προώθηση της παγκόσμιας συνεργασίας σε θέματα όπως η ασφάλεια, το εμπόριο, η υγεία και η νομισματική πολιτική". Δημιουργήθηκε από τους παγκόσμιους ηγέτες στον απόηχο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, σε μια προσπάθεια να αποτραπεί η εκτροπή του κόσμου σε τέτοια βία ξανά, και οι ΗΠΑ "υπερασπίζονται" το σύστημα από τότε, σύμφωνα με το επεξηγηματικό πρόγραμμα.

Παρόλα αυτά, τα σχόλια του Ντιζ δέχθηκαν αντιδράσεις από τους συντηρητικούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η φράση "Φιλελεύθερη Παγκόσμια Τάξη" ήταν το πρωί της Παρασκευής το trend στο Twitter.

Η Ρεπουμπλικανή εκπρόσωπος Marjorie Taylor από τη Τζόρτζια, για παράδειγμα, έγραψε στο Twitter: "Ο πληθωρισμός προκαλεί στενότητα χρημάτων σε πολλούς ανθρώπους, ειδικά σε ηλικιωμένους πολίτες που μόλις και μετά βίας μπορούν να αγοράσουν τρόφιμα. Οι συνεχείς υψηλές τιμές της βενζίνης προκαλούν τους ανθρώπους να οδηγούν λιγότερο επειδή δεν μπορούν να το αντέξουν οικονομικά. Δεν θα πληρώσουμε για τη φιλελεύθερη τάξη πραγμάτων του Μπάιντεν. Οι άνθρωποι είναι θυμωμένοι".

Ο J.R. Majewski, υποψήφιος για τη Βουλή των Αντιπροσώπων του Οχάιο, ο οποίος κάποτε ζωγράφισε την αυλή του σε πανό υπέρ του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, κατηγόρησε την έκκληση του Ντις να προστατεύσει το μέλλον της φιλελεύθερης παγκόσμιας τάξης ότι αποτελεί μέρος ενός "παγκοσμιοποιητικού πραξικοπήματος".

"Όταν οι σύμβουλοι του Λευκού Οίκου βγαίνουν στην τηλεόραση και λένε ότι θα πρέπει απλώς να συνεχίσουμε να πληρώνουμε υψηλές τιμές βενζίνης για να διατηρήσουμε τη "φιλελεύθερη παγκόσμια τάξη" ανέπαφη, τότε είναι που κάθε Αμερικανός πρέπει να ξυπνήσει και να αρχίσει να δίνει προσοχή", έγραψε στο Twitter.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Άλλα κόλπα με το Ισραήλ με τεχνολογία C-UAS κατά των τουρκικών UCAV-Στα σκαριά σχέδιο ανάπτυξης ελληνικών πλοίων-αεροσκαφών μέσα σε αμερικανικές δυνάμεις στην Α.Μεσόγειο

Το αμερικανο- εβραίικό ινστιτούτο jinsa ζητά από την Ουάσιγκτον να σταλούν μόνιμα στην Ελλάδα αντιτορπιλικά (DDG) ενώ...