Black Hawk
ΗΠΑ

Ο στρατός των ΗΠΑ ίσως παρήγγειλε την τελευταία παρτίδα Black Hawk (Εικόνες)

Ο αμερικανικός στρατός την Δευτέρα επιβεβαίωσε μία παραγγελία αξίας 2,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην εταιρεία Sikorsky για τουλάχιστον 120 αεροσκάφη. Η αγορά αυτή μπορεί να είναι και η τελευταία του στρατού των ΗΠΑ για ελικόπτερα Black Hawk.

Το πενταετής συμβόλαιο έρχεται μήνες πριν την επιλογή του αμερικανικού στρατού για την εταιρεία που θα κατασκευάσει τον αντικατάσταση του UH-60, ένα ελικόπτερο που αποτελεί βασικό μέρος του στρατού των ΗΠΑ για περισσότερες από τέσσερεις δεκαετίες.

"Αυτή η πολυετής συμφωνία επιτρέπει τον αμερικανικό στρατό να καλύψει τις τωρινές και μελλοντικές ανάγκες δυνατοτήτων μέσω αναβαθμίσεων, ανακατασκευών, αντικαταστάσεων και τεχνολογικών εισαγωγών," είπε ο υπεύθυνος διαχειριστής του προγράμματος πολυχρηστικών ελικοπτέρων του αμερικανικού στρατού, Clavin Lane. "Οι αποδόσεις αυτού του συμβολαίου εκμεταλλεύονται με τον καλύτερο τρόπο την χρήση περιορισμένων πηγών, με αποτέλεσμα άμεσα οικονομικά οφέλη για τον αμερικανικό στρατό και τους φορολογούμενος των Ηνωμένων Πολιτειών."

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πρόκειται για την δέκατη φορά που ο στρατός της χώρας πραγματοποιεί μία πολυετή προμήθεια. Εάν όλες οι άλλες επιλογές εγκαταλειφθούν, τότε η παραγγελία 120 αεροσκαφών μπορεί ακόμη και να διπλασιαστεί, καταλήγοντας  στην απόκτηση 255 αεροσκαφών για τις ΗΠΑ και του συμμάχους τους.

"Η Sikorsky συνεχίζει να εκσυγχρονίζει και να βελτιώνει το Black Hawk για να καλύψει τις απαιτητικές και εξελισσόμενες αποστολές, παραδίδοντας συνεχώς αεροσκάφη. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας μίας θερμής γραμμής παραγωγής, μίας σταθερή αλυσίδα προμήθειας με καλές βάσεις και ένα ψηφιακό εργοστάσιο," είπε η εταιρεία σε δήλωση που έγινε μετά την ανακοίνωση. 

Πώς τα Επιχειρούν οι ΗΠΑ;

Σήμερα, οι Ηνωμένες Πολιτείες και 28 σύμμαχοί τους πετούν Black Hawk. Το αεροσκάφος βρίσκεται στο οπλοστάσιο των ΗΠΑ από τα τέλη της δεκαετίας του '70. Ο στρατός των ΗΠΑ χρησιμοποιεί Βlack Hawk για την μεταφορά στρατευμάτων και απομάκρυνση τραυματιών, το ΠΝ τους το χρησιμοποιεί για να κυνηγά υποβρύχια, το σώμα Πεζοναυτών τους διαθέτει ένα μικρό στόλο για περιστασιακή μεταφορά του προέδρου και η ΠΑ τους το χρησιμοποιεί για αναζήτηση και διάσωση στη μάχη. Η αμερικανική διοίκηση ειδικών επιχειρήσεων πετά ειδικά τροποποιημένα Black Hawk, συμπεριλαμβανομένων αυτών που χρησιμοποιήθηκαν το 2011 για την δολοφονία του Osama bin Laden. Εσωτερικά, το αεροσκάφος χρησιμοποιείται από την εθνική φρουρά του κράτους σε καταστροφές και για αποστολές αναζήτησης και διάσωσης.

Ακόμη και εάν ο στρατός δεν αγοράσει άλλα Black Hawk, τα ελικόπτερα αναμένεται να επιχειρούν για αρκετές δεκαετίες ακόμη. Η Sikorsky ανέφερε πως προγραμματίζει αναβάθμιση των υπόλοιπων αεροσκαφών. 

"Η Sikorsky συνεχίζει να επενδύει στην πλατφόρμα Black Hawk, έτσι ώστε να παραδίδει στους πελάτες το ανταγωνιστικό αποτέλεσμα που χρειάζονται," ανέφερε η Nathalie Previte, αντιπρόεδρος των προγραμμάτων στρατού και αεροπορίας της εταιρείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στο τέλος, το Κογκρέσο είναι αυτό που θα αποφασίσει εάν ο αμερικανικός στρατός θα αγοράσει άλλα Black Hawk. Τον Μάρτιο, η αμερικανική ΠΑ ανακοίνωσε πως σκοπεύει να μειώσει τον στόλο Black Hawk της, τώρα που έχουν μειωθεί οι επιχειρήσεις σε Μέση Ανατολή και Αφγανιστάν, μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες συνεχούς παρουσίας. 

Αντικατάσταση

Ο αμερικανικός στρατός αναμένεται να επιλέξει νικητή τον Σεπτέμβριο για τον διαγωνισμό αντικατάστασης του Black Hawk. Η Sikorsky, η οποία αποτελεί μέρος της Lockheed Martin, έχει συνεργαστεί με την Boeing για να λάβει μέρος στον διαγωνισμό με ένα ελικόπτερο ομοαξονικών ροτόρων με ονομασία Defiant-X. Ο ανταγωνιστής του, το Bell V-280 Valor, είναι ένα tiltrotor (οι ρότορες του παίρνουν κλίση) αεροσκάφος που απογειώνεται και προσγειώνεται κάθετα, αλλά μπορεί να περιστρέψει τους έλικές του για να πετάει με ταχύτητες αεροσκαφών σταθερών πτερύγων. 

GALLERY

Black Hawk
Black Hawk
Black Hawk
Black Hawk
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Κόλαφος για την Τουρκία με NAVTEX από την Ελλάδα σε χώρο Αιγυπτιακής δικαιοδοσίας μετά από αίτημα του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας

Αν αυτό δεν είναι αναγνώριση του φερέγγυου ρόλου που επιτελεί η Ελλάδα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, τι άλλο...