Μπάιντεν
ΗΠΑ

Το παιχνίδι Μπάιντεν για τις προμήθειες πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας

Η Σαουδική Αραβία και οι Ηνωμένες Πολιτείες συναντώνται. Το Ριάντ ετοιμάζεται να φιλοξενήσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, που συμπίπτει με την πρόσφατη επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας Πρίγκιπα Χαλίντ μπιν Σαλμάν στην Ουάσιγκτον. Κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψης, ο αναπληρωτής υπουργός πραγματοποίησε μια σειρά συναντήσεων με ορισμένους ανώτερους αξιωματούχους των ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν, ο Υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν και ο Υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

Κατά την επίσκεψη του Σαλμάν στις ΗΠΑ αναφέρθηκε ότι οι κύριοι στόχοι της επίσκεψης ήταν η επίτευξη συμφωνιών για τις προμήθειες πετρελαίου, καθώς και συνομιλίες που θα περιλάμβαναν τη συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Υεμένη.

Tο ζήτημα του πετρελαίου είναι ένα από τα ζητήματα που απασχολούν περισσότερο την κυβέρνηση Μπάιντεν καθώς προσπαθεί να απομονώσει τη Ρωσία από τότε που αποφάσισε να εισβάλει στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου. Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται μέχρι σήμερα παρόλο την αντίσταση του ουκρανικού στρατού και της διεθνής βοήθειας.

Οι παρατηρητές επισημαίνουν ότι η αντιπροσωπεία του Λευκού Οίκου βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο Ριάντ ως απάντηση στην ανάγκη των ΗΠΑ για σημαντική αύξηση της παραγωγής πετρελαίου. Αμερικανικές πηγές αναφέρουν επίσης ότι ο Μπάιντεν ετοιμάζεται να ταξιδέψει στη Σαουδική Αραβία στα τέλη Ιουνίου στο πλαίσιο του ταξιδιού του στη Μέση Ανατολή.

 

 

Ο Μπάιντεν προσπαθεί να λάβει δεσμεύσεις από τον πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν ώστε να ανταποκριθεί στο αίτημα των ΗΠΑ για αυξημένη παραγωγή πριν από την επίσκεψη. 

Σε μια προσπάθεια να αποκαταστήσει την ισορροπία στις παγκόσμιες αγορές, η αμερικανική κυβέρνηση φέρεται να προσπαθεί να πείσει το Ριάντ για την ανάγκη αύξησης της παραγωγής πετρελαίου του, κάτι που αρχικά αρνήθηκε να κάνει, υποστηρίζοντας ότι «οι αγορές είναι ήδη καλά εφοδιασμένες». Προς το παρόν, η Σαουδική Αραβία δεν έχει υποχωρήσει στις πιέσεις των ΗΠΑ για αύξηση της παραγωγής πετρελαίου, κάτι που ανάγκασε τις ΗΠΑ να αντλήσουν από τα αποθέματα πετρελαίου τους.

Με αυτόν τον τρόπο, η Σαουδική Αραβία θα σεβόταν τη συμφωνία της με τη Ρωσία στο πλαίσιο της συμμαχίας ΟΠΕΚ+, παρά το μποϊκοτάζ που επιχειρείται σε διεθνές επίπεδο. Μάλιστα, είναι απίθανο να αλλάξει η θέση της Σαουδικής Αραβίας για την παραγωγή, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις ο Σαουδάραβας υπουργός Ενέργειας, Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν, έχει επαναλάβει τη δέσμευσή του να «υποστηρίξει τη Ρωσία ως μέλος του ΟΠΕΚ+».

Έτσι, οι Σαουδάραβες δεν σκέφτονται να μπλοκάρουν τη Ρωσία από άποψη ενέργειας, ούτε τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Τόσο ο Μπιν Σαλμάν όσο και ο ομόλογός του από τα Εμιράτα, Σουχάι Αλ Μαζρουέι. Για τον Μπιν Σαλμάν, "αποστολή του ΟΠΕΚ+ είναι να σταθεροποιήσει την αγορά. Εάν ζητήσουμε από κάποιο από τα μέλη να φύγει, θα αυξήσουμε τις τιμές , κάτι που είναι αντίθετο με αυτό που θέλουν οι καταναλωτές", αναφερόμενος έτσι στην πρόταση των ΗΠΑ να αφήσουν έξω τη Ρωσία.

Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα σταματήσουν τις προσπάθειές τους να περικυκλώσουν τη Ρωσία και έτσι να προκαλέσουν αύξηση της παραγωγής πετρελαίου από τις χώρες μέλη του Οργανισμού, που δεν περιλαμβάνει τη Ρωσία. Ωστόσο, προς το παρόν δεν φαίνεται ότι η Σαουδική Αραβία πρόκειται να υποχωρήσει, τουλάχιστον όχι με απλό τρόπο. 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Δεν του γλίτωσε ούτε ο βασιλιάς Αιγέας! Τούρκος συγγραφέας προαναγγέλλει την πρώτη φάση του σχεδίου υπαγωγής των νησιών μας στην τουρκική επικράτεια

“Βρώμικα” παιχνίδια με την ιστορία του Αιγαίου παίζουν οι Τούρκοι και ως γνωστόν η ιστορία εκδικείται