ΗΠΑ

Ποιο είναι το τελικό παιχνίδι του Μπάιντεν στην Ουκρανία;

Την περασμένη εβδομάδα, ο Πρόεδρος Μπάιντεν υπέγραψε ένα τεράστιο νομοσχέδιο στρατιωτικής βοήθειας ύψους 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία. Ποιος νοιάζεται που ο πληθωρισμός σκοτώνει την αμερικανική οικονομία και οι μητέρες δεν μπορούν να πάρουν ούτε βρεφικό γάλα. Για την Ουάσιγκτον, οι δαπάνες για τον πόλεμο και την αυτοκρατορία φαίνεται πάντα να υπερισχύουν των συμφερόντων της Αμερικής.

Μόνο από τα τέλη Φεβρουαρίου, οι ΗΠΑ έχουν παράσχει σχεδόν 60 δισεκατομμύρια δολάρια σε "βοήθεια" προς την Ουκρανία. Αυτό είναι σχεδόν το μισό του συνολικού ΑΕΠ αυτής της χώρας το 2020! Η Ουάσινγκτον έχει κυριολεκτικά υιοθετήσει την Ουκρανία στο όνομά των Αμερικανών και με τα δικά τους χρήματα.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ισχυρίζεται ότι η Ουκρανία κερδίζει τον πόλεμο με τη Ρωσία και ότι μια τέτοια δαπάνη για την προστασία των συνόρων της Ουκρανίας είναι κρίσιμη για τα εθνικά τους συμφέροντα και αξίζει να ρισκάρουν έναν πυρηνικό πόλεμο.

Αλλά η προστασία της δημοκρατίας της Ουκρανίας δεν είναι πλέον ο δηλωμένος στόχος της κυβέρνησης. Ο Υπουργός Άμυνας Όστιν περιέγραψε τη νέα πρόθεση της Διοίκησης πριν από λίγο καιρό, όταν είπε ότι ο πραγματικός στόχος είναι η αποδυνάμωση της Ρωσίας.

Οι νεοσυντηρητικοί του Μπάιντεν διεξάγουν πόλεμο με τη Ρωσία, αλλά για άλλη μια φορά το Κογκρέσο δεν ενδιαφέρεται να ψηφίσει για την κήρυξη πολέμου ή ακόμη και να συζητήσει αν ο πόλεμος με τη Ρωσία 30 χρόνια μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου είναι καλή ιδέα.

Υπάρχει λόγος που το Σύνταγμά  παραχωρεί πολεμικές εξουσίες στη νομοθετική εξουσία. Αναγκάζοντας τα μέλη της Βουλής και της Γερουσίας να κηρύξουν τις ΗΠΑ σε κατάσταση πολέμου, τους δίνει επίσης τη δυνατότητα -μέσω των εξουσιών του οικονομικού επιτελείου να καθορίσουν τους στόχους του πολέμου και κυρίως το πώς μοιάζει μια νίκη. Αυτό αποτρέπει το είδος της διάσπασης της αποστολής και της μετατόπισης των στόχων που χαρακτηρίζουν τους ατελείωτους πολέμους στον 21ο αιώνα  συμπεριλαμβανομένου αυτού του σημερινού πολέμου με τη Ρωσία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακόμη και τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης των ΗΠΑ έχουν αρχίσει να το παρατηρούν. Την περασμένη εβδομάδα η συντακτική επιτροπή των New York Times δημοσίευσε ένα κύριο άρθρο με τον αρχικό τίτλο "Ποια είναι η στρατηγική της Αμερικής στην Ουκρανία;", στο οποίο παραπονιέται ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν έχει ακόμη απαντήσει σε ερωτήσεις του αμερικανικού λαού σχετικά με την εμπλοκή της στην Ουκρανία.

Ενώ, όπως ήταν αναμενόμενο, η εφημερίδα επιτέθηκε στους "απομονωτιστές" στο αμερικανικό Κογκρέσο που αντιτάχθηκαν στη δωρεά των 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η συντακτική επιτροπή των NY Times κατέγραψε ωστόσο αυτό που μπορεί να θεωρηθεί μόνο ως το πρώτο σημαντικό σημάδι διαφωνίας μεταξύ των συνηθισμένων επευφημιστών του πολέμου από τα ΜΜΕ.

Έγραψαν: 

...εξακολουθεί να μην είναι προς το συμφέρον της Αμερικής να βυθιστεί σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο με τη Ρωσία, ακόμη και αν μια ειρήνη με διαπραγμάτευση μπορεί να απαιτήσει από την Ουκρανία να λάβει κάποιες δύσκολες αποφάσεις. Και οι στόχοι και η στρατηγική των ΗΠΑ σε αυτόν τον πόλεμο έχουν γίνει πιο δύσκολο να διακριθούν, καθώς οι παράμετροι της αποστολής φαίνεται να έχουν αλλάξει.

Προειδοποιώντας ότι το ενδιαφέρον των Αμερικανών για την Ουκρανία θα αρχίσει να μειώνεται χωρίς περισσότερη σαφήνεια από την Ουάσιγκτον όσον αφορά τους στόχους της, το έγγραφο συνέχισε να διαψεύδει ευθέως τις προβλέψεις της κυβέρνησης Μπάιντεν για μια νίκη της Ουκρανίας:

Μια αποφασιστική στρατιωτική νίκη της Ουκρανίας επί της Ρωσίας, κατά την οποία η Ουκρανία θα ανακτήσει όλα τα εδάφη που έχει καταλάβει η Ρωσία από το 2014, δεν αποτελεί ρεαλιστικό στόχο.

Το Κογκρέσο  με ελάχιστες εξαιρέσεις  έχει ανοίξει μια χρηματοδοτική στρόφιγγα στην κυβέρνηση του Κιέβου χωρίς να θέσει ούτε μια ερώτηση για το πώς και γιατί θα δαπανηθούν τα χρήματα.

Μια ατελείωτη παροχή χρημάτων των Αμερικανών φορολογουμένων στην Ουκρανία με μηδενικούς δηλωμένους στόχους και μηδενική εποπτεία. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ