ΗΠΑ
Ενημερώθηκε στις:

Αμερικανός πρέσβης για τουρκικά F-16! Πάιατ: ΗΠΑ-Ελλάδα έχουν συμφέρον η Τουρκία να είναι αγκυροβολημένη στη Δύση

Σε σχολιασμό για την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχετικά με την περίπτωση η Τουρκία να αγοράσει νέα η εκσυγχρονισμένα μαχητικά αεροσκάφη F-16, προχώρησε ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ.

«Θα πω απλώς ότι αυτό είναι μέρος μιας κανονικής εξέλιξης όσον αφορά τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπως και η Ελλάδα, έχουν συμφέρον να δουν ότι η Τουρκία παραμένει αγκυροβολημένη στη Δύση», είπε ο Τζέφρι Πάιατ.

«Η στρατιωτική σχέση των ΗΠΑ με την Ελλάδα έχει εντελώς διαφορετικό χαρακτήρα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες στην Ελλάδα προχωρούν σε ένα πρόγραμμα F-35. Εμβαθύνουμε τη σχέση μας στο πλαίσιο του Στρατηγικού Διαλόγου, στο πλαίσιο της παρουσίας δυνάμεων των ΗΠΑ στον κόλπο της Σούδας, στην Αλεξανδρούπολη, στη Λάρισα, στο Βόλο και στο Στεφανοβίκειο».

«Έτσι, θα εστιάσω στην ευθύνη μου, η οποία είναι η ανάπτυξη της σχέσης ασφαλείας ΗΠΑ-Ελλάδας, η οποία είμαι βέβαιος ότι θα συνεχίσει να επεκτείνεται και να επιταχύνει από δύναμη σε δύναμη», επεσήμανε ο Αμερικανός πρέσβης.

«Και αυτό θα μπορούσατε να το δείτε στις σημερινές ασκήσεις. Τα σκάφη των Ειδικών Δυνάμεων Mark V, τα ελικόπτερα Kiowa Warrior, τα Chinooks. Υπάρχουν τόσα πολλά που κάνουμε μαζί σήμερα, κάτι που είναι αγνώριστο από το πού ήταν η στρατιωτική σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας όταν έφτασα εδώ σχεδόν πριν από έξι χρόνια. Και είμαι πολύ βέβαιος ότι αυτή η εταιρική σχέση θα συνεχίσει να επιταχύνεται και να εμβαθύνει στο μέλλον, διότι βασίζεται στη βάση των κοινών συμφερόντων αλλά και των κοινών δημοκρατικών μας αξιών», κατέληξε.

Όπως γράφαμε στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ και σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο επιστολή του Στειτ Ντιπάρτμεντ προς το Κογκρέσο που δεν υποστήριξε ρητά τη συμφωνία, η κυβέρνηση Μπάιντεν πιστεύει ότι μια πιθανή πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία θα ήταν σύμφωνη με τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ και θα εξυπηρετούσε επίσης τη μακροπρόθεσμη ενότητα του ΝΑΤΟ.

Η Τουρκία υπέβαλε αίτημα τον Οκτώβριο στις Ηνωμένες Πολιτείες να αγοράσει 40 μαχητικά F-16 της Lockheed Martin και σχεδόν 80 κιτ εκσυγχρονισμού για τα υπάρχοντα πολεμικά αεροσκάφη της.

Η Ουάσιγκτον έχει αποφύγει μέχρι στιγμής να εκφράσει οποιαδήποτε άποψη για την πώληση, λέγοντας ότι πρέπει να περάσει από την τυπική διαδικασία πώλησης όπλων. Η πώληση αμερικανικών όπλων στη σύμμαχο του ΝΑΤΟ Τουρκία έγινε αμφιλεγόμενη μετά την απόκτηση από την Άγκυρα ρωσικής κατασκευής αμυντικών πυραυλικών συστημάτων, προκαλώντας κυρώσεις από τις ΗΠΑ. καθώς και την απομάκρυνση της Τουρκίας από το πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών F-35.

Αν και η επιστολή δεν παρέχει καμία διαβεβαίωση ή χρονοδιάγραμμα για την πώληση, τονίζει ότι οι τιμωρητικές ενέργειες της Ουάσιγκτον μετά την αγορά των ρωσικών συστημάτων S-400 από την Άγκυρα αντιπροσωπεύουν «ένα σημαντικό τίμημα».

«Η κυβέρνηση πιστεύει ότι υπάρχουν ωστόσο επιτακτικά μακροπρόθεσμα συμφέροντα ενότητας και ικανότητας της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, καθώς και τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, οικονομικά και εμπορικά που υποστηρίζονται από τους κατάλληλους αμυντικούς εμπορικούς δεσμούς των ΗΠΑ με την Τουρκία», ανέφερε η επιστολή.

«Η προτεινόμενη πώληση θα απαιτήσει ειδοποίηση του Κογκρέσου εάν το Υπουργείο Εξωτερικών την εγκρίνει», προστίθεται.

Κακά μαντάτα λοιπόν από την Ουάσιγκτον για Τουρκικά F-16 ενώ ερευνητικά της Άγκυρας έχουν πάρει θέσεις και καθώς ο Αμερικανός πρέσβης έβαλε την κασέτα για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα της αμερικανικής διπλωματίας...

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Ουκρανός στρατιώτης σε Ζελένσκι: “ Θα το πληρώσεις αυτό”-Σφαγή Ουκρανών ενώ η Wagner δηλώνει ότι μπήκε στο Δημαρχείο του Μπαχμούτ (Βίντεο)

Δήλωση Αμερικανού Α/ΓΕΕΘΑ για περιορισμό των Ρώσων στην πόλη και τα περίχωρα του Μπαχμούτ- Έρχεται μεγάλη ουκρανική...