ΗΠΑ

Νέα μελέτη καταλήγει στο ότι τα lockdowns προκάλεσαν τουλάχιστον 170.000 επιπλέον θανάτους στις ΗΠΑ

Η μελέτη που διεξήχθη από το Εθνικό Γραφείο Οικονομικών Ερευνών (NBER) διαπίστωσε ότι υπάρχουν συντηρητικά 170.000 και πλέον επιπλέον θάνατοι  στις ΗΠΑ μέχρι το 2020 και το 2021.

Η μελέτη σημειώνει ότι ο πραγματικός αριθμός είναι πιθανότατα πιο κοντά στις 200.000 επειδή δεν λήφθηκαν υπόψη πάνω από 70.000 λεγόμενοι "μη μετρημένοι θάνατοι από Covid", δηλαδή άνθρωποι που μπορεί να πέθαναν μόνο με τον ιό και όχι από αυτόν.

Οι ερευνητές έγραψαν ότι "αθροίζοντας τις εκτιμήσεις μας σε όλες τις αιτίες και τις ηλικιακές ομάδες, υπολογίζουμε 171.000 επιπλέον θανάτους χωρίς Covid μέχρι το τέλος του 2021 συν 72.000 μη μετρημένους θανάτους Covid. Ο Economist συγκέντρωσε δεδομένα θνησιμότητας σε εθνικό επίπεδο από όλο τον κόσμο και λαμβάνει μια παρόμοια εκτίμηση για τις ΗΠΑ, η οποία είναι 199.000 (συμπεριλαμβανομένων τυχόν μη μετρημένων Covid) ή περίπου 60 άτομα ανά 100.000 πληθυσμό (Global Change Data Lab 2022)".

Όπως σημειώνουν οι ερευνητές, "Το παρόν έγγραφο αναφέρει σημαντικές και ιστορικές βλάβες στην υγεία που βιώθηκαν στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της πανδημίας, εκτός από εκείνες που προκλήθηκαν άμεσα από το Covid".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Προσθέτουν ότι "ενώ οι θάνατοι από το Covid πλήττουν συντριπτικά τους ηλικιωμένους, οι απόλυτοι αριθμοί των υπερβολικών θανάτων χωρίς το Covid είναι παρόμοιοι για καθεμία από τις ηλικιακές ομάδες 18-44, 45-64 και άνω των 65 ετών, χωρίς ουσιαστικά να υπάρχουν συνολικά υπερβολικοί θάνατοι παιδιών. Η θνησιμότητα από όλες τις αιτίες κατά τη διάρκεια της πανδημίας ήταν αυξημένη κατά 26% για τους ενήλικες εργάσιμης ηλικίας (18-64), σε σύγκριση με 18% για τους ηλικιωμένους".

Το επίπεδο των υπερβολικών θανάτων συμβαδίζει με τα ευρήματα άλλων μελετών σε όλο τον κόσμο, οι οποίες διαπίστωσαν ότι παντού όπου κλειδώθηκε η πανδημία σημειώθηκε παρόμοια έξαρση στα ποσοστά θνησιμότητας.

Οι ερευνητές του NBER δηλώνουν ότι "για την Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της, η εκτίμηση είναι σχεδόν ταυτόσημη, με 64 υπερβολικούς θανάτους χωρίς ΚΟΒ ανά 100 χιλ. άτομα".

Επισημαίνουν επίσης ότι "Αντίθετα, η εκτίμηση για τη Σουηδία είναι -33, πράγμα που σημαίνει ότι οι μη κοβιδικές αιτίες θανάτου ήταν κάπως χαμηλές κατά τη διάρκεια της πανδημίας".

"Υποψιαζόμαστε ότι ορισμένες από τις διεθνείς διαφορές οφείλονται στο πρότυπο που χρησιμοποιείται για τον χαρακτηρισμό ενός θανάτου ως Covid, αλλά ίσως και το αποτέλεσμα της Σουηδίας να σχετίζεται με την ελαχιστοποίηση της διατάραξης του φυσιολογικού τρόπου ζωής των πολιτών της", προσθέτουν οι ερευνητές.

Με άλλα λόγια, η Σουηδία δεν έβαλε λουκέτο και επίσης δεν παρουσίασε αύξηση των ποσοστών θνησιμότητας εκτός Covid.

Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τον περασμένο μήνα δείχνουν ότι η Σουηδία είχε λιγότερους κατά κεφαλήν θανάτους από το COVID από ό,τι το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, παρά την άρνησή της να επιβάλει αυστηρά λουκέτα και εντολές μάσκας, όπως πολλές άλλες κοντινές χώρες.

"Το 2020 και το 2021, η χώρα είχε ένα μέσο υπερβολικό ποσοστό θανάτων 56 ανά 100.000 - σε σύγκριση με 109 στο Ηνωμένο Βασίλειο, 111 στην Ισπανία, 116 στη Γερμανία και 133 στην Ιταλία", ανέφερε η Telegraph.

Μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins και δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα παγκόσμια λουκέτα είχαν πολύ πιο επιζήμιο αντίκτυπο στην κοινωνία από ό,τι παρήγαγαν οποιοδήποτε όφελος, με τους ερευνητές να προτρέπουν ότι "είναι αβάσιμα και θα πρέπει να απορριφθούν ως μέσο πολιτικής για την πανδημία".

"Ενώ αυτή η μετα-ανάλυση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα lockdowns είχαν ελάχιστες έως καθόλου επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, επέβαλαν τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό κόστος όπου υιοθετήθηκαν", κατέληξαν οι ερευνητές.

Αναφερόμενοι στη νέα μελέτη, οι New York Times σημείωσαν ότι "το ποσοστό θανάτου από όλες τις αιτίες για τους νεότερους ενήλικες έχει αυξηθεί κατά μεγαλύτερο ποσοστό από ό,τι το ποσοστό θανάτου από όλες τις αιτίες για τους ηλικιωμένους".
 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Άλλα κόλπα με το Ισραήλ με τεχνολογία C-UAS κατά των τουρκικών UCAV-Στα σκαριά σχέδιο ανάπτυξης ελληνικών πλοίων-αεροσκαφών μέσα σε αμερικανικές δυνάμεις στην Α.Μεσόγειο

Το αμερικανο- εβραίικό ινστιτούτο jinsa ζητά από την Ουάσιγκτον να σταλούν μόνιμα στην Ελλάδα αντιτορπιλικά (DDG) ενώ...