ΗΠΑ
Ενημερώθηκε στις:

Από δασκάλα... ταγματάρχης του ISIS! Η Αμερικανίδα που εκπαίδευε γυναίκες και παιδιά για το Ισλαμικό Κράτος

Μια 42χρονη αμερικανίδα υπήκοος, η Άλισον Ελίζαμπεθ Φλουκ-Έκρεν, συνελήφθη στη Συρία και τέθηκε υπό κράτηση από το FBI για να εμφανιστεί ενώπιον δικαστηρίου της Βιρτζίνια την επόμενη εβδομάδα, αποκάλυψε το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ το Σάββατο.

Σύμφωνα με αποχαρακτηρισμένα πλέον έγγραφα, η γυναίκα, που πιστεύεται ότι ήταν πρώην δασκάλα, έπαιξε ενεργό ρόλο βοηθώντας τους τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ, πρώην ISIS) να εκπαιδεύσουν γυναίκες και παιδιά ως βομβιστές αυτοκτονίας στη Συρία.

Γνωστή με πολλά ονόματα, μεταξύ των οποίων και μερικά αραβικά, φέρεται να σχεδίαζε να πραγματοποιήσει τρομοκρατικές επιθέσεις σε πανεπιστημιούπολη κολεγίου και εμπορικό κέντρο στις ΗΠΑ.

Επικαλούμενοι μια αναφορά από έναν ειδικό πράκτορα που ερεύνησε τη γυναίκα, μεταξύ άλλων μέσω πληροφοριών που παρασχέθηκαν από αρκετούς συνεργαζόμενους μάρτυρες, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι αποκάλυψαν ότι η Φλουκ-Έκρεν φέρεται να οργάνωσε και να ηγήθηκε ένός τάγματος του ISIS, γνωστό ως Khatiba Nusaybah, το οποίο αποτελούνταν αποκλειστικά από γυναίκες. Τις εκπαίδευσε να χρησιμοποιούν επιθετικά τυφέκια, χειροβομβίδες και γιλέκα αυτοκτονίας, όπως προκύπτει από τα έγγραφα των υπηρεσιών ασφαλείας, προσθέτοντας ότι πάνω από 100 γυναίκες και νεαρά κορίτσια είχαν εκπαιδευτεί από την αμερικανίδα πολίτη για λογαριασμό του Ισλαμικού Κράτους.

Οι ηγέτες των τρομοκρατών «ήταν περήφανοι που είχαν έναν Αμερικανό εκπαιδευτή», ενώ η ίδια «ήθελε να συμμετάσχει σε βίαιη τζιχάντ», ανέφεραν μάρτυρες.

Παιδιά επίσης εκπαιδεύτηκαν «στη χρήση των τυφεκίων AK-47 και των γιλέκων αυτοκτονίας», ανέφερε το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ στην έκθεσή του. Η Φλουκ-Έκρεν κατηγορείται τώρα για παροχή υλικής υποστήριξης ή πόρων σε μια ξένη τρομοκρατική οργάνωση και αντιμετωπίζει έως και 20 χρόνια πίσω από τα κάγκελα.

Η γυναίκα –η οποία ταξίδεψε από τις ΗΠΑ στην Αίγυπτο το 2008 και στη συνέχεια κατέληξε στη Συρία αφού πέρασε κάποιο διάστημα στη Λιβύη και το Ιράκ– φέρεται να έχει εμπλακεί σε «μια σειρά από δραστηριότητες που σχετίζονται με την τρομοκρατία για λογαριασμό του ISIS τουλάχιστον από το 2014». Μια πιθανή επίθεση σε πανεπιστημιούπολη στις ΗΠΑ ήταν μεταξύ αυτών των δραστηριοτήτων. Σε ένα σχέδιο που προφανώς εγκρίθηκε από τους ηγέτες των τρομοκρατών, σχεδίαζε να τοποθετήσει ένα σακίδιο γεμάτο εκρηκτικά στην πανεπιστημιούπολη και να φύγει. Ο σχεδιασμός της επίθεσης τέθηκε σε αναμονή αφού έμαθε ότι ήταν έγκυος.

Σε ένα διαφορετικό σενάριο, η Φλουκ-Έκρεν φέρεται να είπε σε μάρτυρα την επιθυμία της να σκοτώσει όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους σε ένα εμπορικό κέντρο στις ΗΠΑ. Για να πραγματοποιήσει την επίθεση, θα είχε σταθμεύσει ένα όχημα γεμάτο εκρηκτικά στον υπόγειο χώρο στάθμευσης του εμπορικού κέντρου και στη συνέχεια θα το είχε πυροδοτήσει εξ αποστάσεως. «Θεωρούσε κάθε επίθεση που δεν σκότωσε μεγάλο αριθμό ατόμων ως σπατάλη πόρων», σύμφωνα με τα έγγραφα.

Η πρώην δασκάλα των ΗΠΑ ριζοσπαστικοποιήθηκε σε επίπεδο-ρεκόρ, σύμφωνα με έναν μάρτυρα που αλληλεπιδρούσε μαζί της. Σε μια κλίμακα από το 1 έως το 10, με το 10 να είναι εξαιρετικά ριζοσπαστικοποιημένο, ο μάρτυρας της έδωσε «11 ή 12».

Η Φλουκ-Έκρεν έχει παντρευτεί πολλές φορές και έχει πολλά παιδιά, σύμφωνα με την έρευνα.

Ένας από τους συζύγους της, ο οποίος έχει σκοτωθεί κατά τη διάρκεια συγκρούσεων και τον οποίο γνώρισε στις ΗΠΑ, ήταν εκπαιδευτής ελεύθερων σκοπευτών για το Ισλαμικό Κράτος, ενώ ένας άλλος, επίσης νεκρός, φέρεται να εργαζόταν σε ένα πρότζεκτ που αφορούσε drones που μετέφεραν χημικά όπλα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

νεκροί Βρετανοί στρατιώτες
Ένοπλες Συρράξεις 0

Αιματοχυσία στην Οδησσό! Ρωσικοί πύραυλοι αποδεκάτισαν επίλεκτη βρετανική μονάδα SAS -40 νεκρούς και τραυματίες αναφέρει Ισπανός

Παράλληλα, ρωσικές πηγές μιλούν για την εξουδετέρωση 50 Γάλλων και άλλων μισθοφόρων του ουκρανικού στρατού στο Χάρκοβο...